Debat

Copenhagen Capacity: København driver dansk vækst, men den kommer ikke af sig selv

Det er problematisk, at regeringen vil fjerne støtten til Copenhagen Capacity, der har som mål at få udenlandske virksomheder til Danmark, skriver bestyrelsesformand, Marianne Phillip, og næstformand, Mia Nyegaard. 

Hovedstaden er uden tvivl Danmarks stærkeste kort, når det kommer til attraktionsevne, idet tre ud af fire internationale investeringer etablerer sig i hovedstadsområdet, skriver Marianne Phillip og Mia Nyegaard (R). 
Hovedstaden er uden tvivl Danmarks stærkeste kort, når det kommer til attraktionsevne, idet tre ud af fire internationale investeringer etablerer sig i hovedstadsområdet, skriver Marianne Phillip og Mia Nyegaard (R). Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Marianne Philip
Mia Nyegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så kom regeringens ekspertgruppe med sine anbefalinger til fremtidens erhvervsstøtte og sanering af de mere end 200 ordninger. Vi værdsætter, at man skal sikre, at vi bruger skattekronerne på den bedst mulige måde.

Rapporten foreslår dog, at man fjerner støtten til Copenhagen Capacity. Det er overraskende, eftersom Copenhagen Capacity har som sin primære opgave at sørge for, at internationale virksomheder og kvalificerede medarbejdere får øjnene op for København og Danmark. At de kommer hertil og bidrager i form af at skabe vækst, arbejdspladser og innovation i hovedstaden og på Sjælland, til gavn for hele landet.

Hovedstaden er uden tvivl Danmarks stærkeste kort, når det kommer til attraktionsevne

Marianne Phillip og Mia Nyegaard (R)
Hhv. bestyrelsesformand og -næstformand i Copenhagen Capacity

Det er særligt overraskende, at ekspertgruppen ikke har øje for den internationale konkurrencesituation, som Danmark befinder sig i. Som et lille land er det helt afgørende med adgang til den nyeste viden og stærke samarbejdspartnere. Derfor er internationale investeringer attraktive og en god forretning for Danmark.

Nye jobs i Hovedstaden smitter af 

De udenlandske virksomheder i Danmark udgør blot tre procent af det samlede antal virksomheder, men de står for over 20 procent af beskæftigelsen og en endnu større del af omsætningen. Og så er de generelt større, mere kapitalintensive, mere produktive og anvender mere højtuddannet arbejdskraft, sammenlignet med danske virksomheder.

De tilfører viden om produkter, ny teknologi, markedsføring og effektiv ledelse. Det er gavnligt for Danmarks velstand. Og den absolut højeste andel af internationale virksomheder er at finde i hovedstadsområdet, som den klart største økonomiske drivkraft i landet.

Læs også

Hovedstaden er uden tvivl Danmarks stærkeste kort, når det kommer til attraktionsevne, idet tre ud af fire internationale investeringer etablerer sig i hovedstadsområdet. Og analyser viser tilmed, at for hver 100 jobs skabt i København, skabes 34 andre i resten af landet.

København konkurrerer derfor ikke med Aarhus, Aalborg eller Herning. København konkurrerer for det meste med Stockholm, Hamborg og Amsterdam – og ofte også med Boston, Singapore og London. Alle disse og andre storbyregioner har en organisation som Copenhagen Capacity, der hjælper internationale investorer med at finde vej og etablere sig. Og de gør det ganske kvit og frit, fordi de kan se pointen i det.

Få virksomheder vælger Danmark af sig selv

Virksomheder fra hele verden med appetit på internationale markeder, forskning & udvikling, innovation og produktionskapacitet vælger desværre sjældent et lille land som Danmark helt af sig selv. Vores lille andedam med det særlige danske sprog, vores egen valuta, høje omkostningsniveau, det regnfulde klima og den måske lidt lukkede kultur – er ikke umiddelbart tillokkende for udenlandske investorer og talenter.

Nedskæringer vil betyde tab af vækst, jobs og innovation og dermed også tab af skattekroner

Marianne Phillip og Mia Nyegaard (R)
Hhv. bestyrelsesformand og -næstformand i Copenhagen Capacity

Men når først de får øjnene op for, hvad vi har at tilbyde dem, med det fleksible arbejdsmarked, effektivitet i den offentlige forvaltning, veluddannede medarbejdere, høj grad af tillid i et trygt og sikkert velfærdssamfund – så bliver de interesserede.

Men det kræver, at nogen tager teten, fortæller dem om mulighederne og hjælper dem på vej – og viser dem, at solen også skinner i Danmark. Det er den rolle, Copenhagen Capacity har spillet i 30 år med virkeligt gode resultater.

Det vidner alle de 1000 virksomheder, som organisationen har assisteret gennem årene om. Og det vidner de flere tusinde internationale medarbejdere, der med hjælp fra Copenhagen Capacity har rykket deres liv i fjerne lande op med rode for at etablere sig i København og resten af Danmark.

Internationalt engagement skal skrues op, ikke ned

Med klimakrisen og de øgede geopolitiske spændinger ser vi, at protektionismen stiger rundt om i verden. Derfor er der behov for at skrue mere op for Copenhagen Capacitys arbejde med at markere København og Danmark overfor resten af verden, som et godt sted at etablere virksomhed, udvikle, teste og skalere produkter og løsninger på fremtidens store udfordringer. Der er slet ikke tid til at skære ned. Nedskæringer vil betyde tab af vækst, jobs og innovation og dermed også tab af skattekroner.

I 2023 var Copenhagen Capacitys indsats for at tiltrække og fastholde internationale investeringer og virksomheder til Østdanmark med til at skabe et øget BNP for 6,3 milliarder kroner og øgede skatteindtægter for 2,1 milliarder kroner gennem 4.750 jobs med afledte effekter. En indsats, der koster beskedne 11,5 millioner kroner om året. Det skal man ikke afvikle. Det skal man udvikle.

Vi støtter, at der ses kritisk på, hvordan vi kan bruge offentlige midler mere fornuftigt, og der er givetvis også en række initiativer, der bør sammenlægges eller helt saneres. Men det giver ikke mening at fjerne støtten til, at Copenhagen Capacity udvikler Danmark.

Så kære politikere på Christiansborg, vi håber, I tænker jer godt om i de kommende forhandlinger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Philip

Advokat, partner i Kromann Reumert, formand, BioInnovation Institute Foundation, Copenhagen Capacity, Bestyrelsesforeningens Center for Cyberkompetencer, Komitéen for God Fondsledelse og Toms Gruppens Fond
cand.jur. (Københavns Uni. 1980), LL.M., (Duke Uni., USA, 1983)

Mia Nyegaard

Kultur- og fritidsborgmester (R), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni.), MA i afrikastudier (Københavns Uni.)

0:000:00