Debat

Arkitekter: Mere fokus på bæredygtighed i fremtidens København

DEBAT: Klimasikring og energirenovering er fremtiden i København, men skal vi implementere bæredygtige løsninger, kræver det investeringer, ambitiøse bygherrer og politikere, skriver Danske Arkitektvirksomheder. 

I fremtiden skal man se på eksisterende bygningsmasse. Uudnyttede taglofter i København kan ombygges og huse op til 22.000 flere indbyggere, skriver Danske Arkitektvirksomheder.
I fremtiden skal man se på eksisterende bygningsmasse. Uudnyttede taglofter i København kan ombygges og huse op til 22.000 flere indbyggere, skriver Danske Arkitektvirksomheder.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lene Espersen og Peter Andreas Sattrup
Hhv. administrerende direktør og chefkonsulent ved Danske Arkitektvirksomheder

Det er vigtigt, at København fortsat udvikler sig som en grøn by, og at der sættes endnu mere fokus på at bygge og planlægge bæredygtigt.

Det skal være en blandet by med plads til alle. Det betyder boliger i forskellige størrelser – også til dem, der ikke er en kernefamilie med to voksne og to børn – og for dem, som ikke har brug for dyre kvadratmeter. 

Københavns Kommune vil fremover stille krav om bæredygtighedscertificeringen ’DGNB guld’ ved entreprisesummer over 20 millioner på nybyggeri og ’DGNB sølv’ på renoveringsprojekter over 20 millioner.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er en rigtig god start, men der er meget mere, man bør gøre, og byudvikling er nøgleordet.

De grønne ambitioner i planloven
Ligesom man kan certificere bæredygtigt byggeri med DGNB, kan man også certificere byområder, og det bør man i stigende grad gøre.

Det handler altså om at tænke bæredygtigt, at renovere og genbruge gode bygninger og materialer.

Lene Espersen og Peter Andreas Sattrup
Hhv. administrerende direktør og chefkonsulent ved Danske Arkitektvirksomheder

Men vi skal have byudviklingen op på den helt store klinge politisk, og det er ikke kun København, vi snakker om, men alle Danmarks byer.

Bæredygtigheden skal fremmes helt fra starten via planloven, der udstikker de regler, de offentlige myndigheder skal følge for at forene samfundsmæssige interesser, værne om vores natur samt ikke mindst skabe og bevare værdifulde bebyggelser.

De grønne ambitioner på byggeriets vegne skal ind i planloven, så der kan stilles krav om bæredygtighed i lokalplaner, ikke bare i København, men i alle landets byer.

Klimasikring
Selvom det skiftende danske vejr betyder, at vi opholder os meget inden døre, har hele covid-19- situationen også lært os, at det er vigtigt med gode udearealer.

Med en voksende og tættere by øges risikoen for, at udearealerne forsvinder eller mindskes i bekymrende grad. Derfor kan vi også̊ kun bakke op om tiltag, der vil udvikle grønne, rekreative områder i København, og det kan kobles til klimasikring.

Læs også

De seneste års erfaringer viser nemlig, at håndterer vi ekstremregn ved at lave grønne byrum, får vi både bedre byliv og sparer mange penge.

Klimasikring er i det hele taget vigtigt. Sammenlignet med andre hovedstæder er det lavtliggende København i virkeligheden meget sårbart overfor klimaforandringerne, og de ekstreme vind- og vejrforhold, der forudsiges som følge af den globale opvarmning.

Kommer der i fremtiden en ekstrem begivenhed, hvor vandet stiger til 2,5 meter i København, vil store dele af byen stå under vand, inklusive Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Børsen. Det har vi ikke råd til sker, hverken for København, Aarhus eller alle andre byer ved kysten.

Uudnyttede taglofter i København
Men hvad så med alt det, der allerede ér bygget, som jo faktisk er noget af det mest bæredygtige vi har?

Der er også brug for et nærmere eftersyn af den eksisterende bygningsmasse. Hvor giver det mening at energirenovere, og hvad kan vi omdanne og bruge til andre formål?

Her kan det for eksempel være en mulighed få sat de mange uudnyttede taglofter i København i spil. De kan ombygges og ikke blot huse op til 22.000 flere indbyggere ifølge Danmarks Tekniske Universitet. 

Udnyttelsen af lofterne kan samtidig finansiere en energirenovering af hele ejendommene og halvere energiforbruget. En ren win-win-situation for klimaet og beboerne, der får fremtidssikret deres ejendomsværdi.

Det handler altså om at tænke bæredygtigt, at renovere og genbruge gode bygninger og materialer. Det har betydning for menneskers trivsel, læring og produktivitet, men også for samfundsøkonomien, det globale ressourceforbrug og klimabelastningen.

Nøglen til bæredygtigt byggeri ligger i arkitekturen: Hos de dygtige planlæggere og stadsarkitekterne i kommunerne og så selvfølgelig hos arkitektvirksomhederne og deres partnere blandt de rådgivende ingeniører.

Hvis vi skal have implementeret de bæredygtige løsninger, er det nu, der skal investeres, og det kræver ambitiøse bygherrer og ikke mindst politikere.

Dokumentation

Temadebat: Hvem skal bo i København?

I løbet af de seneste år er befolkningstilvæksten i København nærmest eksploderet, hvilket er en kæmpemæssig udfordring for byplanlægningen. Boligpolitik spiller selvsagt en central rolle i debatten om, hvem der skal bo i København, men den kommer også til at indeholde mange andre perspektiver. Skal der for eksempel bo færre bilister i København? Skal der være rum til hjemløse? Og må boliger være grimme, hvis det gør dem billige?

Det har Altinget spurgt et hold af politikere og aktører om i den første af mange debatter i det nye univers for seriøs debat om fremtidens hovedstad.

Panelet vil også forsøge at svare på:

-Hvad kan og skal der gøres politisk for at påvirke befolkningssammensætningen?
-Er København ved at udvikle sig til en by kun for de rige?
-Hvilken magt har politikerne overhovedet over, hvem der bor i København?
-Er det et gode, at Københavns befolkning vokser så hurtigt?
-Hvordan ændrer borgernes brug af byen sig?
-Mød panelet her og følg debatten på Altinget Hovedstaden.

Kaare Dybvad (S), boligminister

Ole Birk Olesen (LA), tidligere boligminister og kandidat til BR

Frank Jensen (S), overborgmester 

Mia Nyegaard (R), socialborgmester

Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder 

Lars Autrup, direktør Arkitektforeningen

Anne Skovbro, administrerende direktør i By&Havn

Jesper Bo Jensen, Institut for Fremtidsforskning

René Kural, lektor, arkitekt KADK 

Jesper Pagh, Adjunkt, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC, Fhv. direktør i Arkitektforeningen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00