Trods nedtursår nuppede S sejren fra Enhedslisten i København. Én forklaring går igen

Alternativets opblomstring kostede københavnerstemmer for Enhedslisten, mener flere af partiets profiler ovenpå tirsdagens valgresultat. I S er der glæde over, at de politiske følelser mellem hovedstadsvælgerne og det gamle folkeparti er lunet efter flere års tilbagegang. 

Pelle Dragsted, Mai Villadsen, Rosa Lund og Victoria Velásquez på vej til Enhedslistens valgfest i Amager Bio i København tirsdag aften.
Pelle Dragsted, Mai Villadsen, Rosa Lund og Victoria Velásquez på vej til Enhedslistens valgfest i Amager Bio i København tirsdag aften.Foto: Nils Meilvang / Scanpix
Søren Dahl

Socialdemokratiet er gentagne gange blevet beskyldt for "københavnerbashing" og storbyfjendskab i valgkampen, men det afspejlede sig ikke hos hovedstadsvælgerne ved valget tirsdag. 

Med 19,1 procent af stemmerne blev Socialdemokratiet det største parti i København, mens Enhedslisten kom ind på en andenplads med 13 procent af krydserne.

Dermed lægger S denne gang afstand til Enhedslisten i forhold til valget i 2019, hvor S oplevede stor tilbagegang i København og endte på 17,2 blandt hovedstadsvælgerne, mens Enhedslisten fik 16,5 procent.

Ved dette års valgkamp er Socialdemokratiet dog konsekvent i målinger blevet spået til at gå et mandat frem i København.

Da Altinget mødte partiets hovedstadsordfører Ida Auken ved Socialdemokratiet Københavns valgfest i Frit Forums kælderlokale på Nørrebro, før valgstederne lukkede, var der da også forventningens glæde at spore. 

"Jeg er helt vildt glad og stolt over den valgkamp, vi har ført. Vi har vist, at vi er et parti for folk i byerne og på landet, og at valget ikke behøver at handle om de ting, der splitter os," lød det fra Ida Auken, der kort forinden var blevet interviewet til japansk tv til et indslag om kvinders muligheder for at gøre karriere i politik.

En hård tid 

Den socialdemokratiske fremgang i København kan virke opsigtsvækkende i lyset af, at partiet udover beskyldningerne om at føre en storbyfjendsk politik, generelt har haft en hård tid i københavnsk politik siden kommunalvalget sidste efterår. 

Jeg synes, at vi har ført en rigtig flot valgkamp. Den skal vi jo evaluere i partiet – og måske ikke lige i Altinget her dagen efter valget

Rosa Lund (EL)
Retsordfører

Her mistede Socialdemokratiet sin status som Københavns største parti for første gang i over 100 år.

Den titel løb Enhedslisten med, ligesom partiet i september i år sendte Socialdemokratiet udenfor døren i de københavnske budgetforhandlinger for første gang nogensinde. 

Partiets retsordfører, Rosa Lund, der ligeledes stiller op i København, kalder da også partiets terræn-tab til Socialdemokratiet for "overraskende", da Altinget fanger hende på telefonen onsdag formiddag. 

Hun mener dog, at hovedforklaringen på Enhedslistens tilbagegang i København skal findes længere til venstre på den politiske akse. 

"Der er ingen tvivl om, at vi har tabt noget til Alternativet. Vi stod jo i lidt af et dilemma, fordi det var vigtigt for os, at de kom over spærregrænsen, så vi kunne bevare flertallet i rød blok. Det må vi tage til efterretning, og kigge på, om der er noget, vi skal gøre bedre til næste gang," siger Rosa Lund.

"Måske er der også noget, der handler om, at Mette Frederiksen fik os igennem coronakrisen, og blå blok har slået på hende og hendes person. Det kan godt være, at det har fået nogle til at bakke op om hende og Socialdemokratiet," tilføjer hun. 

Tilbage i førertrøjen

I København fik Alternativet hele 9,4 procent af stemmerne. Og ser man på de personlige stemmer, fik Alternativets Francisca Rosenkilde omkring 15.600 personlige stemmer, mens Enhedslistens spidskandidat i København, Pelle Dragsted, fik omkring 14.200.

Har I været gode nok til at forklare vælgerne, hvorfor de skulle stemme på jer og ikke Alternativet? 

"Det er jo noget af det, vi skal bruge den næste tid på at snakke om og finde ud af, hvordan vi kommer tilbage i førertrøjen i København."

Synes du, at I har begået nogle fejl i den måde, I har ført kampagne på i København?

"Jeg synes, at vi har ført en rigtig flot valgkamp. Den skal vi jo evaluere i partiet – og måske ikke lige i Altinget her dagen efter valget," siger Rosa Lund. 

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Jette Gottlieb, der også er valgt i København, mener ikke, at partiet har stået stærkt nok på de emner, der handler om vilkårene for udsatte og mennesker uden for arbejdsmarkedet. 

"Hvis du ser på hele debatten om jobcentrene, så har vi ikke været gode nok til at komme med bud på, hvordan man kan finde besparelser, uden at det går ud over de ledige," siger Jette Gottlieb. 

"Der har vi ikke stået stærkt nok, og det tager jeg for så vidt på min egen kappe," tilføjer hun. 

Læs også

På landsplan gik Enhedslisten fire mandater tilbage ved tirsdagens valg. Partiet beholder dog alle mandater i København. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar til tirsdagens valgresultat fra Enhedslistens spidskandidat i København, Pelle Dragsted, men han er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelse. 

Socialdemokratiet for evigt 

Ida Auken mener ikke, at Socialdemokratiets fremgang i København skyldes, at partiet har været nødt til at genopfinde sin storbypolitik. 

"Men vi har skullet være tydelige om, at vi er et parti, der vil hovedstaden. Der er nok nogle vælgere, der har savnet det gamle socialdemokrati, som også kæmper for dagsordener som kultur og uddannelse," mener Ida Auken. 

"Så det er den samme politik. Forskellen er, at vi nu har nogle kandidater, der er mere tydelige omkring, at vi også ligner mange af de mennesker, der bor i byen, og at vi også forstår deres problemer, og de ting, der optager dem."

Tror du, at der er noget særligt ved dig, der appellerer til københavnervælgerne? 

"Jeg har haft klimakampen som en vigtig mærkesag i mange år, og den er jo også enormt vigtig for mange københavnere. Men der er måske nogle, der ikke har kunne mærke, at Socialdemokratiet har været helt med dem på den dagsorden," siger Ida Auken.

Og selv om hendes parti går frem i København, og hun selv har fået et godt valg med knap 10.000 personlige stemmer, må Ida Auken sande, at hendes personlige stemmetal denne gang er mere end halveret i forhold til det seneste valg, hvor hun stillede op som radikal og blev en af valgets største stemmeslugere.

Ida Auken har sammen med Peter Hummelgaard og Pernille Rosenkrantz-Theil udgjort et socialdemokratisk spidskandidat-trekløver i København.

Vi har skulle være tydelige om, at vi er et parti, der vil hovedstaden. Der er nok nogle vælgere, der har savnet det gamle socialdemokrati, som også kæmper for dagsordener som kultur og uddannelse

Ida Auken (S)
Hovedstadsordfører

Auken startede sin politiske karriere i SF, men ved valget i 2015 og 2019 stillede hun op for Radikale, inden hun i 2021 skiftede til Socialdemokratiet.

Hvor meget har dine partiskift fyldt for de vælgere, du har mødt? 

"Nærmest ingenting. Vi har praktisk talt ikke mødt det," siger Ida Auken. 

Socialdemokratiet er blevet beskyldt for københavnerbashing og for at negligere vælgerne i storbyerne. Hvor meget er I blevet mødt med det? 

"Nærmest heller ikke. I nogle interviews har det fyldt meget, og mine politiske kollegaer har været gode til at bringe det op i debatterne, men jeg har ikke mødt det fra folk på gaden. Der er nogle, der spørger, hvorfor vi eksempelvis flytter uddannelser ud af storbyerne. Men når vi fortæller, at det er fordi, vi godt kan lide højtuddannede mennesker, og vi gerne vil have dem i hele landet, sænker folk skuldrene. De fleste forstår, at det ikke handler om, at vi ikke kan lide højtuddannede mennesker, men om at vi gerne vil have dem til at skabe dynamik i hele landet."

Du har været i tre forskellige partier i de seneste fire valg. Hvilket parti skal du fejre valgfest hos næste gang? 

"Socialdemokratiet. For evigt."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

Jette Ryde Gottlieb

MF (EL), fhv. medlem af Københavns Borgerrepræsentation 2006-09
Tømrer (Langhoff & Søn. 1986), cand.scient. i geografi og samfundsfag (Københavns Uni. 1976)

0:000:00