Enhedslisten: Derfor forlod vi S i afgørende forhandlinger

”Stort set ingen” udspil fra Socialdemokratiet på socialområdet og klimaområdet blev dråben for Enhedslisten, der sendte overborgmester Sophie Hæstorp (S) ud af forhandlingslokalerne. Det historiske budgetforlig blev i stedet tegnet med de borgerlige partier, der til gengæld fik skattelettelser.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) indledte pressemødet, hvor budgetaftalen mellem Ø, K, R, V, Å, LA, NB og DF blev præsenteret.
Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) indledte pressemødet, hvor budgetaftalen mellem Ø, K, R, V, Å, LA, NB og DF blev præsenteret.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Et socialdemokratisk udspil blottet for klimatiltag og indsatser på socialområdet.

Det var ifølge Enhedslisten den afgørende forklaring på, hvorfor partiet indgik en historisk budgetaftale uden om Socialdemokratiet i Københavns Kommune.

Enhedslisten gik med til de borgerliges krav om skattelettelser på 0,1 procent mod en større CO2-reduktion samt flere penge til socialområdet. Det fortæller socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).

“Efter tre dages forhandlinger med socialdemokraterne var der stort set ikke kommet nogen forslag på socialområdet. Jeg har haft et rigtig godt samarbejde i socialudvalget med de partier, der sidder der – inklusiv Socialdemokratiet” siger hun og tilføjer:

I forhold til CO2 har vi fået en reduktion, der er ti gange større end det udkast, vi sad og forhandlede med socialdemokraterne.

Line Barfod (EL)
Teknik- og miljøborgmester

”Derfor er jeg faktisk overrasket over, at socialdemokraterne stort set ikke havde noget med til forhandlingerne på socialområdet.”

Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod (EL) var også skuffet over de manglende socialdemokratiske visioner på klimaområdet.

”Vi må bare konstatere, at der stort set ingen ambitioner var på det grønne område fra Socialdemokratiet i det aftaleudkast, vi sad og forhandlede i flere dage,” siger hun.

Ti gange større CO2-reduktion i borgerlig lejr

Hvis Københavns Kommune skal overholde 2025-klimaplanen, skal der årligt reduceres omtrent 430.000 tons CO2. Dét mål blev for nyligt droppet, efter Amager Ressource Center (ARC) måtte droppe den CO2-fangst, der ellers kunne have fået kommunen i mål.

Ifølge flere kilder centralt placeret på rådhuset præsenterede Socialdemokratiet et forslag med en årlig reduktion på 850 tons CO2 om året. Men de borgerlige partier kom med en langt bedre aftale, fortæller Line Barfod.

”I forhold til CO2 har vi fået en reduktion, der er ti gange større end det udkast, vi sad og forhandlede med socialdemokraterne,” siger hun.

Økonomiforvaltningen beregner stadig, hvor stor den årlige CO2-reduktion bliver som følge af budgetforliget. Men det forventes at ligge omkring 12.000 tons CO2 årligt, fortæller teknik- og miljøborgmesteren.

Hæstorp havde ”alle muligheder” for at indgå aftale

Den største fællesnævner for partierne bag budgetaftalen er enigheden om, at overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) har overspillet sin rolle som forhandlingsleder.

”Mange spørger, hvorfor socialdemokratiet ikke er med i det her. Forklaringen er den simple, at de mente, at deres ti mandater ud af 55 mandater retfærdiggjorde, at de skulle have langt, langt størstedelen af de frie midler,” siger Liberal Alliances mandat i Københavns Borgerrepræsentation, Ole Birk Olesen og fortsætter:

”Det er en overdreven dårlig forhandlingstaktik fra Socialdemokratiet. Og det må de så slås med.”

Ifølge socialborgmester Karina Vestergård Madsen havde Enhedslisten svært ved at se, hvad retningen var i Sophie Hæstorp Andersens udspil.

”Jeg synes, overborgmesteren fik alle muligheder for at indgå en aftale. Alle partier var ret klare omkring, hvad de gerne ville have. Men hun ville gerne holde alle døre åbne – det gjorde bare, at vi alle sammen blev meget frustrerede,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00