Debat

Formand for daginstitution: Der er ikke et ord om kvalitet, når Børne- og Ungeudvalget skal lukke børnehaver i hovedstaden 

Vi savner, at kommunens politikere ser på kvaliteten for børnene i de dagtilbud, de vil at lukke. På listen over lukningstruede dagtilbud står lige nu Bellahøj Børnehave, som er kendt for sin særlige sprog-indsats, der gør alle - også de to-sprogede børn - klar til folkeskolen, skriver far og bestyrelsesformand Morten Hesgaard Byberg.

I Bellahøj Børnehave formår pædagogerne at gøre alle to-sprogede børn skoleparate ved at udvikle deres sprog, uanset hvilken baggrund de kommer fra, skriver Morten Hesgaard Byberg.
I Bellahøj Børnehave formår pædagogerne at gøre alle to-sprogede børn skoleparate ved at udvikle deres sprog, uanset hvilken baggrund de kommer fra, skriver Morten Hesgaard Byberg.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Onsdag 7. februar tager politikerne i Københavns Kommunes Børne- og Ungeudvalg hul på beslutningsprocessen, der skal lukke fem børnehaver i hovedstadsområdet på grund af en kapacitetstilpasning, da der kommer markant færre børn i børnehaverne frem mod 2050 ifølge beregninger fra forvaltningen.

I en pressemeddelelse fra Kommunen forklarer børneborgmester Jacob Næsager (K) de svære valg af nedjusteringer og lukninger af i alt 14 institutioner i Københavns Kommune med, at de berørte institutioner er udvalgt på baggrund af fire kriterier: Børnetallet, de fysiske kvaliteter, institutionernes økonomi og forældrenes søgning.

Læs også

Men der er ikke et ord om kvalitet. Og derfor er vores fine sangbørnehave i Bellahøj lige nu på listen over de fem institutioner, som ser ud til at skulle dreje nøglen om, hvis politikerne ikke lytter til vores høringssvar fra december.

Den selvejende institution Bellahøj Børnehave i Degnemosen i Brønshøj har en særlig pædagogik og kultur, som vi er rigtig stolte af, fordi vores pædagoger formår at gøre alle børn hos os skoleparate ved at udvikle deres sprog, uanset hvilken baggrund de kommer fra.

Desværre er børnehaven i disse år ramt af en gennemgribende renovering af højhuse, som betyder, at der er færre børnefamilier i kvarteret – hvilket har betydet, at institutionen ikke i øjeblikket er fyldt op, og derfor nu er lukningstruet.

Fokus på børnene

Det er vi som bestyrelsen meget bekymrende for, da mange børn i vores børnehave har brug for den tryghed og høje pædagogiske faglighed og kultur, vi som forældrebestyrelse og Bellahøj Børnehaves dygtige personale har opbygget gennem mange år.

Kan omkostningerne ikke på den lange bane gå hen og blive for høje, hvis man fjerner et eksisterende godt grundlag for børn, hvoraf ikke alle er lige robuste?

Morten Hesgaard Byberg
Bestyrelsesformand, Bellahøj Børnehave

Vores dagtilbud rummer i dag cirka 20 forskellige nationaliteter og er kendt i området for at kunne løfte alle børn i institutionen, så de har færdighederne til at få en god start på skolelivet uanset deres kulturelle baggrund.

Derfor savner vi i høj grad, at Københavns Kommunes politikere også så på kvaliteten for børnene i de enkelte institutioner, de har til hensigt at lukke. Og den sociale bæredygtighed i deres beslutninger i forhold til at sikre, at eksempelvis to-sprogede børn, der i særlig grad kan være afhængig af en succesfuld pædagogisk sprog-indsats, ikke sættes til side i en plan, hvor man kun ser på dagtilbuddenes tal.

Kan omkostningerne for eksempel ikke på den lange bane gå hen og blive for høje, hvis man fjerner et eksisterende godt grundlag for børn, hvoraf ikke alle er lige robuste?

Og var der mere bæredygtige alternativer til at videreføre den gode pædagogiske kultur, så børn, der ikke har de optimale forudsætninger fra starten, ikke ender med at få problemer i skolen på grund af et utidigt skift af børnehavemiljø?

Vægt kvalitet højere

Som forældre, der er aktive i vores dagtilbuds ledelse, har vi arbejdet med at forsøge at gøre en aktiv ekstra indsats for at integrere naboer fra andre kulturer og med andre økonomiske og sociale forudsætninger for at tage del i samfundet.

Dett er forfærdeligt synd, at en midlertidig omstændighed som renovering af boligblokke sender en meget velfungerende og populær nichebørnehave til tælling.

Morten Hesgaard Byberg
Bestyrelsesformand, Bellahøj Børnehave
Derfor håber vi også, at beslutningstagerne i kommunen vil se på den sociale bæredygtighed i den spareplan, der er forelagt nu for lukning af institutioner.

Vi forstår godt, at man i hovedstaden har valgt at lukke institutionspladser i overskud ud fra et kriterium om, hvor familierne bor og søger plads.

Men lige i vores tilfælde, må vi bare sige, at det er forfærdeligt synd, at en midlertidig omstændighed som renovering af boligblokke sender en meget velfungerende og populær nichebørnehave til tælling - på trods af eksempelvis pædagogernes succes med at forbedre børnenes danske sprog gennem den særligt sprogudviklende metode #UDiSPROGET, der er bygget på Halfdan Rasmussens tekster.

Den viden ville vi gerne give videre til andre, og vi kunne godt savne, at man i forbindelse med udvikling af dagtilbudsområdet i vores og øvrige kommuner gik ind og vægtede pædagogisk kvalitet højere end økonomiske besparelser på den korte bane.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00