Debat

Frank Jensen: København må aldrig blive en by for de få velstillede

DEBAT: København skal også fremover være en blandet by med plads til både skolelæreren, direktøren og manden på bænken. Derfor skal vi fortsætte med at udvikle byen grønt og socialt bæredygtigt, skriver Frank Jensen.

Frank Jensen (S) vil stå i spidsen for en udvikling af København, hvor man blander private og almene boliger og udvider byens areal, skriver han i dette indlæg. 
Frank Jensen (S) vil stå i spidsen for en udvikling af København, hvor man blander private og almene boliger og udvider byens areal, skriver han i dette indlæg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Jensen (S)
Overborgmester i København 

København vokser med flere tusinde indbyggere hvert år. Jeg er glad for, at så mange mennesker i dag har lyst til at bo i København. Det er ikke en selvfølge. Tilbage i 80’erne steg arbejdsløsheden, og folk flyttede væk, særligt børnefamilierne. København var nedslidt, fattig og forurenet – en hovedstad i knæ.

I dag er København en grøn og sprudlende storby med renere luft og grønne områder, metro og flere hundrede kilometer cykelsti, og en havn med vand så rent, at man kan bade i det.

Børnefamilierne bliver boende og ønsker, at deres børn skal vokse op her. Det er i mine øjne det største, vi som by kan opnå!

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Bagsiden af medaljen er, at populariteten presser boligpriserne i vejret og truer med at presse mennesker med almindelige indkomster ud af byen, sådan som vi ser i London, Stockholm og Paris.

Som socialdemokratisk overborgmester er det min vigtigste opgave at sikre boliger, som kan betales af almindelige lønninger. For jeg ønsker en blandet by med plads til både manden på bænken, direktøren og kassemedarbejderen. En by, hvor alle har en chance.

Som socialdemokratisk overborgmester er det helt afgørende for mig, at der er plads til alle i København. Det lyder måske som en selvfølge for et parti til venstre for midten, men det er det ikke.

Frank Jensen (S) 
Overborgmester i København

Krav til nybyggeri
Derfor er det afgørende, at der bygges mange nye boliger, så vi holder boligpriserne nede.
Fra kommunens side drejer vi på alle håndtag for at sikre boliger med en husleje, der kan betales af almindelige indkomster.

Vi stiller blandt andet krav om, at hver fjerde nybygget bolig skal være almen, så vi får boligkvarterer med private og almene boliger mellem hinanden. Og vi har indgået en aftale med de almene boligselskaber om, at hver femte nybygget bolig skal kunne anvendes til boligsocial anvisning, og huslejen for halvdelen af de boliger må højest være 3.500 kroner om måneden.

Læs også

Men vi kan ikke klare opgaven alene. Vi har store udfordringer med, at private investorer holder de grunde tilbage, som kommunen har afsat til almene boliger, så de almene boliger ikke bliver bygget i samme takt som de lukrative private boliger.

Derfor har jeg opfordret regeringen til at give os mulighed for at gøre byggetilladelserne til private bygherrer betinget af, at de almene boliger bliver opført samtidig med de private.

Ligesom vi sammen med regeringen har taget kampen op med boligspekulanter som Blackstone, der ikke skal have lov til at opkøbe københavnske ejendomme, renovere dem og fordoble eller tredoble huslejen.

Stop af byggeri vil ikke bevare byen
Som socialdemokratisk overborgmester er det helt afgørende for mig, at der er plads til alle i København. Det lyder måske som en selvfølge for et parti til venstre for midten, men det er det ikke.

Der er lige nu en åben diskussion, især drevet af Enhedslisten og Alternativet, om hvorfor byen skal vokse?

Præmissen synes at være, at hvis vi lukker portene og sætter et stop for nybyggeri, så er alt godt.

Men det er at narre folk til at tro, at et stop for nybyggeri vil bevare byen, som den er. Det vil det ikke!

Det vil beskytte alle os, der allerede er så heldige at eje en bolig i byen. Det vil presse priserne op og gøre os, der ejer en bolig, rige. Mens vores børn, når de vil flytte hjemmefra, og almindelige lønmodtagere som chauffører, skolelærere og sygeplejersker bliver taberne på det københavnske boligmarked. 

Det er for mig et skrækscenarie, og det er grundlæggende usolidarisk. Jeg agter ikke at sætte mig ned som en kustode over fortiden.

Jeg vil stå i spidsen for en udvikling af byen, hvor vi blander private og almene boliger og udvider byens areal med blandet andet den ny holm, Lynetteholm, mellem Nordhavn og Refshaleøen. Så vi også i fremtiden har plads til både boliger og til grønne områder og natur i København.

Dokumentation

Temadebat: Hvem skal bo i København?

I løbet af de seneste år er befolkningstilvæksten i København nærmest eksploderet, hvilket er en kæmpemæssig udfordring for byplanlægningen. Boligpolitik spiller selvsagt en central rolle i debatten om, hvem der skal bo i København, men den kommer også til at indeholde mange andre perspektiver. Skal der for eksempel bo færre bilister i København? Skal der være rum til hjemløse? Og må boliger være grimme, hvis det gør dem billige?

Det har Altinget spurgt et hold af politikere og aktører om i den første af mange debatter i det nye univers for seriøs debat om fremtidens hovedstad.

Panelet vil også forsøge at svare på:

-Hvad kan og skal der gøres politisk for at påvirke befolkningssammensætningen?
-Er København ved at udvikle sig til en by kun for de rige?
-Hvilken magt har politikerne overhovedet over, hvem der bor i København?
-Er det et gode, at Københavns befolkning vokser så hurtigt?
-Hvordan ændrer borgernes brug af byen sig?
-Mød panelet her og følg debatten på Altinget Hovedstaden.

Kaare Dybvad (S), boligminister

Ole Birk Olesen (LA), tidligere boligminister og kandidat til BR

Frank Jensen (S), overborgmester 

Mia Nyegaard (R), socialborgmester

Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder

Lars Autrup, direktør Arkitektforeningen

Anne Skovbro, administrerende direktør i By&Havn

Jesper Bo Jensen, Institut for Fremtidsforskning

René Kural, lektor, arkitekt KADK 

Jesper Pagh, Adjunkt, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC, Fhv. direktør i Arkitektforeningen

Gitte Seeberg, direktør i Autobranchen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00