Debat

KAB: Hvis der skal være plads til københavnerne, skal fortætning være en reel mulighed

Hvis mit fremtidsbillede af København skal realiseres, kræver det, at vi også finder plads til flere almene boliger. Men vi skal have både fysisk plads og økonomisk rum til at realisere dem, skriver Rasmus Jessing.

Der er potentiale i at øge bebyggelsesprocenten på eksisterende ejendomme. Det kan gøres ved at tilføje en ekstra etage eller to, eller ved at bygge på en mindre del af et friareal. Begge dele er sat i spil i Tingbjerg, skriver Rasmus Jessing.
Der er potentiale i at øge bebyggelsesprocenten på eksisterende ejendomme. Det kan gøres ved at tilføje en ekstra etage eller to, eller ved at bygge på en mindre del af et friareal. Begge dele er sat i spil i Tingbjerg, skriver Rasmus Jessing.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Rasmus Jessing
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I København er byggegrundene få og meget dyre. Det mærker vi i den almene sektor, hvor det er helt enormt svært at få enderne til at mødes i nybyggeriet i øjeblikket.

Vi er nødt til at have blik for andre muligheder, så vi fortsat kan være med til at forsyne byen med boliger, der er til at betale.

Det er afgørende, hvis København skal blive ved med at være en by, der er tilgængelig for alle grupper af borgere.

Tingbjerg-løsningen kan være vejen frem

Et af de spor, vi mener rummer potentiale, er fortætning, altså, at vi øger bebyggelsesprocenten på nogle af de allerede eksisterende ejendomme.

Andre steder end Tingbjerg kan fortætning være en mulighed for at møde behovet for flere almene boliger.

Rasmus Jessing
Byggedirektør, KAB

Det kan gøres ved at tilføje en ekstra etage eller to, hvor bygning og arkitektur kan bære det, eller ved at bygge på en mindre del af et friareal.

Begge dele er sat i spil i Tingbjerg i Brønshøj-Husum, hvor et stort udviklingsprojekt er i gang som led i et ambitiøst byomdannelsesprojekt.

Bydelen tilføres cirka 1.400 private boliger, hvoraf mange passes nænsomt ind som rækkehuse mellem de karakteristiske gulstensblokke fra 1950’erne. Det er et fortætningsprojekt, men det er mere end det.

Flere boliger er tænkt sammen med en indsats for at løfte bydelens grønne områder og skabe attraktive uderum, som flere beboere har lyst til at gøre brug af.

Samtidig løftes forretningslivet med små spisesteder og butikker. Vi kan se, at denne omdannelse tegner til at blive et eksempel til inspiration for andre almene boligområder i København og resten af hovedstadsområdet.

I Tingbjerg er fortætningen sket med private boliger – og der er ingen tvivl om, at netop en bedre blanding af almene og private boliger også vil få positiv betydning for bydelen.

Læs også

Andre steder kan fortætning være en mulighed for at møde behovet for flere almene boliger.

Vi skal turde bo tættere

Desværre har fortætningsprojekter det med at være åbenlyst geniale og samtidig virkelig vanskelige at realisere.

Det er der flere årsager til.

Vi har brug for en håndsrækning i systemet; et styrket kommunalt samarbejde om fortætning

Rasmus Jessing
Byggedirektør, KAB

For det første er fortætning en løsning, der historisk set har mødt modstand lokalt, fordi fokus har været på tabet af friarealer.

Når vi ser på eksemplet Tingbjerg, må vi konstatere, at fortætningen har den stik modsatte effekt: De nye boliger er med til at give bydelen ny attraktionsværdi. Måske kan Tingbjerg blive det gode eksempel, som kan få flere – også lokalt – til at se værdierne i den tilgang.

For det andet har vi brug for en håndsrækning i systemet; et styrket kommunalt samarbejde om fortætning.

Konkret har vi brug for, at Københavns Kommune lemper kravene til parkering og friarealer, så vi i disse projekter kan arbejde mere frit med at finde frem til de gode løsninger. Måske vil det bedste projekt ikke ramme de skarpe procent-krav, men vinde på andre kvaliteter.

Vi har også brug for større fleksibilitet med hensyn til boligstørrelserne. Det er en faktor, vi kan skrue på i en tid, hvor maksimumbeløbet for almene boliger sakker håbløst efter byggepriserne.

Læs også

Resultatet kunne i nogle tilfælde betyde højere kvadratmeterpris, men mindre boliger med tilhørende lavere husleje, reduceret klimabelastning og minimerede driftsomkostninger.

Regler som en bro mellem KAB og kommunen

Hvor er der så konkrete fortætningsmuligheder?

Det almene byggeri er underlagt flere regler end det private, men det bør åbne døre for samarbejde med kommunen.

Rasmus Jessing
Byggedirektør, KAB

KAB kortlagde i 2018 potentialet til 8.000 til 10.000 boliger i KAB-Fællesskabet, det vil sige hele hovedstadsregionen. Det kan givetvis suppleres af de øvrige boligselskaber i regionen.

Derudover vil jeg pege på, at KAB administrerer en stribe kommunale institutionsejendomme, der ligger på grunde, som kun er ekstensivt bebygget.

De er placeret attraktivt i København, hvor det ellers er yderst vanskeligt at finde byggegrunde; i Valby, Vanløse og Østerbro. Her er det oplagt at samarbejde om at fortætte med nye, almene boliger.

Det almene byggeri er underlagt flere regler end det private, men det bør samtidig give mulighed for et tættere samarbejde mellem kommunen og de almene bygherrer.

Lad os sammen finde de gode løsninger, som betyder, at vi kan realisere flere almene boliger i fortætningsprojekter i byen. Det er faktisk en genial mulighed.

Temadebat

Skal Palads rives ned? Skal metroen udvides yderligere? Skal København være en grønnere by? 

Nu spørger Altinget Hovedstaden forud for den nye kommunalplan: Hvordan ser fremtidens København ud? 

Flere politiske og civile aktører vil give deres bud på: 

  • Hvad er vigtigst at få med i kommunalplanen, hvis København skal være en god by at bo i, i fremtiden? 
  • Hvor er der konkret brug for indsatser? 
  • Hvad skal der til, før at København bliver den bedste by at bo i?

Læs om paneldeltagerne her.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til Line Høvik Søby på [email protected] for at høre om mulighederne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jessing

Byggedirektør, KAB
cand.arch. (KADK, 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024