Kan klimakrisen reddes ved at støvsuge CO2 fra atmosfæren?

FEATURE: Det kan lyde som ren science fiction, at det, der for alvor kan hjælpe os på vejen mod ambitiøse klimamål, er nye teknologier, der kan fange og lagre CO2 i undergrunden. Men regeringen er ikke i tvivl: CO2-støvsugere er et sats værd.

Der er ikke meget science fiction over en stor parkeringsplads på Amager. Men spoler vi tiden fem år frem, er det måske alligevel her, vi vil se det teknologiske fix, der om noget skal hjælpe os med at nå “måneprojektet” med på rekordtid at reducere drivhusgasserne med 70 procent under niveauet i 1990. Og på sigt være med til at gøre os klimaneutrale.

Det teknologiske fix kaldes af bureaukrater, forskere, ingeniører og politikere for CCS. Et agronym for Carbon Capture and Storage, og bedst beskrives som en teknologi, der som en støvsuger, suger CO2 så den ikke ender i atmosfæren, hvor den skader klimaet.

Parkeringspladsen på Amager tilhører ARC, der nok er mest kendt som “skibakken” tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels. Men selvom “bakken” skulle stå færdig i 2017 som landets mest moderne og klimavenlige affaldsenergianlæg, var der ikke tænkt meget over CO2-støvsugere i projektet. 

Login