Debat

Klimapartnerskab: Nye almene boliger bør bygges bæredygtigt

Bæredygtige principper skal fra første plantegning indtænkes i regeringens fremtidsplan om byggeri af 22.000 nye almene boliger. Det kræver grønne materialekriterier, klare udbudskrav og puljer, der kan rumme omstillingsomkostninger, skriver Jesper Kristian Jacobsen, Ingrid Reumert og Peter Kaas Hammer.

Det vil være oplagt at indtænke bæredygtige principper med hensyn til klima, indeklima, sociale og økonomiske forhold helt fra starten ved planlægningen af nye almene boliger, mener Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren.
Det vil være oplagt at indtænke bæredygtige principper med hensyn til klima, indeklima, sociale og økonomiske forhold helt fra starten ved planlægningen af nye almene boliger, mener Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Ingrid Reumert
Jesper Kristian Jacobsen
Peter Kaas Hammer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har 12. oktober fremlagt sin plan om, at der skal bygges 22.000 nye almene boliger over de næste ti til 15 år. De skal bidrage til, at der kommer flere boliger i København, som kan betales af almindelige lønmodtagere.

Det fremgår af regeringens oplæg, 'Tættere på II', som også lægger op til, at der afsættes 30 millioner kroner i 2022 til 2024 til at sikre, at de nye almene boliger opføres efter bæredygtige principper.

Det er helt oplagt, at boligerne bliver bygget bæredygtigt, for bygninger er et af det vigtige områder i den grønne omstilling og arbejdet for at nå målet om 70 procent reduktion af udslippet af klimagasser i 2030.

Nye grønne krav 

Klimpartnerskabet for bygge- og anlægssektoren har netop har offentliggjort sin sektorkøreplan for de vigtigste indsatser for et grønnere byggeri.

Allerede fra 2023 kommer der krav i bygningsreglementet, så alle nye bygninger over 1.000 kvadratmeter højest må give anledning til 12 kilo CO2 per kvadratmeter om året i bygningens levetid.

De kommende byggerier af almene boliger er en god mulighed for at vise, at de grønne materialer og tekniske løsninger kan bruges i praksis

Jesper Kristian Jacobsen, Ingrid Reumert og Peter Kaas Hammer
Formand og næstformænd for Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren

Den frivillige bygningsklasse stiller dertil ni konkrete kriterier op for at bygge boliger på en bæredygtig måde, herunder at sikre, at boligerne er sunde og behagelige at bo i.

Det vil være oplagt at indtænke bæredygtige principper både med hensyn til klima, indeklima, sociale og økonomiske forhold helt fra starten ved planlægningen af de nye almene boliger.

Der er fornuftigt, at der foreslås en pulje til at tage højde for, at det vil være forbundet med ekstra omkostninger i en periode, når kravene til de nye bygninger træder i kraft –  for den omstilling, som skal ske, er en stor opgave.

Pulje og forbillede til omstillingsudfordringer

Vi hører fra vigtige producenter, at efterspørgslen efter bæredygtige byggematerialer og tekniske løsninger er lav, og man kan jo godt forestille sig, at de prisstigninger der har været på mange materialer betyder, at fokus i materialevalget flytter sig væk fra de bæredygtige varianter.

Det er jo skidt for den nødvendige grønne omstilling, men det er derfor også vigtigt at få frem i lyset, når konkrete beslutninger skal træffes i de enkelte projekter. Derfor er det ikke kun vigtigt, at der er en lille pulje i en kort periode.

Det er også vigtigt, at kravene formuleres på den rigtige måde i udbuddene. Det gælder eksempelvis krav om totaløkonomiske beregninger og klimaregnskaber baseret på livscyklusanalyser for bygningernes levetid.

De kommende byggerier af almene boliger er en god mulighed for at vise, at de grønne materialer og tekniske løsninger kan bruges i praksis og derigennem kan vise vejen for andre bygge- og anlægsprojekter.

Det er yderligere en god mulighed for at samle erfaringer, der kan bruges i den videre udvikling af effektivt og bæredygtigt byggeri. Det skal gerne give erfaringer, der kan bruges både i Danmark og som kan eksporteres.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00