Om  
Jens-Kristian Lütken

Københavnsk borgmester får plads i Nationalmuseets museumsråd

Venstre-politikeren Jens-Kristian Lütken erstatter den socialdemokratiske gruppenæstformand Jonas Bjørn Jensen, der forlader museumsrådet i forbindelse med sit exit fra Borgerrepræsentationen.  

Jens Kristian Lütken overtog posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester, og Venstres leder på Københavns Rådhus, i 2022. 
Jens Kristian Lütken overtog posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester, og Venstres leder på Københavns Rådhus, i 2022. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix
Søren Dahl

Venstres leder på Københavns Rådhus, beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken, bliver nyt medlem af Nationalmuseets Museumsråd.  

Det fortæller borgmesteren i et interview med Altinget.  

Udnævnelsen sker i forbindelse med, at Socialdemokratiets gruppenæstformand Jonas Bjørn Jensen forlader Borgerrepræsentationen.  

Valget som hans afløser er altså faldet på den 42-årige politiker, der siden 2022 har været beskæftigelses- og integrationsborgmester.  

Jeg synes generelt, det er vigtigt, at den forskning, der bliver lavet, kommer ud over rampen. Der halter Nationalmuseet, og en række andre museer i dag.

Jens Kristian Lütken (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

“Nationalmuseet er landets vigtigste museum, der fortæller historien om hele Danmark,” siger Jens-Kristian Lütken,”.

“Men det er også et museum, der trænger til at få et mere moderne udtryk og en mere moderne formidling. Den proces glæder jeg mig til at blive en del af, og derfor ser jeg det som et meget stort privilegie at blive en del af Museumsrådet lige netop nu,” tilføjer han.  

Nationalmuseets museumsråd har eksisteret siden 2016, og rådsmedlemmerne udpeges direkte af kulturministeren.

Står over for stor ombygning
Jens-Kristian Lütken forklarer, at han ser det som en vigtig opgave at skabe bedre sammenhæng mellem de københavnske museer, end der er i dag.  

“Så det bliver naturligt, at man også lige tager en tur på Københavns Museum eller det nyrenoverede Naturhistoriske Museum, når man er færdig på Nationalmuseet,” 

I oktober stemte et flertal på Københavns Rådhus for, at Nationalmuseet kunne tage de første skridt mod en større ombygning. Den har blandt andet til formål at åbne de historiske bygninger mere mod omverdenen. 

“I mine øjne er et af Nationalmuseets vigtigste opgaver at fortælle historien om hele Danmark, og om den sammenhængskraft, der er i rigsfællesskabet. Det tror jeg, at vi kan gøre meget stærkere, end vi gør i dag,” siger Jens-Kristian Lütken. 

"Men det kræver nogle andre formater og nogle andre rammer end det, museet har i dag” tilføjer han.  

Mere "ud over rampen"
Ifølge Venstre-politikeren er det dog ikke kun Nationalmuseets fysiske rammer, der har brug for forandring. 

“Jeg synes generelt, det er vigtigt, at den forskning, der bliver lavet, kommer ud over rampen. Der halter Nationalmuseet, og en række andre museer i dag,” siger Jens-Kristian Lütken.  

“Det hører jo også ind under den formidlingsforpligtelse, museerne har. Det er ikke nok bare at have en samling og nogle udstillinger, der går på omgang rundt i landet,” bemærker han.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens-Kristian Lütken

Beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, landsformand, Europabevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2015)

0:000:00