Debat

Lokalaktivist: Borgerrepræsentationen sælger byhistorie for at føje storkapitalen

Debatten om Palads-biografen viser, at københavnske politikere er bange for Nordisk Film. Borgerrepræsentationen må erkende sit ansvar for byens historie, og bruge de retssikrede muligheder fra Planloven til at skride ind, mener Peter Holst Eriksen fra facebookgruppen Bevar Palads.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nordisk Film benytter alle kneb, for at få deres nybyggeri med kontorer og biografer igennem på Palads-grunden.

Efter stor offentlig kritik af tegnestuen Big's talentløse forslag til en ny Palads-bygning i skotøjsæske-stil, for nogle år siden, meddelte Nordisk Film i foråret 2022, at de nu havde besluttet sig for helt eller delvist at bevare Palads.

De ville derfor genstarte processen med at forvandle Palads til en moderne biograf, og samtidig tage hensyn til den historiske bygnings værdier.

Der bliver altså tale om en ren filmkulisse, der intet har at gøre med Palads af i dag

Peter Holst Eriksen
Lokalaktivist i Facebookgruppen Bevar Palads

De indkaldte derfor til to såkaldte ”borgermøder”, med den begrundelse, at interesserede herved kunne komme til orde, og være med til at præge den fremtidige udvikling for Palads.

Ydermur eller skalkeskjul

Første borgermøde viste, at mange var imod, at der overhovedet skulle ændres nævneværdigt ved den folkekære bygning – både inde og ude.

Til trods for dette, præsenterede Cobe arkitekter for Nordisk Film 10. november 2022 tre scenarier for, hvorledes Palads kunne komme til at tage sig ud.

Det ene projekt var en total nybygning, mens de to øvrige forslag, der med direktør for Nordisk Film Biografer Asger Flygare Bech-Thomsens egne ord blev beskrevet således: ”I det ene er der jo faktisk hele facaden tilbage, og i den anden, der er hele facaden i det underste niveau tilbage, så jeg synes godt nok, at der er ganske meget tilbage.”

Læs også

Kigger man imidlertid sagen nærmere efter i sømmene, viser det sig at ydermurene slet ikke kan blive stående, når man skal bygge biografer i 40 meters dybde under Palads, og kontorer i yderligere 40 meters højde over jorden, som ønsket af Nordisk Film.

Det er derfor ganske usandt, når Asger Flygare Bech-Thomsen påstår at ydermurene bevares i de to forslag.

Føjer man fra kommunalt hold Nordisk Film, bliver der således tale om en ren potemkinkulisse, da hele bygningen vil blive nedrevet. Når kontorhuset efterfølgende er blevet opført på grunden, vil man genopføre ydermurene som kopi i nye mursten eller beton.

Sluttelig bemales den nye facade, så den minder om bygningens mure af i dag med Poul Gernes udsmykning. I samme moment nedrives den enestående foyer, hvoraf kun få dele nedtages for genopsætning senere – dog i en ganske forvansket og minimeret udgave.

Det smukke marmorgulv, vægmalerierne, søjlerne og ovenlysloftet bliver alt sammen ødelagt.

Der bliver altså tale om en ren filmkulisse, der intet har at gøre med Palads af i dag, og derfor ikke længere vil være en historisk bygning, men blot en tom illusion, der med et enkelt ord kan betegnes som blændværk.

En ren potemkinkulisse

På Københavns Rådhus er politikerne tydeligvis ganske splittede i sagen. Således fremsatte Konservative og Alternativet for kort tid siden et beslutningsforslag om, at der blev udarbejdet en bevarende lokalplan, der kunne sikre den historiske bygning for eftertiden.

De københavnske politikere er bange for Nordisk Film, og mest af alt frygtsomt overvejer at føje Egmont og deres i forvejen bugnende pengekasse

Peter Holst Eriksen
Lokalaktivist i Facebookgruppen Bevar Palads

Radikale og Liberal Alliance var her de argeste modstandere for en bevaring af bygningen, blandt andet under hensyn til den private ejendomsret.

De øvrige partier i Københavns Borgerrepræsentation var tydeligvis bekymrede over, om Nordisk Film ved en vedtagelse af en bevarende lokalplan, ville fremsætte deres lovmæssige krav om at kommunen ved dette skridt, kunne kræves at overtage Palads på markedsvilkår, hvorfor sagen faldt.

Det er dog ganske tvivlsomt om Nordisk Film/Egmont overhovedet ville benytte sig af denne ret.

Og skulle de endelig gøre det, kan kommunen vel optage et midlertidigt lån, og enten sælge bygningen videre, eller selv finde udadvendt anvendelse for den – eksempelvis som et kulturelt flagskib i hovedstaden.

Et useriøst forslag

I den gældende kommuneplan er der allerede fastsat en maksimal bebyggelseshøjde på 24 meter for Palads, og kommunen kan under ingen omstændigheder gøres ansvarlige, såfremt de siger nej til, at der må bygges yderligere 16 meter højere end dette, som ønsket af Nordisk Film.

Alligevel er visse politikere nervøse for, at dette kan blive en realitet. De har dog intet som helst at frygte i denne retning, såfremt de siger nej til Nordisk Films voluminøse planer.

Læs også

Det eneste Egmont/Nordisk Film kan gøre, er at bide i græsset. Nordisk film har i det hele taget gang på gang snydt på vægten igennem hele denne skueproces.

Først påstod de, at Palads ville blive bevaret helt eller delvist. Dernæst fik de det til at fremstå, som skulle borgerne tages med på råd og lyttes til, hvilket viste sig at være en hul påstand. Nu siger de så atter, at facaderne bevares, selvom de taler mod bedre vidende.

Statens øverste rådgiver i æstetiske spørgsmål, Akademiraadet, har nyligt udtalt sig om præcis den problemstilling, en kopifacade vil resultere i: ”Det er blevet foreslået, at man kan rive bygningen ned og genskabe kunstværket. Dette opfatter Akademiraadet ikke som et seriøst forslag. Gernes farvesætning og Paladsbygningen er uløseligt forbundne”.

Et ansvar over for byens historie

Det står efterhånden klart, at de københavnske politikere er bange for Nordisk Film, og mest af alt frygtsomt overvejer at føje Egmont og deres i forvejen bugnende pengekasse i denne sag.

Kære Borgerrepræsentanter: Erkend jeres ansvar over for byens historie, og lad Palads stå for eftertiden

Peter Holst Eriksen
Lokalaktivist i Facebookgruppen Bevar Palads

Det er mildest talt ikke kønt at se på, at de folkevalgte politikere har store betænkeligheder ved, at turde udnytte de retssikrede muligheder Planloven giver, for at skride ind i en sag som denne, hvor kulturhistorien unægtelig bør være vigtigere end penge.

Ved at være eftergivende, underminerer politikerne planredskabet af lutter angst for storkapitalen. Og hvad er det i det hele taget for en måde at udvikle en by på – i frygt?

Det vil være endog meget trist, om Borgerrepræsentationens medlemmer lader sig narre og besnakke af Nordisk Films uvederhæftige og uærlige fremfærd i denne sag.

Kære Borgerrepræsentanter: Erkend jeres ansvar over for byens historie, og lad Palads stå for eftertiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00