Debat

Radikale i Hovedstaden: Regeringen har glemt det åbenlyse i vækstteam for hovedstadsområdet

Det er yderst problematisk, når regeringen med Simon Kollerup (S) i spidsen nedsætter et vækstteam, der udelukker hovedstadens politikere. På denne måde risikerer vi, at betydningsfulde brancher vil blive glemt, skriver socialborgmester Mia Nyegaard (R) og folketingskandidat Ruben Kidde (R). 

Erhvervsminister Simon Kollerup har med udpegelsen af et vækstteam endnu engang serveret en omgang hovedstads-bashing, skriver Radikale i København.
Erhvervsminister Simon Kollerup har med udpegelsen af et vækstteam endnu engang serveret en omgang hovedstads-bashing, skriver Radikale i København.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Mia Nyegaard
Ruben Kidde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hovedstadens borgere og politikere har efterhånden vænnet sig til hovedstads-bashing fra skiftende regeringer.

Forleden serverede erhvervsminister Simon Kollerup (S) endnu en, da han nedsatte et ti mands stort vækstteam for hovedstadsregionen uden politisk repræsentation fra hverken hovedstadskommunerne eller regionsrådet.

Forbigår folkevalgte fra København
Vækstteamet for hovedstaden er et blandt syv regionale teams i hele Danmark. De skal hver især komme med anbefalinger til, hvordan Danmark bedst investerer i lokale erhvervsfyrtårne på vej ud coronakrisen.

Medlemmerne, som regeringen har udvalgt fra fagbevægelse, erhvervshuse, erhvervsliv og omegnskommuner, skal have et særligt fokus på life science (det vil sige branchen for udvikling af lægemidler og medicinsk udstyr).

Deres anbefalinger skal danne grundlag for, hvordan landspolitikerne siden hen skal fordele en halv milliard kroner, som blev afsat på den seneste finanslov.

Det er dygtige mennesker, som er blevet valgt til teamet. Og vores life science-industri er fantastisk. Men ét spørgsmål trænger sig på:

Når de socialdemokratiske borgmestre fra Odense og Århus er med i deres regionale teams, og når Venstres syddanske regionsrådsformand Stephanie Lose er med i hovedstadens, hvorfor i alverden forbigår regeringen så de folkevalgte fra hovedstaden?

40 procent af Danmarks værdiskabelse
Hovedstaden har med sine mange virksomheder, iværksættere, universitetsmiljøer og berøring med udlandet også andre styrkepositioner end life science.

Og vi er nervøse for, at de kan blive overset af et vækstteam med et for ensidigt fokus, når den politiske repræsentation mangler.

Hovedstadsområdets virksomheder står for 40 procent af den samlede værdiskabelse i Danmark, og deres styrker ligger netop ikke i enkelte brancher.

Derimod består de i et samlet sæt ”storbystyrker”, som gør det spændende og profitabelt for både danske og udenlandske virksomheder at ligge netop her.

De glemte brancher
Det fremgår af regeringens egen strategi for erhvervsfremme, at storbystyrkerne omfatter en tæt koncentration af forskning og talent i verdensklasse, en kritisk masse af virksomheder inden for mange brancher og et tæt samspil om innovation, let adgang til veluddannet arbejdskraft, en god infrastruktur, høj liveability og internationale miljøer, som gør det attraktivt for udlændinge at komme til.

Det nyder de grønne startups/cleantech, turisme, tech-branchen, kreative erhverv, fødevareområdet, smart city, finanssektoren og det maritime område også godt af.

Vi må ikke glemme disse stærke brancher og erhvervsstyrker i hovedstadsområdet.

Og derfor vil vi derfor opfordre regeringen til at inddrage hovedstadens politikere i processen med at skabe regional vækst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00