V-kandidat: Regeringen vil forringe vilkårene for udsatte københavnere

DEBAT: Regeringens profitforbud mod private sociale tilbud er respektløst over for private aktører og udsatte københavnere. Deres vilkår kommer i anden række for Socialdemokratiet, skriver Louise Theilade Thomsen (V). 

Af Louise Theilade Thomsen (V)
Studerende på CBS og kandidat til Borgerrepræsentationen 

Som politiker bør man altid vægte det enkelte menneske over systemet.

Man bør fokusere på, hvor man kan skaffe borgeren den bedste behandling til den billigste pris. Lægge ideologi og fordomme til side og fokusere på fakta.

Det lyder jo egentlig som sund fornuft. Sådan er det bare ikke for Socialdemokratiet, som åbenbart er så opsatte på at forhindre private aktører i at tjene penge, at de er klar til at forringe udsatte københavneres vilkår.

I september lancerede regeringen nemlig et "profitforbud" målrettet private sociale tilbud. Et sådan ord gør helt ondt i ørene på en liberal som mig, der mener, at konkurrence og økonomisk incitament er altafgørende for udviklingen af vores samfund.

Og det er da heller ikke overraskende, at tal fra Dansk Industri viser, at tre ud af fire private bosteder overvejer at lukke, hvis loven bliver vedtaget.

En lov, som ifølge social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) "skal sætte en stopper for, at udsatte borgere er sociale hæveautomater for private firmaer, der trækker velfærdskroner ud".

Udsatte kommer i anden række
Det er en utrolig respektløs udtalelse overfor de private bosteder, hvor langt størstedelen gør et godt stykke arbejde, og hvor det at tjene penge bestemt ikke er hovedformålet. De fleste tilbud har en overskudsgrad på under fem procent, og halvdelen har en overskudsgrad på under 2,5 procent.

Fordi nogle få private aktører har udnyttet systemet, vil regeringen nu have alle private aktører ned med nakken. Det kan føre til, at omkring 250 udsatte københavnere mister deres hjem og samtidig føre til en milliardstor regning for Københavns Kommune, som skal ud at finde og oprette nye pladser.

Det er nye kommunale pladser, hvor det bliver meget svært at opretholde samme kvalitetsniveau. Det er ikke kun respektløst overfor de mange dygtige private aktører. Det er også respektløst overfor de udsatte københavnere, hvis vilkår åbenbart kommer i anden række for Socialdemokratiet. Først kommer tilsyneladende kampen mod profit og konkurrence.

Det er ikke et nulsumsspil
Det er en skam. For det gode ved private bosteder er netop, at det skaber konkurrence. Det skaber et incitament for at forbedre tilbuddet, uden at prisen stiger, fordi man dermed bliver mere konkurrencedygtig.

Samtidig giver det kommunen muligheden for at fyre de institutioner, som simpelthen ikke gør det godt nok. Det bør i sidste ende føre til bedre bosteder for de københavnske borgere.

At der er bosteder, som formår både at levere høj kvalitet og skabe overskud, kommer jeg aldrig nogensinde til at forstå problematikken i. For det er ikke et nulsumsspil.

Det overskud, som private bosteder skaber, er ikke penge, som kunne være brugt en-til-en på mere velfærd, hvis bostedet havde været kommunalt drevet. Alternativet er, at den værdi formentligt ikke var blevet skabt, og at hele samfundet dermed havde været fattigere.

Derfor håber jeg virkelig, at regeringen kommer på bedre tanker. Ellers får Københavns Kommune travlt med at finde nye steder at bo for omkring 250 udsatte børn og unge samt københavnere med handicap og sindslidelser.

Det er ikke retfærdigt, at deres vilkår skal forringes, fordi regeringen vægter ideologi over mennesker.

Forrige artikel Green Cities: København bør lære af Stockholm og prioritere mere natur Green Cities: København bør lære af Stockholm og prioritere mere natur Næste artikel SF-kandidat: Vejprojekter undergaver Københavns klimaplan SF-kandidat: Vejprojekter undergaver Københavns klimaplan