Debat

Bosch og Varmepumpeindustrien: Titusindvis af danskere mangler fortsat svar om fjernvarme fra kommunerne – giv ansvaret videre

Titusindvis af danske boligejere mangler fortsat svar fra kommunerne om deres muligheder for at overgå fra olie og gas til fjernvarme. Derfor bør ansvaret gives til den nye, nationale energikrisestab Nekst, skriver Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen.

Trods en aftale mellem regeringen, Folketinget og KL fra 2022 har titusindvis af danske boligejere endnu ikke fået svar på, om de kan skifte fra olie og gas til fjernvarme. Det er under al kritik, at kommunerne ikke har kunnet formå at leve op til aftalen, skriver Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen.
Trods en aftale mellem regeringen, Folketinget og KL fra 2022 har titusindvis af danske boligejere endnu ikke fået svar på, om de kan skifte fra olie og gas til fjernvarme. Det er under al kritik, at kommunerne ikke har kunnet formå at leve op til aftalen, skriver Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I juni 2022 blev der indgået en aftale om udlægningen af fjernvarme mellem den daværende regering samt et bredt flertal af Folketingets partier og KL. Aftalen indebar, at alle danske borgere skulle have svar om deres mulighed for at overgå til fjernvarme inden årsskiftet til 2023. 

Trods aftalen har titusindvis af danske boligejere endnu ikke fået svar på, om de kan skifte fra olie og gas til fjernvarme. Det er under al kritik, at kommunerne ikke har kunnet formå at leve op til aftalen. 

Vi ser derfor ind i en tid, hvor titusindvis af danskere efterlades uden nogen idé om, hvorvidt eller hvornår de kan få fjernvarme. Manglen på svar øger den utryghed og usikkerhed, som energikrisen for længst har forsaget.  

Derudover stiller det boligejerne i en urimelig og uvis venteposition, hvor de ikke undersøger andre energiløsninger, fordi de håber og forventer, at de er de næste i køen til at få et klart svar fra kommunerne.

Giv ansvaret til den nationale energikrisestab

Den langsomme proces medfører, at den grønne omstilling sættes på pause. Som klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard udtrykker det, bør vi derfor huske, at fjernvarmen kun skal udrulles de steder, hvor det giver mening.

Af hensyn til de mange tusinde utrygge boligejere og kommunernes handlen – eller mangel på samme – bør ansvaret overgå til den nye nationale energikrisestab Nekst.

Jens Henrik Mæng, Brian Nielsen
Hhv. nordisk marketingschef, Bosch, udvalgsformand, Varmepumpeindustrien
På den måde kan vi hjælpe boligejerne med at undersøge andre meningsfulde energiløsninger og bidrage til en mere effektiv grøn omstilling. 

Der er ingen tvivl om, at det er en stor og omfattende opgave at lægge en plan for, hvor og hvornår fjernvarmen skal udlægges i så store dele af Danmark. Men energikrisen hænger over samfundet som en sort sky, og de danske boligejere har derfor brug for et klart svar.  

Af hensyn til de mange tusinde utrygge boligejere og kommunernes handlen – eller mangel på samme – bør ansvaret overgå til den nye nationale energikrisestab Nekst. 

Selvom forslaget om Nekst endnu mangler at blive konkretiseret, har staben potentiale til at kunne skabe nogle overordnede planer, der gør det muligt at handle på akutte grønne udfordringer såsom udbygning og udrulning af fjernvarmenettet.  

Derudover har staben potentiale til at kunne foretage beregninger, der – modsat kommunernes – er uvildige. Men for at kunne komme i mål med de grønne ambitioner, kræver det handling. Forslaget om Nekst skal konkretiseres af politikerne, så vi kan give de danskere boligejere det svar, de skulle have haft ved årsskiftet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00