Bredt flertal sikrer videnscenter for udsatte børn og unge

AFTALE: Partierne bag aftalen om reserven for satspuljen er blevet enige om at afsætte 40 millioner kroner til et videnscenter for udsatte og anbragte børn. Centret placeres i regi af VIVE og Socialstyrelsen og skal sikre, at børn i højere grad inddrages i deres egne sager.

Videnscentret kommer ifølge Astrid Krag til at spille en afgørende rolle, hvis det skal lykkes at indfri regeringens ambitioner om at sætte børnene først, forklarede ministeren på tirsdagens pressemøde.
Videnscentret kommer ifølge Astrid Krag til at spille en afgørende rolle, hvis det skal lykkes at indfri regeringens ambitioner om at sætte børnene først, forklarede ministeren på tirsdagens pressemøde.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Et nyt videnscenter for udsatte og anbragte børn ser snart dagens lys.

En del af forudsætningen for at lykkes med at give børnene nogle stærkere rettigheder og en stærkere stemme er, at vi faktisk bliver bedre til at inddrage børnene. Det er helt enormt svært, og derfor er det enormt vigtigt, at vi nu får et center for børneinddragelse.

Astrid Krag
Social- og indenrigsminister (S)

Det er nemlig et af de nye initiativer, som regeringen og Folketingets partier, på nær Nye Borgerlige, er blevet enige om at etablere i forbindelse med dette års aftale om reserven for satspuljen.

Partierne har fundet i alt 39,7 millioner kroner over de næste tre år til finansieringen af videnscentret, der skal bemandes af folk fra VIVE og Socialstyrelsen i samarbejde med Børns Vilkår.

Dokumentation

Sådan beskrives videnscentret i aftaleteksten

Børn inddrages i dag ikke tilstrækkeligt i deres egne sociale sager. Derfor er der behov for fokus på og grundig viden om, hvordan børn inddrages i beslutninger om deres eget liv. Denne viden skal forankres og bringes i spil i praksis, så det enkelte barn reelt inddrages i sin egen sag. Samtidig er der brug for at skabe bedre overblik over den viden, der er om anbragte børn, sårbare unge og deres familier.

Derfor er partierne enige om at oprette et nationalt videnscenter for børneinddragelse og udsatte børns liv. Centeret skal have et stærkt fokus på at understøtte inddragelsen af børn og unge i deres egne sager i praksis, så de oplever at blive hørt og taget alvorligt. Centeret skal samtidig samle og formidle eksisterende viden og forskning om udsatte børns og familiers liv, herunder viden om forebyggende indsatser og anbringelser.

Centeret forankres i VIVE og Socialstyrelsen i et tæt samarbejde med Børns Vilkår.

På baggrund af VIVE’s indgående kendskab til forskningsmiljøer og viden på området skal VIVE varetage opgaven med at opsamle, skabe overblik over og formidle aktuel viden om udsatte og anbragte børns liv. Der skal herunder være fokus på viden om omfang og kvalitet af sociale indsatser til udsatte børn, sårbare unge og deres familier. Socialstyrelsen skal med afsæt i sin viden om lovgivningen og kommunernes opgavevaretagelse på børneområdet bidrage til at sikre en systematisk opbygning af viden og redskaber til god inddragelse af børn og deres familier og understøtte, at denne viden omsættes effektivt i hele den kommunale praksis.

Børns Vilkår vil med afsæt i deres store erfaring med at tale med børn og inddrage barnets perspektiv bidrage til at udvikle konkrete redskaber og tilgange til inddragelse og sikre, at disse bliver omsat til god inddragelse af børn og deres familier i kommunerne.

VIVE, Socialstyrelsen og Børns Vilkår skal i fællesskab udarbejde en samarbejdsaftale, som fastlægger de nærmere rammer for såvel samarbejdet som for et opgavesnit, der tager højde for parternes forskellige kompetencer. Centeret oprettes som udgangspunkt for en fireårig periode.

Der afsættes i alt 39,7 millioner kroner til initiativet i perioden 2021-2024.

Kilde: Aftale om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2021-2024.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00