Debat

DA: Nej, KL og FH, budgetlovens bestemmelser skal ikke lempes

DEBAT: KL og FH mener, at mildere krav i en 2030-plan kræver et opgør med budgetloven. Men den succesfulde lovs bestemmelser skal ikke lempes, skriver DA's cheføkonom.

Vi bør holde fast i budgetdisciplinen og sikre manøvrerum senere, skriver DA's cheføkonom, Anders Borup Christensen.
Vi bør holde fast i budgetdisciplinen og sikre manøvrerum senere, skriver DA's cheføkonom, Anders Borup Christensen.Foto: Pressefoto/DA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Borup Christensen
Cheføkonom, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

De finanspolitiske værktøjer er for tiden til diskussion. Regeringen lægger formentligt en 2030-plan frem i denne valgperiode, og det har fået blandt andre Kommunernes Landsforening (KL) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) til at tale for mildere krav til finanspolitikken.

Deres hovedargument er, at vi sagtens kan lempe på kravene, fordi de offentlige finanser er sunde og overholdbare på længere sigt.

Det er ikke forkert. Men de sunde og overholdbare offentlige finanser bygger på, at man i fremtiden hæver folkepensionsalderen i takt med levetiden, som det er aftalt i den såkaldte velfærdsaftale fra 2006.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Uden højere folkepensionsalder forsvinder holdbarheden, og vi sender en gigantisk milliardregning videre til kommende generationer. Forhøjelsen af pensionsalderen sker ved løbende beslutninger i Folketinget.

Vi skal derfor være varsomme med at bruge penge i dag, som først kommer ind ved politiske beslutninger i morgen.

Op gennem 00'erne overskred kommunerne deres serviceudgifter i 10 ud af 11 år. Siden 2011 har der været nul overskridelser.

Anders Borup Christensen
Cheføkonom, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Budgetloven er stor succes
Vejen til mildere krav i en 2030-plan er ifølge KL og FH også et opgør med den såkaldte budgetlov. Her ønsker de, at underskudsgrænsen i budgetloven skal lempes og slække på styringen af kommunernes udgifter.

Men der er ingen grund til at lempe budgetlovens bestemmelser. Tværtimod. Budgetloven har været en kæmpe succes. Nu overholder kommunerne deres budgetter.

Det var ikke hverdagskost, før budgetloven og sanktionsmekanismerne blev indført. Op gennem 00'erne overskred kommunerne deres serviceudgifter i 10 ud af 11 år. Siden 2011 har der været nul overskridelser. Nul.

Læs også

Behovet for stram styring af de offentlige finanser kan let falde i baggrunden, når vi som nu befinder os i en højkonjunktur. Her glemmer man ofte, hvordan det er, når pengene er små. Man fristes til at lempe.

I stedet bør vi holde fast i budgetdisciplinen og sikre manøvrerum senere. Det forhindrer ikke, at vi kan bruge flere penge på velfærd, hvis det er det, som man vil. Det skal bare være finansieret.

Det, synes jeg faktisk, er sund fornuft og et princip, der bør værnes – både i høj- og lavkonjunktur. Det er ikke tiden til mildere krav i finanspolitikken. Og der er ikke grund til det. Hverken i en 2030-plan, eller når budgetloven skal revideres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Borup Christensen

Cheføkonom, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.oecon (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00