Dansk Byggeri: Kommuner stjæler jobs fra private virksomheder 

DEBAT: Kommunerne prissætter deres udbud urealistisk lavt. Virksomheder sidder derfor tilbage og har brugt ressourcer på at deltage i en konkurrence, de har tabt på forhånd. Det skal nye regler lave om på, skriver Lars Storr-Hansen, direktør i Dansk Byggeri. 

Af Lars Storr-Hansen
Administrerende direktør i Dansk Byggeri

Forestil dig en fodboldkamp, hvor dommeren kigger passivt på, og man ikke vinder, selvom man har scoret flest mål.

Den følelse står mange virksomheder tilbage med, når kommunerne vælger deres eget ”tilbud” på de opgaver, som de har sendt i udbud. Det kaldes et kontrolbud og skal bruges til at sammenligne virksomhedernes tilbud med den kvalitet og økonomi, som kommunen selv kan tilbyde.

Kommunerne får uretfærdig fordel 
Men kommunerne kontrolbud er ofte prissat urealistisk lavt. Det giver kommunerne en uretfærdig fordel i konkurrencen om opgaverne. Det er blevet kaldt for ”jobtyveri”.

Konsekvenserne er til at tage og føle på for virksomhederne og samfundet. For det første bruger virksomheder forgæves mange ressourcer på at lave tilbud, hvis konkurrencen alligevel er afgjort på forhånd. For det andet koster det i sidste ende skattekroner og velfærd, når kommunerne udfører opgaver, som private virksomheder kunne have udført bedre eller billigere.

Det burde vel ikke være så svært for kommunerne at prissætte deres ydelser korrekt. Det gør private virksomheder hver dag. Alligevel oplever vi jævnligt eksempler på kontrolbud, der har så dårlig kvalitet, at de ikke burde være med i en udbudskonkurrence.

Nye regler skaber større fairness 
Det er derfor glædeligt, at regeringen har besluttet sig for at ændre reglerne, så der bliver større fairness i konkurrencen. Det handler ikke om, at vi er bange for konkurrencen. Tværtimod så vi gerne langt flere opgaver udsat for konkurrence. Men det skal være fair og med lige muligheder for at vinde opgaverne. Derfor anbefaler Dansk Byggeri:

 • at det skal kontrolleres, om de udførte opgaver svarer til kommunernes tilbud
 • at kommunernes tilbudsberegning skal offentliggøres, når kontrakten tildeles
 • at hvis der sker ændringer i det vindende bud, skal opgaven sendes i udbud forfra.

Hvis kommunerne kan løse opgaverne bedst og billigst på de betingelser, skal de have lov til det. For det handler alene om at give os fairplay.     

Forrige artikel Ny forskningsbog: Partier uden medlemmer kan blive fremtiden Ny forskningsbog: Partier uden medlemmer kan blive fremtiden Næste artikel Borgmester: Udflytningsstop er snæversynet logik Borgmester: Udflytningsstop er snæversynet logik
 • Anmeld

  Jesper Gehrke

  Ens regler for alle?

  Lars Storr-Hansens kritik af den måde, offentlige myndigheder laver "egne tilbud"/kontroltilbud på, kan ord til andet vendes mod de tilbud, private aktører afgiver: At tilbuddene søges givet så lavt som muligt, for at øge muligheden for at få ordren. At der i tilbuddene indregnes mulige besparelser (stordriftsfordele, maksimal resurseudnyttelse etc.) - igen for at afgive det lavest mulig tilbud. At der i tilbuddene skrues ned for risikovurderinger - igen for at .....
  Tilbage står den forskel, at myndighederne ikke skal indregne, at der skal genereres et overskud på at udføre opgaverne.
  Så det må være de private tilbudsgivere der skal frem i skoene for at påvise, at deres leverancer har andre kvaliteter, der kan retfærdiggøre en højere pris.

 • Anmeld

  Michael Søgaard Jørgensen · Civilingeniør

  Ikke naturgivet at opgaver i/for det offentlige laves af private virksomheder

  Skægt som de er kommet en diskurs om at det offentlige 'stjæler' fra det private. Man kunne også vende denne påstand om. Der er har været kartelsager fra tid til anden, hvor private virksomheder aftaler priser og markedsdeling.
  En af vejene frem bør være markedsdialog, som flere kommuner praktiserer før de laver offentlige udbud.
  Private virkssomheder har fra tid til anden også svært ved at tilbyde lærlingepladser, så mange elever på faglærte uddannelser må i skolepraktik.

 • Anmeld

  Olav Bach · Byrådskandidat Vejle

  Hvilke opgaver, Lars?

  Jeg undrer mig over dine generelle betragtninger i denne sag. Og netop fra din stol. Hvilke byggeopgaver er det, du tænker på, når du skriver, som du gør?

  Jeg har været med til en del udbud og ikke-udbud fra offentlige myndigheder og kan simpelthen ikke finder sager indenfor byggeri, hvor det billede, du tegner, gælder.

  Kan det tænkes at du er sendt i byen af Simon Emil Ammitzbøll?

 • Anmeld

  Kim Sørensen

  Er vi ikke en nation af købmænd?

  Jeg forstår ærligt talt ikke den voldsomme og nærmest aggressive modtagelse, Dansk Byggeris anbefalinger møder her i kommentarsporet. De tre punkter virker da yderst rimelige?

  Og så forstår jeg i øvrigt ikke problematiseringen af det, at private virksomheder tænker profit ind i deres tilbud. Profitmaksimering er jo mange ting. Det kan f.eks. også være specialisering, effektivisering og ikke mindst: priskonkurrence.

 • Anmeld

  Kurt Wissendorf Møller

  ???

  Jeg var ikke klar over, at kommunerne driver egne byggevirksomheder.

 • Anmeld

  Olav Bach · Byrådskandidat

  Er vi ikke en nation af købmænd.

  Jo Kim. Det er vi da helt sikkert. Og de nye regler er skam også i orden, men i mine øjne overflødige, ligesom burkaforbud, nå nej maskeforbud.

  Ligesom Kurt nævner det, så undrer det mig at det er dansk byggeri, der går ud med at det offentlige "stjæler" opgaver fra det private. Jeg er heller ikke opmærksom på, at det offentlige selv bygger deres anlæg.

 • Anmeld

  Kim Sørensen

  Olav Bach

  Det er selvfølgelig ikke for hyggens skyld, at Storr-Hansen bruger tid og ressourcer på sagen. Som direktør for Dansk Byggeri har han naturligvis en kage at mele og derfor er det også fuldstændigt rimeligt, at forholde sig til hans kronik med god dosis sund skepsis. Men jeg kan ærligt talt ikke se, hvad han skulle få ud af at trække en problemstilling ud af den blå luft? Hvis det vitterligt ikke er tilfældet, at kommunerne går ind og afgiver de såkaldte kontrolbud, hvad står Dansk Byggeri så til at vinde på at engagere sig i debatten?

  Nu har jeg så tilfældigvis brugt de 5 minutter, det tog at Google lidt information frem om sagen og - surprise - det viser sig rent faktisk, at der er tale om et virkeligt fænomen.

  https://www.rops.dk/files/media/dokumenter/rapporter/analyse_af_omfanget_af_og_erfaringer_med_kontrolbud.pdf

  Som jeg forstår det, handler det primært om udbud af opgaver inden for vej- og parkområdet. Og i den forbindelse kan jeg virkeligt ikke se, hvad det er i de 3 anbefalinger, Storr-Hansen har listet i kronikken, som kan få jeres pis så meget i kog. Men det kunne du måske uddybe? Hvad er det egentlig, der er så grænseoverskridende, problematisk og grundlæggende uacceptabelt ved de 3 anbefalinger?

  Jeg synes i øvrigt det er virkeligt useriøst, grænsende til det pinlige, at du kan få dig selv til at sidde og sammenligne Dansk Byggeris anbefalinger med "burkaloven". Det kommer selvfølgelig ikke mig ved, hvordan du håndterer dit kandidatur. Men hvis det var mig der var byrådskandidat, ville jeg have læst på lektien i stedet for at lægge ud med sådan et tåbeligt hofteskud.