Flertal af borgmestre vil lægge kommunalt skatteloft i graven

RUNDSPØRGE: Efter snart 20 år med skattestop vil både røde og blå borgmestre nu have gjort op med begrænsningerne af kommunernes mulighed for selv at fastsætte skatten. Ekspert er forbeholden.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), vil som mange af sine kollegaer i resten af landet have regeringen til at gøre endeligt op med den tidligere VK-regerings skattestop og afskaffe det kommunale skatteloft.
Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), vil som mange af sine kollegaer i resten af landet have regeringen til at gøre endeligt op med den tidligere VK-regerings skattestop og afskaffe det kommunale skatteloft.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Borgmestre på tværs af partier og landsdele er godt trætte af, at alle kommuner endnu en gang bliver straffet for, at enkelte kommuner hæver skatten.

Med udsigt til en samlet stigning i de kommunale skatter på knap 300 millioner kroner står kommunerne næste år til at få beskåret deres statslige tilskud med et tilsvarende beløb.

Det skyldes det såkaldte kommunale skatteloft, som er en udløber af den tidligere VK-regerings skattestop fra 2001.

Dokumentation

Rundspørge om kommuneskat

Altinget gennemførte i uge 44 en elektronisk rundspørge blandt landets borgmestre med en række spørgsmål omkring kommuneskat. 

Spørgeskemaundersøgelsen er i uge 46 blevet fulgt op af en rundrigning til yderligere borgmestre for at sikre bedre repræsentativitet blandt respondenterne.

I alt har 49 borgmestre svaret på følgende spørgsmål: 

Hvor enig er du i følgende udsagn: Det kommunale skatteloft og den dertilhørende statslige sanktion bør afskaffes.

Svarfordeling
Helt enig 16
Delvist enig 10
Hverken enig eller uenig 11
Delvist uenig  5
Helt uenig 6
Ved ikke 1

 

Socialdemokratiet besidder borgmesterposten i 47 kommuner, mens Venstre og Konservative har borgmestre i henholdsvis 37 og 8 kommuner. SF, DF, Alternativet og Radikale har hver en enkelt borgmesterpost, mens to borgmestre er fra en lokalliste.

Det betyder, at særligt V-borgmestre er overrepræsenteret i Altingets rundspørge.

Respondenter fordelt på parti
Venstre 23
Socialdemokratiet 20
Konservative 3
SF 1
Lokalliste 2

 

Socialdemokratiske borgmestre erklærer sig i højere grad enten 'helt enig' eller 'devist enig' i spørgsmålet. Omvendt erklærer V-borgmestre sig i højere grad 'delvist uenig' eller 'helt uenig' end øvrige borgmestre.

Svarkategorien 'hverken enig eller uenig' er dog den, V-borgmestre hyppigst benytter sig af.

Da borgmestre fra Venstre er overrepræsenterede i rundspørgen, kan det indikere, at det samlede resultat undervurderer, hvor stor modstanden mod skatteloftet reelt er blandt alle landets borgmestre.

Svar fordelt på parti
Helt enig (V=3)(S=10) (K=2) (SF=1)
Delvist enig (V=3) (S=6) (K=1)
Hverken enig eller uenig (V=8) (S=3)
Delvist uenig (V=4) (S=1)
Helt uenig (V=4) (Lokal=2)
Ved ikke (V=1)

0:000:00