KL-formand om ”århundredets dilemma”: Skatteoprør kan gøre begrænsning af selvstyret nødvendigt

Flere kommuner har besluttet markante skattestigninger for 2024, og for andet år i træk truer en stor statslig straf alle kommuner. Stik imod KL’s DNA er formand Martin Damm klar til begrænsninger af muligheden for at hæve skatten.

Ifølge KL's formand Martin Damm (V) kan det blive nødvendigt at begrænse kommunernes frihed til selv at sætte skatten op.<br>
Ifølge KL's formand Martin Damm (V) kan det blive nødvendigt at begrænse kommunernes frihed til selv at sætte skatten op.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det skader det kommunale fællesskab, når nogle kommuner vælger at skrue markant op for skatten uagtet, at det udløser en statslig straf, som skal betales af alle landets kommuner.

Tirsdag indgik byrådet i Frederiksberg Kommune for andet år i træk et budget for 2024 med en stor skattestigning. Denne gang på 1,1 procentpoint.

Få dage forinden var et stort flertal i Horsens enedes om at hæve skatten her med 0,3 procentpoint. Og flere andre kommuner som Slagelse og Herning har gjort det klart, at de også har behov for at hæve skatten.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00