Nyt center skal skabe smartere offentlig sektor

INNOVATION: Regeringen opretter i samarbejde med de øvrige offentlige arbejdsgivere og faglige hovedorganisationer et nyt Center for Offentlig Innovation. Professor og FOA er skeptisk.
Et nyt center for offentligt innovation er hidtil eneste konkrete udløber af regeringens meget omtalte tillidsreform.
Et nyt center for offentligt innovation er hidtil eneste konkrete udløber af regeringens meget omtalte tillidsreform.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kim Rosenkilde
Fakta
Center for Offentlig Innovation indgår i regeringens aftaler om kommunernes og regionernes økonomi for 2014.

Der er på baggrund heraf afsat 28 mio. kr. over tre år (2014-2016) til drift af centeret. Midlerne finansieres af Økonomi- og Indenrigsministeriet, KL og Danske Regioner.

Centeret placeres i fysisk tilknytning til KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) og refererer til parterne bag aftalen.

Det er hensigten, at centret bliver oprettet hurtigst muligt og senest ved udgangen af første kvartal 2014. 


Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Nu skal kommuner, regioner og statslige myndigheder have større glæde af de mange ildsjæle i den offentlige sektor, der arbejder med at skabe nye smartere måder at løfte velfærden og sikre en effektiv forvaltning.

Fredag besluttede regeringen repræsenteret ved økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), KL og Danske Regioner i fællesskab med de offentlige ansattes faglige hovedorganisationer sig for den konkrete udmøntning af et nyt center for offentlig innovation.

Centeret skal samle, kvalificere og udbrede de mange erfaringer, der gøres med blandt andet brugerdreven innovation og tillidsbaseret ledelse rundtomkring i den danske offentlige sektor.

"Der er utallige projekter landet over, hvor man prøver at gøre tingene smartere og bruge ressourcerne mest effektivt. Center for Offentlig Innovation skal sørge for, at ildsjælene ikke alle opfinder den dybe tallerken," siger økonomi- og indenrigsministeren i en pressemeddelse.

Dokumentation

De syv principper for modernisering af den offentlige sektor

Principperne for samarbejde om modernisering har til formål at understøtte de mange initiativer på tværs af sektorer og myndigheder, der nytænker og forbedrer den offentlige sektor.

Samarbejdet følges op af en række initiativer, som skal bidrage til at udbrede principperne og understøtte modernisering og innovation i den offentlige sektor.

Initiativerne omfatter udvikling af nye styreformer med fokus på tillid og samarbejde, forsøg med fritagelse for overenskomstmæssige bindinger samt oprettelse af et center for innovation, der skal understøtte, at tillid og innovation spredes og forankres i den offentlige sektor.

1. Styring i den offentlige sektor skal fokusere på mål og resultater.

2. Dialog, åbenhed og klare mål skal være udgangspunkt for opgaveløsningen.

3. Ledelse og styring skal tage afsæt i tillid og ansvar.

4. Udvikling og fagligt handlerum skal bygge på velbegrundet dokumentation.

5. Opgaveløsningen skal baseres på viden om, hvad der virker.

6. Ledelse og engagement skal fremme innovation.

7. Offentlig service skal inddrage borgernes ressourcer.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

 

 


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00