Opråb fra KL: Kommunerne har også brug for hastelovgivning

EFTERSPØRGSEL: Kommunerne mangler klare rammer for, hvordan de skal håndtere coronavirussen. Derfor vil KL-formanden have regeringen til at vedtage ny lovgivning, som også gælder for kommunerne. Ellers risikerer kommunerne at træffe ulovlige beslutninger, ifølge formanden.

Foto: Mette Rosendahl/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Regeringen er ved at indføre hastelovgivning på sundheds- og erhvervsområdet, som skal føre Danmark bedst muligt gennem coronavirussen.

Det samme behov er der på det kommunale område, mener KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S). Han efterspørger derfor, at Folketinget vedtager ny lovgivning, som også gælder for kommunerne.

”Det er rigtig godt, at Folketinget nu vil vedtage hastelovgivning på sundhedsområdet. Men der er også et behov på andre områder. Kommunerne har brug for, at Folketinget hurtigst muligt også vedtager ny lovgivning, der sikrer, at vi kan handle fornuftigt i kommunerne,” siger han i en pressemeddelelse.

Landets kommuner mærker allerede nu konsekvenserne af coronavirussen. Skoler, daginstitutioner og jobcentre lukkes ned, og ansatte må gå i hjemmekarantæne. Men der er ikke klare rammer for, hvad det her får af betydning for borgerne og medarbejderne, mener formanden.

Ansatte risikerer at handle ulovligt
KL-formanden Jacob Bundsgaard forklarer, at kommunerne har pligt til at handle, hvis kommunale institutioner lukkes ned på grund af risiko for coronasmitte:

”Bliver undervisningen i folkeskolen for eksempel aflyst, har kommunerne pligt til at sørge for erstatningsundervisning. Det kan for eksempel betyde, at eleverne – når skolerne åbner igen – skal gå i skole hver weekend frem til sommerferien for at indhente det forsømte,” siger formanden.

Han uddyber, at ansatte i kommunerne risikerer at træffe beslutninger, som er ”uden for loven”, da der ikke findes en klar retningslinje for, hvordan kommunalt ansatte skal handle, når de her tilfælde opstår.

Regeringen holder løbende møder med store velfærdsaktører, hvor de skal byde ind med, hvilken hjælp de har brug for fra politisk side. Heriblandt skal regeringen holde møder med KL.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00