Få overblikket: Her er de nye coronarestriktioner

Efter flere uger med stigende smitte i samfundet indfører regeringen nye coronarestriktioner, der træder i kraft i løbet af den kommende uge. Få overblik over alle restriktionerne her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Nedlukning af nattelivet, hjemsendelse af skoleelever og en kraftig opfordring til at aflyse julefrokoster.

Det er nogle af de tiltag, som statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften præsenterede på et pressemøde i Statsministeriet.

De nye coronarestriktioner bliver indført, efter det ene smittetal efter det andet har slået rekord i løbet af de seneste dage - og især den nye omikron-variant har spredt sig i samfundet. 

På den baggrund anbefalede Epidemikommissionen onsdag en række nye tiltag, som et flertal af Folketingets Epidemiudvalg efterfølgende har bakket op om.

De første restriktioner gælder allerede fra fredag, mens de resterende vil træde i kraft i næste uge. Få overblikket her.

Fra fredag 10. december klokken 16.00

  • Nattelivet lukkes.
  • Det vil ikke længere være tillade at afholde indendørs koncerter, scenekunstforestillinger, forevisninger, storskærmsarrangementer og lignende med over 50 stående tilskuere eller publikummer. Det vil være tilladt at kombinere stående og siddende publikummer, så der eksempelvis er 50 stående publikummer og et antal siddende publikummer. Forbuddet vil gælde frem til 7. januar 2022.
  • Der indføres krav om mundbind på restauranter, når man står op.
  • Serveringssteder skal holde lukket fra 24.00 til 05.00, og i det samme tidsrum vil det ikke være tilladt for butikker at sælge alkohol.

Fra onsdag 15. december

  • I grundskoler hjemsendes børn fra 0. til 10. klasse fra og med 15. december og til og med 4. januar 2022. SFO'er og fritidstilbud lukkes ligesom grundskolerne, mens specialskoler fortsat vil være åbne.

Fra 19. december 

  • Efterskolelever hjemsendes fra og med 19. december og til og med 7. januar 2022.

Derudover opfordres der til, at alle private og offentlige arbejdspladser indfører hjemmearbejde i størst muligt omfang, ligesom virksomheder opfordres til at aflyse årets julefrokost og andre større sociale arrangementer.

Ud over de nye restriktioner er der en række restriktioner, der allerede nu er trådt i kraft. Se dem alle her.

Krav om mundbind

Der er indført krav om brug af mundbind eller visir følgende steder:

  • I kollektiv trafik, altså for passagerer i bus, tog, letbane, metro, færge, indenrigsfly og taxa. Det gælder også stationer og terminaler. Ansatte er undtaget, hvis der bliver stillet krav om gyldigt coronapas.
  • I detail- og engroshandlen, altså for kunder i dagligvarebutikker, indkøbscentre, stormagasiner, arkader, baserer og take-away steder. Ansatte i detail- og engroshandlen er undtaget for kravet, hvis virksomheden stiller krav om, at de ansatte har et gyldigt coronapas.
  • I sundhedssektoren for både besøgende, patienter og medarbejdere på offentlige og private sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud.

Coronapas

Der er indført krav om coronapas følgende steder:

  • På statslige arbejdspladser og for ansatte i regionerne. Virksomheder har derudover fra 26. november kunnet kræve, at ansatte har et gyldigt coronapas.
  • På restauranter, caféer, natklubber, diskoteker, partybusser med alkoholservering (fra 10. december nedlukkes nattelivet). Take-away-steder, servering på varmestuer, herberg og plejehjem er undtaget. 
  • I sundhedssektoren, altså for ansatte og besøgende på sygehuse, i ældreplejen og på sociale tilbud. Nære pårørende, advokater, værger og lignende er undtaget kravet.
  • På videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser og sprogcentre.
  • I liberale serviceerhverv, hvor der er tæt personkontakt. Det omfatter blandt andet frisører, tatovører, massageklinikker, solarier og køreskoler.
  • I fængsler og arresthuse for både besøgende og ansatte.
  • I større forsamlinger, hvor der er mere end 100 indendørs og/eller 1000 udendørs.
  • I kulturlivet, altså for tilskuere til koncerter og scenekunstforestillinger, biografgæster, betalende tilskuere ved idræt, besøgende i museer, kunsthaller og lignende, deltagere til på aftenskoler, daghøjskoler og Folkeuniversitetet samt gæster i zoologiske anlæg, akvarier og svømmehaller.

Ændrede regler for test

  • En negativ coronatest gælder i et døgn mindre end tidligere – en PCR-test giver coronapas i 72 timer, og en kviktest gælder i 48 timer.

Skærpede rejserestriktioner

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia, Angola, Malawi, Zambia og fra Kongeriget Eswatini, da de bliver kategoriseret som områder med nye bekymrende virusvarianter. Det betyder også:

  • At indrejsende til Danmark, som inden for de seneste ti dage forud for indrejse i Danmark har haft ophold (dog ikke transit) i de nævnte lande, skal have foretaget en test senest inden for 24 timer efter indrejse og isolere sig i ti dage efter indrejse
  • Et forbud for flyselskaber mod at flyve til Danmark fra de pågældende lande med passagerer, som på direkte ruter til Danmark ikke kan fremvise en negativ covid-19–test (PCR). 
  • At udlændinge med bopæl i landene kun kan indrejse i Danmark, hvis de har et særligt anerkendelsesværdigt formål, og hvis de kan fremvise en negativ test foretaget forud for indrejse.

Sundhedsmyndighederne anbefaler derudover, at alle indrejsende til Danmark, der har opholdt sig i røde områder siden 16. november, uanset vaccinationsstatus, lader sig isolere og tager en PCR-test på 4. og 6. dagen efter indrejse, og at isolationen først brydes efter negativt svar på testen fra 6. dagen.

Se alle de gældende indrejserestriktioner her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00