Radikale vil afsætte kvart milliard til kommunal klima- og kystfond

FL21: Radikale kræver 250 millioner kroner på finansloven til en kommunal klima- og kystsikringsfond og en stærkere styring af indsatser mod oversvømmelser. SF og EL er positive, men ikke uden forbehold.

Staten skal give kommunerne en hjælpende hånd med klimatilpasning og forebyggelse af oversvømmelser som her i Stege i 2017. Det mener Radikale, som vil afsætte 250 millioner kroner til formålet.
Staten skal give kommunerne en hjælpende hånd med klimatilpasning og forebyggelse af oversvømmelser som her i Stege i 2017. Det mener Radikale, som vil afsætte 250 millioner kroner til formålet.Foto: Bax Lindhardt/BT/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der kan godt være noget musik i at lave en fond eller en anden form for mere bred betaling, så det ikke er den enkelte kommune eller lodsejer, der hænger på regningen.

Signe Munk (SF)
Energi- og forsyningsordfører

Der skal flere statslige penge til at hjælpe kommuner med at håndtere monsterregn og forebygge oversvømmelser.

Det mener Radikale, som i et udspil med partiets finanslovsprioriteter lægger op til at afsætte en kvart milliard kroner til en fond, der kan skyde penge i kommunale klima- og kystsikringsprojekter.

De ekstra penge skal ifølge Radikales udspil være med til at sætte en stopper for, at oversvømmede kloaker fører til, at spildevand udledes direkte i havet, og til at sikre kystbyer mod stormfloder.

Dokumentation

Forslag om fond til klimatilpasning og kystsikring

Radikale har samlet partiets finanslovsprioriteringer i et udspil.

Her indgår, at der skal afsættes 250 millioner kroner årligt i 2021 og 2022 og herefter 200 millioner kroner til 'klimatilpasning. kystbeskyttelse og stop for udledning af spildevand':

Radikale Venstre vil oprette en klima- og kystfond, der fremmer klimatilpasning og kystbeskyttelse.

Det skal blandt andet hjælpe til at stoppe overløb fra kloakker og undgå at spildevand bliver ledt ud i for eksempel Øresund samt at undgå stormfloder i vores mange kystbyer, som eksempelvis Sønderborg og Stege var udsat for i 2017.

Fonden skal give medfinansiering til kommunale projekter som for eksempel separat kloakering og grønne overfladeløsninger.

Fonden finansieres dels af staten, dels via en forhøjelse af stormflodsafgiften.

I tillæg hertil foreslår Radikale:

At kommuner og regioner skal lave helhedsplaner for klimatilpasning, herunder reduktion af overløb, hvor der tages udgangspunkt i de kommunale tilpasningsplaner, så skybrud, stigende grundvands- og havvandsniveau samt stormflod kan håndteres mere effektivt.

Derudover er der behov for et servicetjek af lovgivningen, blandt andet så administrative forhindringer fjernes, og der gives bedre låneadgang til kommuner på området.

Læs hele finanslovsudspillet fra Radikale her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00