Regeringen mangler flertal til kommunal sultekur

FINANSLOV: Både DF og S slår bremserne i for regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag. Det kan gøre det mere end svært at trække penge ud af kommunerne i forbindelse med en kommende finanslov.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) får brug for al sin overtalelsesevne, hvis han vil have lovfæstet regeringens omprioriteringsbidrag i forbindelse med den kommende finanslov.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) får brug for al sin overtalelsesevne, hvis han vil have lovfæstet regeringens omprioriteringsbidrag i forbindelse med den kommende finanslov.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Hvis både Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Enhedslisten siger det samme, så har KL en meget klar bane at spille på og kan bare sige nej.

Pelle Dragsted (EL)
Finansordfører

Det ser ud til at blive en svær øvelse for regeringen at hente penge til kommende finanslove fra kommunernes budgetter. I hvert fald hvis pengene skal bruges på andet end borgernær velfærd.

Med det såkaldte omprioriteringsbidrag har regeringen ellers lagt op til hvert år at skære 2,4 milliarder kroner af de kommunale budgetter. Pengene skal i stedet kunne bruges i forbindelse med politiske aftaler og forlig indgået på Christiansborg.

Men før regeringen og politikerne på Christiansborg kan få råderet over pengene, skal de flyttes fra det kommunale kasser til det statslige pengekasse. Og den øvelse er der ikke flertal for i Folketinget.

Dokumentation

Budgetloven om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

  • § 5. Der fastsættes for hvert finansår tre udgiftslofter for henholdsvis stat, kommuner og regioner.
    Stk. 2. Ved et udgiftsloft forstås en øvre grænse for nærmere bestemte faktiske udgifter i finansåret.
    Stk. 3. Et udgiftsloft angives som et beløb opgjort i milliarder kroner med én decimal.
  • § 6. Finansministeren kan samtidig med forslaget til finanslov fremsætte et forslag til lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for det fjerde af de følgende finansår.
    Stk. 2. Finansministeren kan i særlige tilfælde fremsætte et forslag til lov om ændring af de i stk. 1 nævnte love om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner.
  • § 7. Finansministeren medtager på forslaget til finanslov en oversigt over de gældende udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for de 3 følgende finansår og de foreslåede udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for det fjerde af de følgende finansår.
    Stk. 2. Finansministeren lægger de i stk. 1 nævnte udgiftslofter til grund for budgetteringen af forslaget til finanslov og som rammer for aftalerne med kommuner og regioner om disses økonomi m.v.
  • § 8. Uanset §§ 6 og 7 kan finansministeren med tilslutning fra Folketingets Finansudvalg i forbindelse med det årlige aktstykke om fastsættelse af statens bloktilskud til kommuner og regioner m.v. foretage en omfordeling mellem de gældende udgiftslofter for stat, kommuner og regioner.

Kilde: Budgetloven, Retsinformation.dk


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00