Støttepartier vil lade kommuner bruge nye udligningspenge på mere velfærd

FORHANDLINGER: Kommuner, der får flere penge med en udligningsreform, skal have lov til at bruge dem på bedre velfærd. Det mener SF og EL, der vil hæve kommunernes serviceramme. R og V afventer.

Får kommunerne flere penge med en udligningsreform, skal de også have lov til at bruge dem på velfærd. Det mener både SF og Enhedslisten.
Får kommunerne flere penge med en udligningsreform, skal de også have lov til at bruge dem på velfærd. Det mener både SF og Enhedslisten.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Så har de mulighed for at hæve skatten. Det vil både give flere penge til velfærd og sikre større omfordeling i samfundet.

Jacob Mark (SF)
Finansordfører
Fakta
Serviceramme og udgiftsloft

Servicerammen er en betegnelse for kommunernes samlede udgiftsramme for serviceudgifter. Servicerammen svarer til det kommunale udgiftsloft i henhold til budgetloven.

Regeringen og KL aftaler hvert år et loft over kommunernes samlede nettoserviceudgifter. Hvis kommunerne samlet set overstiger serviceudgifter i enten regnskab eller budget, har regeringen mulighed for at indføre sanktioner og sænke kommunernes bloktilskud.

Kilde: KL

Det nytter ikke noget, at nogen kommuner får flere penge som følge af en reform af den kommunale udligningsordning, hvis ikke de får lov til at bruge dem.

Det mener SF og Enhedslisten.

De to partier vil derfor øge kommunernes serviceramme, så de kommuner, der modtager flere penge ved en reform, kan øge velfærden, uden at andre kommuner skal skære tilsvarende ned.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00