V-borgmester før KV21: Nyt lønloft skal forhindre kommunal overbudspolitik i ældreplejen

Nogle kommuner forsøger at løse rekrutteringsudfordringerne med højere lønninger. Men den metode udhuler de kommuner, der ikke har råd til at være med i konkurrencen, og det er en usund udvikling for Danmark, siger Greves borgmester, Pernille Beckmann (V).

Greve Kommune vil opleve landets største stigning i antallet af ældre over 80 år i perioden 2021-2025. Det er bekymrende, og udfordringen skal håndteres, mener borgmester Pernille Beckmann (V).
Greve Kommune vil opleve landets største stigning i antallet af ældre over 80 år i perioden 2021-2025. Det er bekymrende, og udfordringen skal håndteres, mener borgmester Pernille Beckmann (V).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

I Greve har politikerne på Rådhuset et voldsomt tal hængende over hovedet, som bør give anledning til dybe panderynker.

Det gælder både de byrådsmedlemmer, der sidder på magten lige nu, men særligt dem, der har ambitioner om at forvalte magten efter det forestående kommunalvalg.

Debatserie

Ældreområdet ligger endnu engang i top hos vælgerne, når de 16. november går i stemmeboksen for at afgive deres stemme til kommunal- og regionsrådsvalget.

Krydset bliver sat i skyggen af flere statistikker, der viser en eksplosiv stigning i andelen af borgere over 80 år i flere kommuner, hvor rekrutteringen af varme hænder samtidig halter alvorligt efter det niveau, som er nødvendigt. 

Regeringen barsler med en såkaldt velfærdslov, der skal sikrer, at der hvert år afsættes penge i de kommunale budgetter til at dække det demografiske træk med flere ældre og flere børn. Men kan kommunerne sikre og forbedre serviceniveauet, hvis Christiansborg udelukkende forpligter sig til at opretholde status quo?

Det spørgsmål stiller Altinget Ældre i en ny interviewserie, hvor seks udvalgte borgmestre vil svare på, hvordan de vil imødekomme vælgernes ønske om en værdig ældrepleje inden for de budgetrammer, deres kommune har i dag. 

Du kan blandt andet læse interviews med: 

  • Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve Kommune
  • Johannes Frydenslund (S), borgmester i Middelfart Kommune
  • Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune
  • Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk Kommune
  • Nils Borring (S), borgmester i Favrskov Kommune

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00