Ahrendtsen advarer: Vi skal ikke djøfisere kunsten

DEBAT: Vi skal ikke centralisere, akademisere og djøfisere kunstuddannelserne, men derimod fokusere på uddannelsernes indhold, så de kunststuderende i fremtiden behersker de teknikker, man tidligere så som en selvfølge, skriver Alex Ahrendtsen (DF).

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

Dansk Folkeparti stemte imod fusionen af scenekunstuddannelserne, fordi vi frygtede en djøfisering og akademisering af skuespiluddannelserne.

Nu vil man gudhjælpemig gentage fejlen for de øvrige kunstuddannelser og samle dem i en stor fusion. Det er i hvert fald det, som rektor Henrik Sveidahl har lagt op til i sin rapport, der i 2017 blev bestilt af kulturministeren.

Jeg kan ikke kraftigt nok advare mod disse planer, og jeg anerkender ikke forudsætningerne for rapporten.

Fokus på indhold
Baggrunden er, at man ønsker mere internationalisering og mere akademisering. Dertil kommer, at man vil fusionere for at imødekomme grønthøsterbesparelserne på 2 procent. I stedet for burde man have tænkt på indhold fremfor struktur og centralisering.

I dag kan man blive optaget på Kunstakademiet uden at beherske malertekniske discipliner. I modsætning til konservatorierne, i hvert fald de klassiske, hvor det er en forudsætning for optagelse, at man behersker en lang række musiske, håndværksmæssige discipliner, så kan man ofte snakke sig til optagelse på Kunstakademiet.

Den moderne kunst har gennem de sidste mange årtier i højere grad ændret sig til at være litterær frem for billedlig – det vil sige, at det er lige så vigtigt at kunne sætte ord på sit værk som at være stoflig. Det burde vi i stedet diskutere i stedet for disse evindelige djøf-projekter.

Vend tilbage til håndværksmæssige discipliner 
Vi får ikke bedre kunst ved at gennemføre strukturprojekter. Vi får bedre kunst ved at vende tilbage til håndværksmæssige discipliner.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på Fynboerne, også kendt som Bondemalerne. Mange kender sikkert navne som Peter Hansen, Johannes Larsen og Fritz Syberg. De ville have haft det svært i vort nuværende kunstsystem, og de vil ikke have haft en chance under den fremtidige organisering, som rektor Henrik Sveidahl lægger op til i sin rapport.

Fynboerne var håndværkere, der kastede sig over maleriet og blev elever af Kristian Zahrtmann i København, hvorefter de dygtiggjorde sig gennem egne studier og rejser i ind- og udland. De brugte ikke ord, men talte gennem deres kunst og lærredet, og vi elsker dem stadig. De ville ikke have haft en chance, hvis de skulle anskueliggøre deres værker ved hjælp af en kunstteoretisk overvejelse over samspillet mellem en række ideologiske –ismer tilsat en spand pseudolitterære refleksioner.

Vi skal ikke fusionere, centralisere, akademisere og djøfisere. Vi skal ikke internationalisere mere, end vi gør i forvejen. Vi skal fokusere på uddannelsernes indhold og optagelseskriterier, så de kunststuderende i fremtiden behersker teknikker, man tidligere så som en selvfølge. Husk på, at de tidligere modernister kunne forny kunsten, fordi de var dygtige håndværkere. De beherskede deres metier.

Forrige artikel K-kandidat: Regeringens kulturpolitik er ikke til at holde ud K-kandidat: Regeringens kulturpolitik er ikke til at holde ud Næste artikel Musikerforbund: Det er vigtigt at uddanne kunstnerne Musikerforbund: Det er vigtigt at uddanne kunstnerne
Tidligere formand kritiserer radionævn: Et gummistempel i 24syv-sag

Tidligere formand kritiserer radionævn: Et gummistempel i 24syv-sag

UDBUD: Radio- og tv-nævnet brugte for kort tid på det omstridte udbud om en ny radiokanal og lod dermed i praksis embedsmænd afgøre det, mener eks-formand for nævnet. Den nuværende formand afviser. Til gengæld er det helt normalt, at embedsværket kommer med indstillingen ved udbud, fastslår eksperter.