Besparelser i forsvaret truer lokale musikkorps

MUSIK: Nedlæg et af de tre danske militærorkestre, lyder anbefalingen i et lækket budgetforslag, som Finansministeriet har bestilt forud for efterårets forsvarsforlig. S og DF er imod, mens Musikerforbundet advarer om konsekvenserne.

Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Peter Pagh-Schlegel

Hæren råder over tre musikkorps i Danmark, henholdsvis Den Kgl. Livgarde, Prinsens Musikkorps og Slesvigske Musikkorps.

De tre danske musikkorps er en vigtig del af dansk kulturarv, og samtidig en vigtig ambassadør for Forsvaret, fordi de er med til at gøre afstanden mellem forsvar og civilbefolkningen mindre og forståelsen større

Anders Laursen
Dansk Musikerforbund

Men for fremtiden kan hæren være nødsaget til at nedlægge et af de tre orkestre. Sådan lyder en af anbefalingerne i en 1000-siders budgetanalyse, som nu ligger på forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) bord.

”Der er i dag tre professionelle musikkorps og et tamburkorps i Forsvaret. I Nyordningen nedlægges et af disse musikkorps, idet aktiviteter for militær og kongehus kan bibeholdes med denne kapacitet, mens civile arrangementer mindskes,” lyder det i udkastet til budgetanalysen, der tidligere på måneden blev lækket til det uafhængige online-medie OLFI, som dækker dansk forsvarspolitik.

Budgetanalysen, også kaldet sparekataloget, der er bestilt af Finansministeriet og udarbejdet af to private konsulenthuse, kommer til gengæld ikke med noget bud på, hvilket musikkorps der bør nedlægges.

Men ifølge Peter Ernstved Rasmussen, der er redaktør på OLFI, er det enten Prinsens Musikkorps i Skive eller Slesvigske Musikkorps i Haderslev, der kan komme i farezonen.

”Der er selvfølgelig ingen, der vil røre ved Den Kgl. Livgardes Musikkorps,” siger han.

Tavshed i Forsvarsministeriet
Forsvarsministeriet oplyser til Altinget, at de ikke ønsker at kommentere på lækkede anbefalinger og ikke vil udtale sig om musikkorpsene, før de selv præsenterer deres udspil til forsvarsforliget senere på efteråret. Men ifølge Peter Ernstved Rasmussen, der er redaktør på OLFI, vil regeringen med stor sandsynlighed følge anbefalingerne.

"Regeringen vil gerne signalere, at forsvaret er parate til at spare nogle penge, inden der tilføres nye midler," siger han, men understreger, at det kan blive meget svært at få det gennemført i sidste ende.

”Forsvarsforliget skal gerne lande inden kommunalvalget, og så kommer vi nok til at se en række lokalpolitikere komme på banen. Spørgsmålet er så, om regeringen i sidste ende tør lukke et musikkorps for at spare et relativt lille beløb,” siger Peter Ernstved Rasmussen.

Orkestrene er del af forsvarets DNA
Umiddelbart tyder alt også på, at regeringen kan se langt efter politisk opbakning i Folketinget.

"Som udgangspunkt er jeg meget skeptisk over for at spare på orkestrene, da de er en del af DNA’en i forsvaret. Det er ikke kun ved forsvarets højtideligheder, at de bliver brugt. De er også en del af forsvarets image, og giver et væsentligt bidrag," siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S).

Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup:

"Vi er klart modstandere. Musikkorpsene gør et kolossalt godt arbejde, og det er enormt vigtigt, at man fastholder traditionen," siger hun.

Mindsker afstand mellem forsvar og befolkning
Også i Dansk Musikerforbund er man meget opmærksomme på konsekvenserne ved at nedlægge et musikkorps.

"De tre danske musikkorps er en vigtig del af dansk kulturarv, og samtidig en vigtig ambassadør for Forsvaret, fordi de er med til at gøre afstanden mellem forsvar og civilbefolkningen mindre og forståelsen større,” siger Anders Laursen, der er formand for Dansk Musikerforbund.

Han påpeger desuden, at orkestrernes ikke blot er en markedsføring af forsvaret, men i høj grad også spiller en rolle i forhold til det civile samfund.

"Det gælder både til musiklivet, til veteranlivet og ikke mindst, når der foregår en såkaldt hjemtagelse af en falden soldat. Her er nøgleordene ved ceremonien med deltagelse af de efterladte og kollegerne fra samme kompagni, både værdighed og respekt. At det sker med deltagelse af eet af musikkorpsene sikrer, at den musikalske indramning er af højeste kvalitet," siger Anders Laursen.

 

Intern splittelse i Forsvaret
Ifølge Peter Ernstved Rasmussen er diskussionen om vigtigheden af musikkorps i militæret ikke ny. Det er en diskussion, der i lige så høj grad splitter Forsvaret internt, forklarer han.

"Nogle i Forsvaret mener, at man for at blive supereffektive bør fokusere på kerneopgaven og glemme alle følelserne. I den perception er et musikkorps ligegyldigt," siger han og fortsætter:

"Andre i Forsvaret mener, at musikkorpsene er en vigtig del af et sammenhængende forsvar, som skal være bygget på kultur og traditioner. De peger på, at musikkorpsene også spiller en stor rolle i Forsvarets lokale og regionale forankring, som sender et positivt markedsføringssignal omkring og giver Forsvaret sammenhold med resten af befolkningen. Det er jo to vidt forskellige måder at anskue det på, hvoraf de begge hersker også internt i Forsvaret," siger Peter Ernstved Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Laursen

Fhv. formand, Dansk Musiker Forbund, formand, Copydan Fællesforening og Copenhagen Jazz Festival
civilingeniør

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

0:000:00