Debat

Bock og Sebbelin svarer igen: Sludder at kalde biblioteksdebat for mørklagt

REPLIK: Forfatter Egon Clausen har tydeligvis ikke sat sig ind i debatten om bibliotekernes fremtid, skriver Mette Bock (LA) og Leon Sebbelin (R) i et svar til forfatteren. For det er ganske enkelt noget sludder at påstå, at debatten er mørklagt og for nogle få udvalgte.

Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA) og Leon Sebbelin (R)
Kulturminister og formand for KL’s Kultur-, Erhverv- og Planudvalg 

Egon Clausen anklager i et indlæg her i Altinget debatten om fremtidens bibliotek for at blive ”mørklagt”, fordi Kulturministeriet og KL har inviteret borgere – og ikke kun “fagfolk med viden, biblioteksvenner med visioner og brugere med erfaring” – til en række debatmøder rundt omkring i landet.

Men Egon Clausen har fået biblioteksdebatten galt i halsen. Hvis han havde brugt lidt tid på at sætte sig ind i baggrund og formål med debatten, ville han vide, at alle har mulighed for at blande sig i debatten, og at bibliotekerne også er en væsentlig samtalepartner i det samlede forløb. 

Stort engagement
Sideløbende med fire debatmøder rundt omkring i landet, der afholdes disse uger, er der etableret en åben Facebookgruppe, ”Ordet er frit – biblioteket er dit”, hvor alle har mulighed for at diskutere fremtidens bibliotek. I skrivende stund har gruppen knap 450 medlemmer.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Her debatteres der lystigt, og alle – også Egon Clausen – har mulighed for at give deres mening til kende. Det kan vi se, at blandt andet en hel del bibliotekarer benytter sig af, og det er dejligt at fornemme det store engagement, der er for vores alle sammens folkebiblioteker.  

Sludder fra Clausen
Og lad os fortsætte dér. For det er jo netop fremtidens folkebiblioteker, vi gerne vil diskutere. Derfor skal vi ikke kun tale med fagfolk, men også med mennesker, der bruger biblioteket – eller fravælger det. Dér, hvor borgerne er. 

Folkelige debatter er ikke populisme, men sund fornuft. Man bliver faktisk klogere af det. 

Mette Bock (LA) og Leon Sebbelin (R)
Kulturminister og formand for KL’s Kultur-, Erhverv- og Planudvalg

For selvom det sprudler med gode tilbud og tiltag på landets biblioteker, er området også i forandring. Kommunesammenlægninger, digitalisering og generationskløften i forhold til, hvordan man tilgår viden og litteratur – alt det ændrer på bibliotekernes vilkår. Også selv om det oprindelige formål fortsat ligger fast. Der handler om oplysning, viden, dannelse og myndiggørelse. 

Derfor har vi opsøgt virksomheder, uddannelsesinstitutioner og aktivitetshuse. Der har også været både bibliotekarer og bibliotekarstuderende til stede, og efter nytår fortsætter debatten på Danmarks Biblioteksforenings Topmøde og Bibliotekschefforeningens årsmøde. Så at kalde det en mørklagt debat for de få udvalgte er noget sludder.

Så sænk skuldrene, Egon Clausen, og undlad at møde ethvert initiativ med mistro. Det kunne jo være, at hensigten faktisk var en, du sympatiserer med. Folkelige debatter er ikke populisme, men sund fornuft. Man bliver faktisk klogere af det. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leon Sebbelin

Formand, Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune (R), formand, Rebild Vand og Spildevand, medejer, Revisionsfirmaet Attiri A/S
statsautoriseret revisor (1993), cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1985)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00