Debat

Copydan før medieforliget: DR's enorme tv-kulturarv skal ud til alle

Mange danskere kender slet ikke til alt det gode indhold i DR's enorme tv-arkiv. DR bør i langt højere grad udvikle, kuratere og markedsføre kulturarven aktivt over for danskerne, skriver Sandra Piras. 

Det dur ikke, at DR's public service-indhold er frit tilgængeligt på Google, Youtube og Facebook. Politikerne bør kræve, at techgiganterne indgåt aftaler med kunstnere og rettighedshavere om brug og betaling, skriver Sandra Piras.
Det dur ikke, at DR's public service-indhold er frit tilgængeligt på Google, Youtube og Facebook. Politikerne bør kræve, at techgiganterne indgåt aftaler med kunstnere og rettighedshavere om brug og betaling, skriver Sandra Piras.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmarks Radio har i 70 år sendt tv ud til danskerne.

Nyheder, reportager, dokumentarer, dramaer, teater, børneudsendelser og meget, meget mere. Vi har igennem årene grinet sammen af satireprogrammer, glædet os over at kunne se store danske teateropsætninger og dramaer på tv, vokset op med Bamse eller Ingrid og Lillebror, blevet klogere på verden gennem stærke dokumentarer.

Tv-arkivet hos DR er enormt, og mange danskere har desværre slet ikke kendskab til alt det gode indhold, der ligger. Alt fra Buster Larsens 'Lorteland' til tv-opsætning af Ibsens 'Et dukkehjem', dramatiseringen af Hans Kirks 'Fiskerne', tv-serien om 'Bryggeren' eller om 'Edderkoppen'.

Alt dette er vores fælles kulturarv – og det skal ud til alle danskere. DR ved om nogen, hvordan man formidler, og DR har de mediemæssige muskler til at nå danskerne.

En levende kulturarv

Derfor ligger tv-arkivet også hos DR, og her ligger det godt.

Det skal behandles som en levende kulturarv, der løbende skal formidles og præsenteres på ny. Det skal ikke gemmes af vejen i kælderen på Det Kongelige Bibliotek, men aktivt bringes til live og skabe værdi for os alle af en aktør, der kan løfte opgaven. Og det kan DR.

Kunstnere og kulturproducenter ønsker, at det store public service-arkiv fortsat skal være hjemmehørende hos DR, men at DR i langt højere grad end i dag skal udvikle, kuratere og markedsføre kulturarven aktivt overfor danskerne. For først, når danskerne ser og oplever den fælles kulturarv, kan den skabe værdi og glæde.

Samfundsmæssigt og politisk bør vi understøtte dem, der bidrager til det danske kulturelle kredsløb, hvor vi kan, og modsat hindre "freeriders" i at få adgang til vores fælles indhold

Sandra Piras
Formand, Copydan Arkiv

Det kan også være en supplerende, god mulighed at stille tv-arkivet til rådighed for alle aktører, som mod en rimelig honorering til de kunstnere og andre rettighedshavere, som har skabt indholdet, ønsker at anvende tv-arkivet i deres egen formidling. Det vil give andre aktører en mulighed for at stille en gigantisk mængde dansk indhold til rådighed for deres brugere.

Skal understøtte det kulturelle kredsløb

At få kulturarven ud gennem revner og sprækker giver grundlæggende rigtig god mening.

Tv-distributører, som distribuerer alt public service-indhold (det vil sige det indhold, Folketinget via medieforliget beslutter, er public service-indhold) til alle deres kunder, kan også understøttes ved at give dem adgang til public service-tv-arkivet hos DR.

Kunstnere og kulturproducenter støtter dette, men også, at politikerne i det nye medieforlig giver samme tv-distributører mulighed for at vise de DR-egenproduktioner, som DR ikke selv bruger.

Samfundsmæssigt og politisk bør vi understøtte dem, der bidrager til det danske kulturelle kredsløb, hvor vi kan, og modsat hindre "freeriders" i at få adgang til vores fælles indhold.

Indhold skal ikke være frit tilgængeligt på Facebook

Det dur ikke, at DR's public service-indhold ligger frit tilgængeligt på platforme som Google/Youtube og Facebook.

Politikerne bør derfor kræve, at techgiganterne skal indgå aftaler med kunstnere og andre rettighedshavere om brug og betaling. Det er ikke noget, som DR skal gøre eller påtvinges på techgiganternes vegne.

Den danske kulturarv tilhører os alle sammen – og den skal formidles, bruges og derved skabe værdi og glæde. Men den skal også understøtte dansk kulturliv, og det gør den ved, at der kommer penge tilbage i kredsløbet fra alle dem, der bruger det i deres virke og forretning.

Det må politikerne sikre i det nye medieforlig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024