Det Kgl. Teater: Her er opgaverne for den kommende teaterchef

JOB: Den kommende teaterchef på Det Kgl. Teater skal have kommerciel indsigt og kunne tage modige beslutninger, lyder det i jobopslaget. ”Hvis besparelserne fortsætter, står vi i en meget udfordrende situation,” siger bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen.

”Hvis besparelserne fortsætter, står vi i en meget udfordrende situation,” siger bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen.
”Hvis besparelserne fortsætter, står vi i en meget udfordrende situation,” siger bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen.Foto: /ritzau/Thomas Lekfeldt
Peter Pagh-Schlegel

Det Kongelige Teater skal have ny teaterchef, efter at Morten Hesseldahl i sidste måned valgte at opsige sin stilling til fordel for direktørstolen på forlaget Gyldendal.

Vigtigere er det, at vedkommende har stor ledelseserfaring, et kulturpolitisk fundament og en evne til at aflæse det politiske landskab. Derfor vil vi heller ikke hente en fra udlandet

Lisbeth Knudsen
Bestyrelsesformand, Det Kgl. Teater

Til 1. maj skulle man gerne have fundet en afløser, og stillingsopslaget er netop gjort offentligt på Det Kongelige Teaters website.

I opslaget lægges der blandt andet vægt på en fortsættelse af den moderniseringsproces, der med et kommercielt fokus stiller øgede krav til egenfinansiering via billetindtægter, kommercielle aktiviteter og midler fra sponsorer.

Den strategi har været gældende siden den seneste politiske rammeaftale, der blev indgået i november 2015, hvor teatrets årlige statstilskud gik fra 527 millioner kroner til 492 millioner kroner i 2019.

Besparelser tvinger til nytænkning
Bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen lægger heller ikke skjul på, at regeringens besparelser på teatret har indflydelse på, hvilke krav der stilles til den kommende teaterchef.

”Hvis to-procent-besparelserne fortsætter, står vi i en meget udfordrende situation. Og så ville en ny teaterchef skulle tænke både meget kreativt og offensivt for at få enderne til at hænge sammen. Den bedste måde at gøre det på er at tjene flere penge selv,” siger Lisbeth Knudsen.

Udover de midler som Det Kongelige Teater modtager på finansloven, får de også et tilskud på knap 48 millioner kroner fra Københavns Kommune. De resterende penge skal hentes ind på billetsalg og sponsoraftaler.

Teatret har tidligere forsøgt sig med alternative metoder til at øge egenindtjeningen, blandt andet ved at indgå partnerskab med Audi, leje gamle scene ud til Fredericia Teaters forestillinger og tilbyde gratis billetter til 18-årige.

”De forskellige tiltag, der tages, handler også om at få nye målgrupper til at interessere sig for teater. Og det er fortsat nogle af de ting, vi kigger på,” siger Lisbeth Knudsen, der sammen med bestyrelsens næstformand, Anders Hjulmand, står for ansættelsen af den kommende teaterchef.

Den afgående teaterchef Morten Hesseldahl har en lang fortid i kulturbranchen, hvilket stod i skarp kontrast til hans to forgængere Michael Christiansen og Erik Jacobsen, der begge havde en fortid som departementschefer i flere ministerier.

Står det til Lisbeth Knudsen, må den nye kandidat meget gerne komme fra kulturbranchen, men det er ikke nødvendigt, forklarer hun.

”Vigtigere er det, at vedkommende har stor ledelseserfaring, et kulturpolitisk fundament og en evne til at aflæse det politiske landskab. Derfor vil vi heller ikke hente en fra udlandet,” siger hun.

Lisbeth Knudsen roser desuden Morten Hesseldahl for at omstille teatret til en ny tid og foretage de økonomiske tilpasninger, som lå i den politiske aftale.

"Det har helt sikkert været op ad bakke, for det er svært i et kunstnerisk miljø at skabe forståelse for, at der er nogle økonomiske rammer, som man bare ikke kan komme uden om, uanset hvor meget man brænder for kunsten. Så som chef er man i det dobbelte pres, at man på den ene side har en økonomisk ramme, og på den anden side har nogle medarbejdere, som brænder 200 procent for at levere den ypperste kvalitet og måske ikke har den økonomiske ramme inde i deres faste tænkning," siger hun.

Det Kongelige Teaters bestyrelse har valgt rekrutteringsfirmaet Heidrick & Struggles som hjælp til at finde frem til interessante kandidater. Ansøgningsfristen bliver 19. marts.

Læs opslaget her: https://kglteater.dk/kgl/teaterchef/

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00