Debat

DF: Det er rystende, at Nationalmuseet fjerner ordet "eskimo" fra udstilling

DEBAT: Hvis vi fjerner ordet eskimo fra vores sprog, så fjerner vi også en lille del af den danske historie, skriver DF's kulturordfører Pernille Bendixen inden samråd med kulturministeren Joy Mogensen (S). 

DF's Pernille Bendixen har kaldt kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd, efter det er kommet frem, at Nationalmuseet har droppet ordet 'eskimo' i deres arktiske udstilling 'Eskimoer og Grønland'. 
DF's Pernille Bendixen har kaldt kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd, efter det er kommet frem, at Nationalmuseet har droppet ordet 'eskimo' i deres arktiske udstilling 'Eskimoer og Grønland'. Foto: Liselotte Sabroe Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Bendixen
Kulturordfører for Dansk Folkeparti 

Nationalmuseet har i sin egen korrekthedsselvforståelse valgt, at ordet eskimo skal fjernes, fordi det opfattes som nedsættende overfor den nuværende befolkning i Grønland.

Det er temmelig rystende, at netop et museum kan begå så fatal en brøler. 

Udstillingen 'Eskimoer og Grønland' har ting, som er indsamlet netop der, hvor eskimoer rent faktisk boede. Og på den tid blev de helt almindeligvis betegnet som eskimoer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ordet eskimo dækker over en bredere del af befolkningen, og at bytte det ud med ordet inuit er faktisk at ekskludere dele af den oprindelige befolkning. Det er vel ikke at være meget bedre, når man skriver en del af en befolkning fuldstændig ud af historien?

At ordet i dag opfattes som nedsættende, er ikke det samme, som at det blev opfattet nedsættende i datiden.

I stedet for at krybe ind i en boble af korrekthed i et knæfald for krænkelseskulturen, burde man stå vagt om historien, også den mindre behagelige side af den.

Pernille Bendixen (DF)
Kulturordfører

Således har Knud Rasmussen i sine tekster blot adopteret et almindeligt ord, der hverken var nedsættende eller krænkende. Det var blot en anden tid. På samme måde spiser de fleste danskere vel en kæmpeeskimo-is med velbehag, fordi de synes, at den smager godt? Man gør det ikke med en nedsættende tanke om et andet folk.

Læs også

Fjerner en del af den danske historie
De færreste ser nok også udstillingen på Nationalmuseet som et instrument til at fastholde den hvide dominans i Grønland. 

Hvis vi fjerner ordet eskimo fra vores sprog, så fjerner vi også en lille del af den danske historie. Mange bække små gør som bekendt en stor å.

Vi kan ikke fortolke datiden gennem nutidens briller, og vi skal heller ikke prøve. Man skal lære af fortiden for ikke at gentage den. Derfor er det også farligt at forsøge at omskrive historien, for hvis den ikke findes, så kan fremtidens generationer ikke lære af den. Det burde en museumsinspektør om nogen forstå.

I stedet for at krybe ind i en boble af korrekthed i et knæfald for krænkelseskulturen, burde man stå vagt om historien, også den mindre behagelige side af den.

Behov for en en stærk kulturminister
Jeg har på den baggrund kaldt kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd om sagen. Når man som Nationalmuseet får statsstøtte, så har man en særlig forpligtigelse, og den har man i min optik svigtet i denne sag.

Som kulturminister har man ligeledes et særligt ansvar for at stå vagt om historien, når der opstår bølger af hysteri, for eksempel over statuer fra slavehandlens tid.

Man kan udmærket have forståelse for, at dele af befolkningen på Grønland i dag opfatter ordet eskimo som nedsættende, men det er ufravigeligt en del af både dansk og grønlandsk historie.

Derfor må vi slå fast, at vi naturligvis ikke mener det som nedsættende i dag. Men ordet findes, og det skal man forholde sig til.

Vi har derfor behov for en stærk kulturminister, der klart siger fra overfor krænkelseskulturen, og som vil stå vagt om vores historie. Ikke fordi vi skal være hvide dominanter, men fordi vi skal huske på, hvem vi er, og hvor vi kom fra.

Vi skal lære af både gode og de dårlige tider. Hvis vi fjerner de dårlige tider, hvordan skal fremtidens generationer så lære af dem?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Bendixen

Fhv. 2. viceborgmester (løsgænger), Odense Kommune
salgsassistent (Imerco, 1998)

0:000:00