Debat

DMF: Bevar musikken og drop to procents-besparelserne

DEBAT: De danske symfoniorkestre og ensembler indleder en kampagne frem til folketingets åbning, der vil opfordre politikerne til at droppe to procents-besparelserne på musikområdet.

Foto: /ritzau/Martin Rosenauer
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Laursen & Søs Nyengaard
Henh. formand og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Musiker Forbund

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det danske orkesterlandskab står i disse år over for en række udfordringer. De årlige to procents-besparelser udhuler musikken, hvilket gør det svært for orkestrene og ensemblerne at udvikle og skabe den kvalitet til kulturforbrugerne, som både kulturen, musikerne og publikum fortjener.

I fødekæden har orkestrene en betydning helt fra musikskolerne via MGK til konservatorierne og sluttelig til orkestrene. Denne fødekæde lider helt enkelt under to procents-besparelserne.

Dansk Musiker Forbund

De danske symfoniorkestre og ensembler ønsker derfor at synliggøre musikernes brede arbejdsfelt og sætte fokus på at bevare musikken og kulturarven i Danmark ved at opfordre politikerne til at droppe to procents-besparelserne på musikområdet.

Kampagne: #seosnu
Det sker med Instagramkampagnen #seosnu, som skydes i gang i dag. Her kan man følge musikere fra blandt andet de fem landsdelsorkestre, Det Kongelige Kapel, DR SymfoniOrkestret og de fem basisensembler i deres varierede og spændende arbejdsliv rundt i hele landet.

Gennem billeder og videoer kommer man med orkestrene og ensemblerne på arbejde, ser musikernes hverdag, koncerthuset, på skoler, hospitaler, og hvor musikerne ellers møder danskerne ude i hele landet.

Man kan følge musikerne fra i dag og frem til Folketingets åbning den 3. oktober, hvor musikerne vil give danskerne en gave i form af at spille det samme værk opført forskellige steder af forskellige ensembler fordelt over hele landet.

Orkestrene og ensemblerne er kulturarven
Med kampagnen vil vi synliggøre, at det danske kulturliv er beriget og har en række dygtige og innovative symfoniorkestre og basisensembler, som er med til at fortids-, nutids- og fremtidssikre den danske kulturarv op gennem hele fødekæden af dansk musikliv.

Men det kræver, at politikerne bakker op om, at kvalitet og vedligeholdelse skal tages alvorligt, hvis de fortsat vil have orkestre og ensembler i verdensklasse.

Orkestrene og ensemblerne styrker kulturen og musikken lokalt og regionalt
Ikke at forglemme er det formålet med kampagnen at synliggøre, hvor stor en rolle orkestrene og ensemblerne i virkeligheden har for musikken lokalt og regionalt, og dermed også for den musikalske fødekæde.

I fødekæden har orkestrene en betydning helt fra musikskolerne via MGK til konservatorierne og sluttelig til orkestrene. Denne fødekæde lider helt enkelt under to procents-besparelserne.

Velkommen til kampagnen #seosnu fra i dag, og oplev orkestrene og ensemblernes store arbejde i styrkelsen af kultur og musik i det danske samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Laursen

Vicepræsident i FIM (musikernes internationale organisation), fhv. formand for Dansk Musiker Forbund, saxofonist
civilingeniør

0:000:00