Kommentar af 
Astrid Johanne Høg

Dronning Margrethe svigter Kongehuset

Dronning Margrethes valg om at abdicere kan få alvorlige konsekvenser for Kongehuset i fremtiden. Danmark er nu et skridt nærmere på at blive en republik, skriver Astrid Johanne Høg. 

Det er meningen, at
monarkiet skal være større end den enkelte monark. Ellers er kongehuset
skrøbeligt, skriver Astrid Johanne Høg.
Det er meningen, at monarkiet skal være større end den enkelte monark. Ellers er kongehuset skrøbeligt, skriver Astrid Johanne Høg.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Høg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg holder meget af vores dronning. Hun har tjent Danmark trofast hele sit liv, og i 52 år har hun været den bedst tænkelige monark. Måske bedre, end vi har fortjent.

Derfor smerter det mig at skrive, at det i mine øjne er et svigt at abdicere.

For selvom jeg som nok så mange deler kærligheden til hendes Majestæt, så sætter jeg institutionen højere.

Indtil nu har Margrethe 2. været på mit hold, når journalister har rejst spørgsmålet om en tidlig tronfølge; her har hun selv sagt, at man fødes med opgaven, og at den er livslang.

Det er også min overbevisning. Kernen i Kongehusets symbolske kraft er netop ufriheden. Hun har ikke valgt sin opgave, og vi har ikke valgt hende. Netop derfor er dronningen personificeringen af pligt, og netop derfor skylder vi hende loyalitet.

Med sin abdikation har hun introduceret et frit valg, hvor der ikke før var et. Konsekvenserne på lang sigt, tror jeg, er alvorlige.

Selvom det på overfladen er en sympatisk indstilling at mene, at hun har fortjent et otium, er det samtidig at undergrave institutionens legitimitet.

Når abdikation begrundes med alder eller sygdom, indikerer man, at en konge eller en dronning skal "levere varen" for at være legitim.

Efter Margrethe 2. skal hver konge eller dronning i højere grad optjene legitimitet, og det gør institutionen sårbar.

Astrid Johanne Høg
Radioværk, 24syv

Men det er meningen, at monarkiet skal være større end den enkelte monark. Ellers er Kongehuset skrøbeligt.

Vi har godt nok været velsignet med den bedst tænkelige dronning - men hun har også sat en standard, der er svær at leve op til.

Dette handler ikke om, at jeg er bekymret for, om kronprinsen kan udfylde rollen. Min personlige holdning til den næste generation er sagen underordnet.

Hvis Frederik ikke skuffer, så skal en af hans efterfølgere nok gøre det.

Læs også

Margrethe 2. valgte selv at gå af, men hun har åbnet for flere udskiftninger i fremtiden, så snart monarken ikke opfylder forventningerne.

Kongehuset er i sidste ende en tradition, der har overlevet tidernes skiften, fordi vi har accepteret dens gentagelse uden hver gang at genoverveje den. Efter Margrethe 2. skal hver konge eller dronning i højere grad optjene legitimitet, og det gør institutionen sårbar.

Der er nogen, der vil hævde det modsatte - at hun med sin beslutning fornyer Kongehuset. Men jeg regner dette heppekor for et udtryk for tidsånden.

Vi er et samfund, der er besat af ungdom, og fordi vi alle er vokset op under Margrethe 2., kunne en del måske tænkes bare at længes efter forandring. Det får de så.

Vi er med dronningens abdicering et skridt nærmere republikken.

Astrid Johanne Høg
Radioværk, 24syv

Men det særligt problematiske ved at bifalde dronningens beslutning om at trække sig tilbage er, at monarkens kald reduceres til et job.

Problemet med den tilgang er, at hvis en dronning eller en konge kan vælge den opgave fra, må det følge, at folket også kan vælge dem fra.

Jeg ved, at det vil falde mange for brystet, at jeg anklager vores dronning for at svigte.

Det smerter mig også efter hendes 52 års tro tjeneste.

Jeg er også helt overbevist om, at hun enten på grund af alder eller smerter selv mener, at hun gør det bedste for monarkiet ved at overlade tronen til sin søn.

Men hendes beslutning er forkert. Det er kun ifølge den moderne tidsånd, at hun kunne svigte sit kald ved at blive gammel.

Derimod er en beslutning, der er skadelig, et svigt - uanset de gode intentioner. Vi er med dronningens abdikation et skridt nærmere republikken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Johanne Høg

Radiovært, 24syv
cand.mag. i dansk med tilvalg i statskundskab (Københavns Uni. 2021)

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

0:000:00