Efter V-udspil: S overvejer at sløjfe kulturbesparelser næste år

BESPARELSER: Kulturinstitutionerne bliver fri for omprioriteringsbidraget allerede fra næste år, lyder det i nyt Venstre-udspil. ”Det vil vi gerne være med til at finde ud af,” lyder det fra Mogens Jensen (S).

Foto: /ritzau/Ólafur Steinar Gestsson
Peter Pagh-Schlegel

Regeringens udskældte omprioriteringsbidrag, der årligt har skåret to procent på uddannelses- og kulturinstitutioner, ser nu ud til at være fortid allerede fra næste år.

I hvert fald hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der onsdag eftermiddag præsenterede udspillet Venstres velfærdsløfte. Og nu vil også Socialdemokratiet overveje at følge trop.

”Regeringens nedskæringer er gået ud over kulturen både i de store byer og i provinsen. Vi har hele tiden ment, at besparelserne har ramt for hårdt,” skriver kulturordfører Mogens Jensen (S) i en sms til Altinget.

S har selv villet omprioritere
Socialdemokratiet har dog – trods kritikken – ikke førhen villet love at fjerne omprioriteringsbidraget lige med det samme.

Det bedste vil være, hvis vi kommer ud i en valgkamp, hvor alle partier går til valg på at sløjfe kulturbesparelserne.

Partiet er i stedet gået til valg på et mindre omprioriteringsbidrag på 0,5 procent, der skal bruges på nye initiativer inden for samme sektor og skal løbe frem til 2022. Men med Venstres nye udmelding kan det se ud til at ændre sig.

”Med det udgangspunkt kan Socialdemokratiet konstatere, at der nu kan skabes et bredt flertal i Folketinget for at fjerne regeringens hidtidige besparelser fra 2020, og det vil vi gerne være med til at finde ud af,” skriver Mogens Jensen.

Læs også

Konservative: Lykkelig på kulturens vegne
De Konservative er som eneste parti i blå blok gået til valg på at afskaffe kulturbesparelserne, hvilket de vedtog under partiets seneste landsmøde under parolerne ”nok er nok”.

Af samme grund glæder det partiets kulturordfører Merete Scheelsbeck (K), at regeringskammeraterne i Venstre har set lyset.

”Det er en dejlig nyhed. Jeg glæder mig over, at Lars Løkke Rasmussen nu også kan se fornuften i det her. Vi er kommet et skridt tættere på, at det kan blive en realitet, så det er jeg lykkelig på kulturens vegne over,” siger Merete Scheelsbeck, der også kvitterer for Socialdemokraternes reaktion.

”Det bedste vil være, hvis vi kommer ud i en valgkamp, hvor alle partier går til valg på at sløjfe kulturbesparelserne,” siger hun.

Pressede museer jubler
Besparelserne førte sidste år til filiallukninger og massefyringer på flere af landets største kulturinstitutioner.

Statens Museum for Kunst måtte i sommer afskedige 13 årsværk, mens Nationalmuseet i efteråret sagde farvel til hele 44 medarbejdere og lukkede Brede Værk.

Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet, glæder sig nu over udsigten til, at besparelserne standser før tid.

"To procent lyder måske ikke af meget, men for os svarer det til en nedbemanding af otte fuldtidsstillinger om året. De nedskæringer og afskedigelser, jeg har gennemført, er sket ud fra en budgettering af, at besparelserne ville fortsætte til 2022. Så jeg kan kun betragte det som positivt og håber derfor på opbakning fra de øvrige partier," siger Rane Willerslev.

SF, Enhedslisten og De Radikale går også til valg på at afskaffe kulturbesparelserne, mens Alternativet vil tilføre området en ekstra milliard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Scheelsbeck

Chefkonsulent, DI, fhv. byrådsmedlem (K), Høje-Taastrup Kommune

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Rane Willerslev

Direktør, Nationalmuseet
cand.mag. i antropologi (Aarhus Uni.), MA i visuel antropologi (University of Manchester), ph.d. (Cambridge Uni.)

0:000:00