Samlet Folketing slår ring om dansk film

ENIGHED: Alle Folketingets partier støtter DF's forslag om at sikre, at EU-planer ikke kommer til at rive tæppet væk økonomisk under dansk film.

Julie Lundbek

Dansk film er i en ren guldalder, så det ville være mærkeligt, hvis en dansk kulturminister ikke kæmpede for den finansieringsmodel, der har bidraget til den guldalder.

Sådan lød budskabet fra kulturminister Bertel Haarder, da Folketinget fredag 18. marts havde en forespørgselsdebat om fremtiden for dansk film i forbindelse med EU-Kommissionens ønsker for et digitalt indre marked. 

Planerne har i det seneste år givet anledning til dybe panderynker i den danske filmbranche, hvor man frygter en økonomisk undergravning af danske produktioner. 

Baggrund: EU's Netflix-forslag vækker bekymring hos producenter

Som det er nu, så finansierer europæiske producenter af film og tv-serier deres produkter ved at sælge rettigheder enkeltvis i de forskellige lande. Den forretningsmodel vil blive undermineret, hvis forbrugerne får mulighed for at købe indhold i alle lande, frygter blandt andet Producentforeningen, som Altinget tidligere har været i dialog med om sagen. Her forklarede direktør i foreningen, Klaus Hansen, problematikken med følgende 

“Franskmænd investerer i en dansk tv-serie ud fra, hvad den er værd på det franske marked. Den værdi vil blive udhulet, hvis man kan få adgang til tv-serien i Danmark eller Tyskland. Og hvorfor skulle franskmændene så investere i den?”

Enighed om nuværende model
Filmbranchen kan dog tage på påskeferie med et enigt Folketing i ryggen. Fredag vedtog alle partier nemlig, at regeringen skal følge sit eget positionspapir, når EU-Kommissionens kommende planer for et indre digitalt marked skal drøftes i Ministerrådet og Europa-Parlamentet. 

Der var bred enighed om, at det er fornuftigt, at man skal kunne tilgå sit danske Netflix-abonnement, hvis man er på ferie i et andet EU-land. "Man skal bare ikke komme med forslag, som hælder barnet ud med badevandet," lød det fra kulturministeren.

Hør det forslag, som Folketinget har pålagt regeringen at følge samt ministerens tale i klippet ovenfor. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00