Erhvervslivet: Nyt digitalt coronapas skal få dansk erhvervsliv på vingerne igen

Det skortede ikke på chokoladereferencerne fra Dansk Erhvervs topchef, Brian Mikkelsen, da han sammen med DI-boss Lars Sandahl Sørensen og tre ministre fredag præsenterede det nye digitale coronapas, som skal "få dansk erhvervsliv på vingerne igen."

Den nye coronapas-app, som er udviklet af Netcompany, er nu klar. I appen vil det være muligt for brugeren at skifte mellem to indstillinger til brug i henholdsvis Danmark og udlandet, så kun de nødvendige oplysninger vises. Appen kan benyttes til at dokumentere et gyldigt coronapas i både Danmark og ved rejser i EU.
Den nye coronapas-app, som er udviklet af Netcompany, er nu klar. I appen vil det være muligt for brugeren at skifte mellem to indstillinger til brug i henholdsvis Danmark og udlandet, så kun de nødvendige oplysninger vises. Appen kan benyttes til at dokumentere et gyldigt coronapas i både Danmark og ved rejser i EU.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

"Det digitale coronapas bliver helt centralt for at få dansk erhvervsliv tilbage på vingerne igen - i bogstaveligste forstand."

Som tidligere topchef for SAS ligger 'vinge'-metaforen ikke fjernt for DI-topchef Lars Sandahl Sørensen, og det kom til udtryk under fredagens præsentationen af den nye coronapas-app i Københavns Lufthavn.

Her er DI-topchefen flankeret af finansminister Nicolai Wammen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Dansk Erhverv-topchef Brian Mikkelsen. 

Det er Trifork og Netcompany, der står bag coronapas-appen, som nu er klar og kan downloades af alle danskere. 

"Der er blevet strikket en rigtig god løsning sammen, og det er et godt eksempel på, hvordan private virksomheder kan hjælpe regeringen med at levere en god løsning," siger Brian Mikkelsen, der både kom referencer til Ritter Sport og kinderæg under pressemødet.

Det fik finansminister Nicolai Wammen til at kalde seancen for "Brian og chokoladefabrikken."

Han bakkede også de to erhvervsbosser op. 

"Vi har brug for, at vores dygtige erhvervsliv kan komme ud i verden og hente ordre hjem til gavn for virksomhederne og til gavn for Danmark. Det er rart at høre, at de første fly allerede er på vej," lyder det på pressemødet fra finansministeren, mens et par fly lettede i det fjerne. 

Også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skulle have været tilstede, men han blev forhindret af et møde et i Udenrigspolitisk Nævn. 

Læs også

"Eksportvirksomheder står på spring"
Den nye app er resultatet af regeringens samarbejde med DI, Dansk Erhverv og kulturlivet, og til forskel fra den hidtidige coronapas-løsning i Min Sundhed-appen vil oplysninger om vaccine, test og tidligere smitte udelukkende være tilgængelige for brugeren selv.

Løsningen har været i støbeskeen siden januar, hvor Brian Mikkelsen til Altinget afslørede, at erhvervslivet var tæt på en aftale med regeringen. 

Når man skal vise sit coronapas til andre, vil appen alene fortælle, om coronapasset er gyldigt eller ej, men ikke hvorfor.

Den nye app er kompatibel med det europæiske covid-certifikat, og derfor kommer appen til at spille en væsentlig rolle for landets eksportvirksomheder, lyder det fra Lars Sandahl Sørensen.

"Vi er nok mange, der glæder os til at kunne rejse frit igen, og vores eksportvirksomheder står på spring for nemt at kunne rejse ud til deres kunder. Derfor bliver den nye app et vigtigt midlertidigt redskab til at give danskerne og virksomhederne de bedste muligheder for hurtigt og sikkert at kunne krydse grænserne igen – forhåbentlig også uden for Europa i en nær fremtid," lyder det fra DI-bossen. 

Kan bruges til EU-rejser fra juli
I appen kan man hurtigt kontrollere om et pas er gyldigt, da appen også indeholder en scanner-funktion, der kan bruges af alle. Fordi appen gælder som officiel dokumentation, behøver man heller ikke vise ID som led i kontrollen.

"Det nye coronapas er nemmere at bruge, og borgerne kan trygt vise det frem uden at give private oplysninger til andre. Passet vil også leve op til de fælles europæiske bestemmelser, så vi i takt med den gradvise genåbning af EU-landene vil kunne rejse flere og flere steder hen med det nye coronapas. På den måde vil appen kunne benyttes som gyldigt coronapas i Danmark – og fra 1. juli også ved rejser i EU," meddeler Nicolai Wammen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, Dansk Industri, næstformand, PensionDanmark

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024