Fem ting, der blev sagt i den kulturpolitiske debat i foråret

2018: Rundbarbering af DR og omprioriteringsbidraget har været i fokus under forårets kulturpolitiske debat, hvor vi også fik ansigt på den nye chef for Det Kgl. Teater og en dansker i spidsen for den europæiske rettighedskamp. Altinget samler op på foråret med de mest opsigtsvækkende citater.

Regeringen og DF indgik i foråret en aftale om at skære 20 procent af DR's budget. Generaldirektør Rørbye Rønn står fortsat i spidsen for at eksekvere besparelserne.
Regeringen og DF indgik i foråret en aftale om at skære 20 procent af DR's budget. Generaldirektør Rørbye Rønn står fortsat i spidsen for at eksekvere besparelserne.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

TEATER: Kasper Bech Holten blev den 20. april udpeget til ny teaterchef på landets nationalscene, efter at Morten Hesseldahl forinden forlod jobbet for at blive direktør i Gyldendal.

Til forskel fra sine forgængere har Kasper Bech Holten arbejdet det meste af sit professionelle liv i teater- og operaverdenen. Han kan udvise begejstring og passion, lød en af begrundelserne for hans ansættelse.

Og det er der brug for, hvis man ønsker at påvirke den politiske stemning omkring kulturinstitutionen, mente Stig Jarl, lektor i teatervidenskab ved KU.

"Politikere har brug for, at der kommer en teaterchef, som er i stand til at udvise menneskelig begejstring og ikke bare er en slags embedsmandsdirektør," sagde han til Altinget.

Kasper Bech Holten træder først til i sin nye stilling den 1. september. I mellemtiden kan du genlæse interviewet med ham her.

POLITIK: Regeringens omprioriteringsbidrag, der blandt andet har betydet årlige nedskæringer på hele kulturområdet, har hele foråret været oppositionspartiernes yndlingsaversion. Socialdemokratiet har heller ikke været bleg for at skyde løs på forringelserne, der har tvunget museer, teatre og landsdelsorkestre til at spare to procent om året siden 2016.

Men da partiets kulturordfører, Mogens Jensen, blev mødt med spørgsmålet, om besparelserne ville stoppe, såfremt de ville vinde det kommende folketingsvalg, lød der ingen garantier.

Meldingen vakte lige dele undren og forargelse hos oppositionens øvrige partier. Måske tøver Socialdemokraterne af forhandlingstaktiske årsager, men den manglende garanti sætter også en fed streg under det faktum, at kulturområdet ligger lavt på vælgernes prioriteringsliste, og det derfor er forholdsvist ufarligt for politikere at skære yderligere på kulturen.

Læs interviewet med Mogens Jensen her.

MEDIER: Inden regeringen præsenterede sit medieudspil, indgik de den 16. marts en aftale om DR's økonomi med Dansk Folkeparti. Foruden en afskaffelse af licensen, betød aftalen et massivt indhug i DR på 773 millioner kroner, hvilket svarer til en besparelse på 20 procent.

DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, havde intet andet valg end at respektere Folketingets beslutning om en reduceret økonomisk ramme. Hun sagde samme dag til Altinget, at hun fortsat agter at stå i spidsen for foretagendet.

Genlæs interviewet med Maria Rørbye Rønn her.

KULTURARV: Museerne står over for en kæmpemæssig oprydning, hvis det står til enhedschef Ole Winther i Kulturstyrelsen. 

"Vi har omkring 22-25 millioner museumsgenstande i Danmark, og vi skal nok ned på 6 eller 7 millioner, når vi er færdige," fortalte Ole Winther i forbindelse med de svenske museers årsmøde i Malmø i april.

Senere modererede han udsagnet og sagde, at der snarere er "tale om en halvering". Det vakte dog stadig dybe panderynker i museumsbranchen.

Museernes magasinforhold er desuden gentagne gange blevet kritiseret af Rigsrevissionen, hvilket var baggrunden for, at kulturminister Mette Bock (LA) blev kaldt i samråd den 17. maj.

Gense ministerens samråd her.

OPHAVSRET: De seneste fem år har man arbejdet i EU-regi for en copyright-reform, hvor der stadig forhandles om de sidste formuleringer. Særligt spørgsmålet om sociale tjenester som Facebook og YouTube er til debat, fordi virksomhederne ikke betaler til rettighedshavere.

Det skyldes den såkaldte "safe habour"-bestemmelse, der fritager passive digitale platforme for at skulle stå til ansvar for, hvad deres brugere uploader til sitet.

Europa-Parlamentets retsudvalg stemte onsdag 20. juni for en skærpelse af hjemmesiders ansvar for brugeres upload af ophavsretsligt materiale. Forslaget går nu videre til Rådet, hvor medlemslandene skal tage stilling til det, før det endelig kan vedtages.

Direktør i Koda, Anders Lassen, blev 19. maj sat i spidsen for den europæiske paraplyorganisation Gesac, der fortsætter rettighedskampen i EU-regi.

Læs interviewet med ham her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Lassen

Selvstændig konsulent, fhv. adm. direktør, Koda, formand, Gesac
journalist (DJH 1987)

Kasper Holten

Teaterchef, Det Kgl. Teater, instruktør
studier i litteraturvidenskab og teatervidenskab (Københavns Uni. 1994)

Maria Rørbye Rønn

Generaldirektør, DR, næstformand, Bikubenfonden
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00