Debat

Gallerist om aflysningen af søstrene Petschatnikov: Det er diskrimination og censur

Tænk hvis Frankrig havde gjort, som Horsens Byråd og andre danske institutioner gør i øjeblikket. Tænk hvis Frankrig - i protest mod Franco - havde nægtet at lade Picasso udstille "Guernica", alene fordi Picasso var spanier, skriver Jonathan Kvium.

Vi bør lære af fortiden – særligt i disse tider, skriver Jonathan Kvium. Arkivfoto.
Vi bør lære af fortiden – særligt i disse tider, skriver Jonathan Kvium. Arkivfoto.Foto: Tom Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gennem historien har kunsten ageret talerør for nogle af de vigtigste samfundskritikere. Tag bare Pablo Picasso, som gennem sit kunstneriske virke fik gjort hele verden opmærksom på de rædsler, der havde fundet sted under bombardementet af byen Guernica.

Den spanske diktator Franco havde under borgerkrigen bedt sine tyske allierede om militær assistance, hvilket resulterede i en tæppebombning af byen Guernica – en handling som efterlod byen i ruiner og tog op mod 1600 civile liv. 

Temadebat

Skal russisk kunst og kultur aflyses?

Skal russiske medier, kunst og kultur bekæmpes med censur og forbud? Eller er ytrings- og pressefriheden netop afgørende nu, hvor Putin intensiverer kontrollen over russiske medier og spredningen af russisk propaganda?

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Forud for bombningen havde Spaniens regering bestilt et maleri af Picasso til den spanske pavillon ved verdensudstillingen i Paris i 1937. Foranlediget af bombardementet gik Picasso igang med at male værket om, så det beskrev rædslerne i Guernica. "Guernica" blev efterfølgende et af kunstens stærkeste symboler for antikrigs-bevægelser.

Tænk hvis Frankrig havde gjort, som Horsens Byråd og andre danske institutioner gør i øjeblikket. Tænk hvis Frankrig - i protest mod Franco - havde nægtet at lade Picasso udstille "Guernica", alene fordi Picasso var spanier.

Vi bør lære af fortiden
De russiskfødte kunstnere, søstrene Petschatnikov, har fordømt krigen i Rusland, taget afstand fra den russiske aggression og indsamlet penge til læger i Ukraine. Alligevel har Horsens Byråd besluttet, at de ikke må udstille på Horsens Kunstmuseum. 

Udstillingen "Fragile" er blevet aflyst, da den "understøtter eller promoverer russisk kunst og kultur". Det er og lyder i mine øre helt absurd. Udstillingen blev skabt under et kunstnerophold i Viborg, hvor søstrene blev inspireret af en antikvitetsbutik med kongeligt dansk porcelæn.

Hverken kunstnerne, deres kunst eller den specifikke udstilling er en forlængelse af det russiske statsorgan

Jonathan Kvium
Gallerist

Det resulterede i værker med afsæt i isbjørnen, en musselmalet tallerken og andre kendte danske samleobjekter. Hverken kunstnerne, deres kunst eller den specifikke udstilling er en forlængelse af det russiske statsorgan eller proppet med skjult propaganda. 

Lige meget hvor meget jeg har prøvet at finde mening med og retfærdighed i byrådets afgørelse, så kan jeg ikke. Den eneste forklaring på, at kunstnerduoen er blevet fjernet, er deres fødested og navn. Det er diskrimination og censur.

I modsætning til alle de mange andre uretfærdigheder, jeg møder, sker dette inden for mit felt, kunsten. Her har jeg som gallerist en mulighed for at handle, og det tog ikke mange øjeblikke, efter jeg havde hørt om aflysningen i Horsens, før jeg havde tilbudt søstrene Petschatnikov en fuld udstillingsperiode i mit galleri i Odense – fuldt ud på deres vilkår. Det er min måde at sige fra over for diskrimination og censur af kunsten her i 2022.

Vi bør lære af fortiden – særligt i disse tider. Pablo Picassos Guernica var en protest og en beretning om et bombardement fra en svunden tid, men det ligner det, vi ser i Mariupol og andre steder i Ukraine i øjeblikket.

Verden ændrer sig og vores handlinger er med til at definere, hvordan vi skal huskes. Jeg håber, vi bliver husket for vores kamp for demokrati og frihed, frem for censur.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00