Debat

Ny temadebat: Skal russisk kunst og kultur aflyses?

Skal russiske kunstnere og kulturinstitutioner boykottes? Hvis ja, hvor skal grænsen gå? Altinget Kultur inviterer til debat.

Ruslands invasion af Ukraine har ført til en række aflysninger af kultur- og sportsbegivenheder i hele Europa. Arkivfoto.
Ruslands invasion af Ukraine har ført til en række aflysninger af kultur- og sportsbegivenheder i hele Europa. Arkivfoto.Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skal russiske medier, kunst og kultur bekæmpes med censur og forbud? Eller er ytrings- og pressefriheden netop afgørende nu, hvor Putin intensiverer kontrollen over russiske medier og spredningen af russisk propaganda?

Hvordan kan EU udgøre et alternativ til russisk censur? Bør kulturudveksling og samarbejde, der kan fremme forståelsen på tværs af kulturer, øges? Eller bør vi med alle midler sanktionere russiske medier, kunstnere og kulturinstitutioner for at øge presset på et land, der har invaderet en selvstændig stat?

Ruslands invasion af Ukraine har ført til en række aflysninger af kultur- og sportsbegivenheder i hele Europa. I Danmark blev den russiske - og magtkritiske - billedkunstner Sergei Prokofiev for eksempel udelukket fra Charlottenborgs Forårsudstilling. Få dage efter udelukkelsen fortrød Charlottenborg Fonden dog sin beslutning og valgte at genudstille Prokofievs værker. På samme tid har EU forbudt de russiske statsmedier Russia Today og Sputnik

Kort sagt: Skal russisk kunst og kultur boykottes? Hvis ja, hvor skal grænsen gå?

Altinget Kultur har inviteret en række aktører med tilknytning til emnet til debat om boykot af russiske kunst og kultur. Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Følgende deltager i debatten:

Rane WillerslevRane Willerslev, direktør, Nationalmuseet

Flemming JustFlemming Just, formand, Organisationen Danske Museer

Anders DalsagerAnders Dalsager, sektorformand for Kultur og Medier, DM

Nikolaj BøghNikolaj Bøgh (K), rådmand og formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Frederiksberg Kommune

Viktor MelnikovViktor Melnikov, skuespiller, født og opvokset i Ukraine

Henriette Borg ReinholdtHenriette Borg Reinholdt, leder, Dansk Kulturinstitut i Rusland

Erik KulavigErik Kulavig, lektor, Syddansk Universitet

Jonathan Kvium, gallerist, Albert Contemporary

Trine Nielsen, bestyrelsesformand, Copenhagen Phil

Mikhail Suslov, lektor, Københavns Universitet

Maj Horn, forperson, Organisation for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00