Jens Rohde om copyright-reform: Jeg er stadig optimist

OPHAVSRET: Selvom Ministerrådets forhandlinger om en ny copyright-reform er brudt sammen, tror Jens Rohde (R) stadig på en aftale inden parlamentsvalget 26. maj. Rina Ronja Kari håber omvendt, at en forsinkelse kan give vælgerne indflydelse.

"Det har ikke gjort sagen lettere, at vi har fået et rumænsk formandsskab," lyder det fra Jens Rohde (R), der har arbejdet ihærdigt på en nyt copyright-direktiv.
"Det har ikke gjort sagen lettere, at vi har fået et rumænsk formandsskab," lyder det fra Jens Rohde (R), der har arbejdet ihærdigt på en nyt copyright-direktiv.Foto: Europa-Parlamentet
Peter Pagh-Schlegel

Man behøver ikke snakke om et sammenbrud, bare fordi der ikke bliver gennemført en copyright-lov inden valget. Derimod kan alle vælgerne sætte deres stemme efter, hvad de synes om det. 

Rina Ronja Kari
MEP, Folkebevægelsen mod EU

Europaparlamentariker Jens Rohde (R) tror fortsat på, at EU-landene kan nå til enighed om en reform af copyright-lovgivningen.

"Det må være muligt at nå frem til et kompromis. Jeg er altid optimist," siger Jens Rohde, der som medlem af EU-Parlamentets lovgivende udvalg, Juri, har arbejdet på reformen de seneste fire år.

Processen har ellers været noget turbulent i kølvandet på, at parlamentet i september sidste år stemte ja til udvalgets udkast. Senest er de afsluttende trilogforhandlinger midlertidigt afblæst, da 11 af EU's 28 medlemslande udgjorde et såkaldt blokerende mindretal i ministerrådet.

Dokumentation

Det strides parterne om

Uenigheden drejer sig om de to kontroversielle artikler i lovforslaget, henholdsvis artikel 11 og 13.

Artikel 11 – pålægger blandt andre Facebook og Google at indgå licensaftaler med mediehuse, hvis de fremover vil bringe tekstuddrag af nyhedsartikler på deres platforme med det formål at hive penge fra techgiganterne og give dem til de redaktionelle medier, der skaber indholdet.

Artikel 13 – handler om blandt andre Youtube og Facebook, som nu stilles til ansvar for de videoer og andet indhold, som deres brugere uploader til deres platforme. Igen med formålet, at kunstnere skal have betaling for det indhold, der bliver afspillet på nettet.

Imodsætning til musiktjenester som Spotify og Yousee er de ikke forpligtet til dette på grund af den såkaldte Safe Habour-bestemmelse, som er gældende for nuværende copyright-regler fra 2001. Forklaringen bag dette har hidtil været, at Youtube og Facebook ikke har ressourcerne til at overvåge, hvad deres brugere uploader.

Læs mere her.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00