Debat

Lolland-Falster: Besparelser på landsdelsorkestre rammer skævt

DEBAT: Selvom Lolland-Falster allerede nu ikke ser noget til landsdelorkestene, vil Mette Bocks (LA) spareudspil på orkestrene kun gøre bevågenheden endnu mindre. Det er svært at se, hvad Lolland-Falster har gjort for at fortjene det, skriver kulturudvalgsformændene Heino Knudsen (S) og Martin Lohse (G).

Foto: Colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Heino Knudsen (S) og Martin Lohse (Guldborgsundlisten)
Henholdsvis formand for Fritids- og Kulturudvalget i Lolland Kommune og formand for Kultur-, Turisme- og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune

Musik spiller en stor og positiv en rolle i menneskers liv. Dels i form af almindelig velvære og fornøjelse. Som social og økonomisk aktivitet. Men også - som nyere hjerneforskning viser – ved, at vi gennem musik får aktiveret store dele af vor hjerne og krop, der ellers ikke så ofte aktiveres. Blandt andet derved stimuleres vores kreative evner. 

Derfor prioriterer vi også musiklivet højt i både Guldborgsund og Lolland Kommuner. Vi har gode og meget aktive musikskoler, vi har sammen med en række nabokommuner vores professionelle Storstrøms Kammerensemble og det semiprofessionelle Storstrøms Symfoniorkester, og vi støtter mange andre aktiviteter, der på den ene eller anden måde fremmer musiklivet i vores område. Til gavn for os der bor på Lolland og Falster, til gavn for vores gæster og til gavn for de børn og unge, der vokser op. Nogle af dem på en måde, så de selv vælger en musisk karriere. Vi tager den musikalske fødekæde alvorligt hos os.

Ikke landsdelsorkester siden kommunalreform
Derfor er hele musikkens fødekæde vigtig. Fra musikken i folkeskolen til mødet med den topprofessionelle musik. På Lolland og Falster kan man møde noget af det. Ikke mindst det, vi selv betaler lokalt. Men ingen af os kan huske, hvornår vi sidst har set et professionelt symfoniorkester - et såkaldt landsdelsorkester - her hos os. Ingen adspurgte kan huske, at det er sket i tiden efter kommunalreformen. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er i den virkelighed, kulturministerens nyeste spareudspil på landsdelsorkestrene skal ses. Vi havde ikke rigtig nogen bevågenhed med et landsdelsorkester, der skulle dække en uforholdsmæssig stor del af landet. Nu har vi endnu mindre. 

Mærkelig logik
Med et slag er Copenhagen Phil, der er Sjællands landsdelsorkester, reduceret med 8 millioner kroner. Hvor for eksempel Region Syd har to landsdelsorkestre, har hele Sjælland og omliggende øer, et stort geografisk dækningsområde og en væsentlig andel af landets befolkning, mindre end et halvt.

Vi finder det yderst problematisk, at vi oplever Sjællands landsdelsorkester og deres professionelle symfoniske musik så lidt her hos os på Lolland og Falster. Eller for at være mere præcis, så ser vi dem aldrig i vores geografi. Tilhører vi i kulturministerens optik ikke en landsdel?

Heino Knudsen (A) og Martin Lohse (Guldborgsundlisten)
Henholdsvis formand for Fritids- og Kulturudvalget i Lolland Kommune og formand for Kultur-, Turisme- og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune

Det er svært at se, efter hvilken logik denne reduktion sker. Hvad har befolkningen på Sjælland og Lolland-Falster gjort for at fortjene det? Tilsyneladende kun det, at vi vist bor i nærheden af København, der også huser Det Kgl. Kapel og DRs symfoniorkester. Det er en mærkelig form for logik. For reelt er transporttiden mellem København og Odense betydelig mindre og oftest billigere end for eksempel mellem Sakskøbing og København. 

Ikke en del af en landsdel?
Vi finder det yderst problematisk, at vi oplever Sjællands landsdelsorkester og deres professionelle symfoniske musik så lidt her hos os på Lolland og Falster. Eller for at være mere præcis, så ser vi dem aldrig i vores geografi. Tilhører vi i kulturministerens optik ikke en landsdel?

Vi har vores fantastiske lokale ensemble. Men vi ønsker også mødet med det professionelle symfoniorkester. Vi finder det derfor katastrofalt, at vi nu berøves muligheden i fremtiden. Mon ikke det er tid til at omtænke denne budgetreduktion af Copenhagen Phil, så den symfoniske musik også ville kunne nydes her hos os? Til gavn for os der bor her, til gavn for Sjællands og Lolland-Falsters befolkning, men også til gavn for fremtidige generationer og den musikalske fødekæde. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00