Kulturregion Fyn: Lad os sikre kunst og kultur til alle i fremtiden

DEBAT: Kulturregionerne samler viden og kompetencer på tværs af brancher og kommunegrænser og løfter initiativer, som den enkelte kommune ikke kan alene. Men der er behov for en flerårig aftale, der sikrer en kontinuitet i arbejdet, skriver Lars Erik Hornemann (V).

Af Lars Erik Hornemann (V)
Formand for Kulturregion Fyn, forhenværende borgmester i Svendborg Kommune

Kære kulturminister, lad os skyde efter månen sammen.

Der stadig et stykke tid til, at vi lader julefreden sænke sig over os, men den første julegave er allerede landet hos landets kulturregioner. 

Det gjorde den i starten af september i form af en et-årig tillægsaftale til de regionale kulturaftaler, som udløber ved årsskiftet.

Den vil vi gerne sige tak for – måske især fordi den kom med et løfte om en konstruktiv dialog, når vi i 2020 skal kigge på den næste kulturaftales udformning og varighed. Det er jo ingen hemmelighed, at vi ønsker os en flerårig kulturaftale, da det sikrer en kontinuitet i vores arbejde.

Men lad mig bruge lejligheden til at ridse op, hvad vi kulturregioner laver og har opnået i vores levetid, og hvorfor det er vigtigt, at vi har flere år til udvikle og forankre kunst- og kulturprojekter.

Helt overordnet understøtter vi kulturregioner vores egen kulturregions særegne styrkeposition og udviklingspotentiale via kunst- og kulturprojekter. Vi samler viden og kompetencer på tværs af brancher og kommunegrænser og løfter initiativer, som den enkelte kommune ikke kan alene.

Sikrer kunst og kultur til alle
I Kulturregion Fyn kan vi i dag bryste os af flerårige initiativer som mobilfilmkonkurrencen EDIT24, som over 3500 fynske børn og unge deltog i sidste år.

Vi har dyrket vækstlaget på scenekunstområdet, faciliteret store tværgående kunst- og kulturprojekter på Fyn og øerne og indsamlet og delt viden om, hvordan skoler for eksempel  kan indgå i udbytterige samarbejder med kulturaktører. 

Vi har afholdt konferencer om, hvad kunst og kultur for eksempel betyder for børns indlæring, udviklet skoletilbud, givet tilskud til teaterforestillinger på ældrecentre, udarbejdet forskningsrapporter og lavet projekter, hvor erhvervslivet, kulturaktører og borgere er kommet tættere på hinanden.

Vi og de andre kulturregioner sikrer kort sagt, at kunst og kultur er et tilbud til alle – uanset alder, geografisk placering og økonomisk formåen.

Som kulturregion uddeler man også midler. For Kulturregion Fyns vedkommende gælder det, at vi hvert år uddeler cirka otte millioner kroner til kunst- og kulturaktører.

Blandt tilskudsmodtagerne er små ungdomsorganisationer og kulturinstitutioner, som er afhængige af støtten. Derfor er det også af afgørende betydning for dem og deres brugere, at vi i Kulturregion Fyn har fået en ny tillægsaftale. Aftalen betyder for eksempel, at Børnekulturhuset Fyrtøjet fortsat kan have en billedskole, og at Destination Fyn kan blive ved med at yde tilskud til mindre idrætsklubber og sikre talentudviklingen på Fyn.

Ønsker en fireårig aftale
Men tilbage til julen. 

For når det er jul, må man ønske. Og vi ved allerede, hvad vi godt kunne tænke os næste gang, vi genbesøger kulturaftalerne: Nemlig en fireårig aftale og en god og konstruktiv dialog om, hvordan vi kan udforme kulturaftalerne, så de understøtter både lokale, regionale og nationale interesser.

Vi vil, ligesom dig, nemlig gerne skyde efter månen, og kulturaftalerne er en unik platform til at binde fokusområder sammen og flytte kulturpolitikken i en mere ambitiøs retning. 

Vi har fagligheden, netværket og erfaringen til at blive regionale motorer i det, som vi gerne så blive en fælles rejse mod et stærkere samfund, hvor kunst og kultur i højere grad end i dag fungerer som bindemiddel og kilde til lærdom, udvikling og refleksion.

Forrige artikel Teater: Vi vil bæredygtighedscertificeres Teater: Vi vil bæredygtighedscertificeres Næste artikel TV 2: Fiktionsbranchen er mere levende og kreativ end nogensinde før TV 2: Fiktionsbranchen er mere levende og kreativ end nogensinde før