Lena Brostrøm: Kulturbrugerne vil have indhold frem for bygninger

VOXPOP: Det bedste ved Kulturmødet Mors er, at almindelige kulturbrugere taler i øjenhøjde med kulturens professionelle aktører, mener formand for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm.

Lena Brostrøm har de seneste 10 år været formand for Dansk Artist Forbund. Med henblik på at varetage sine medlemmers interesser og ruske i politikerne har hun deltaget i Kulturmødet Mors siden dets begyndelse i 2013.

 

Hvad er det bedste ved Kulturmødet Mors?

"Kulturmødet kan noget andet end Folkemødet på Bornholm. På Folkemødet kan det nogle gange være svært at få øje på folket for bare interesseorganisationer og politikere. Men heroppe kan man kigge ud over mængden af mennesker, der er kulturbrugere. Det er også folk, der har en faglig baggrund, men mange folk i debatterne præsenterer sig som seere, lyttere og teatergængere. Og det er vanvittigt interessant at få indspark fra kulturbrugerne, som ofte ser på de ting, vi debatterer, fra en helt andet frisk vinkel," siger Lena Brostrøm.

 

Er der noget særligt interessant, du hører fra Kulturmødets gæster?

"De siger ofte, at de vil have bedre indhold. Vi opfører store arkitekttegnede paladser som kulturhuse, ikke mindst fordi fondene også kaster penge i. Men hvad skal der så være inde i det hus? Det koster vanvittigt mange penge at vedligeholde sådan et hus, men er der så også råd til at fylde huset med indhold? Det må man da håbe. Men det er sjovt nok ofte det, der bliver glemt."

 

Du har selv både deltaget og været moderator på en række debatter. Seneste debat omhandlede kulturdata og behovet for en kunstnerpolitik, der er baseret på viden om kunstnerne. Hvorfor er det vigtigt?

"Det er vanvittigt vigtigt, at vi ved noget om kunstnerne. Vi ved en masse om brugerne, men næsten intet om dem, der skaber det. Det er både i forhold til arbejdsvilkår, men også hvis vi skal kunne opfylde de politiske ønsker, der er til kulturen."

 

Hvad tænker du på her?

"Vi vil jo gerne have kulturen til at gøre rigtig mange ting. Kunstnerne skal ud i skolerne og forbedre den kreative undervisning, vi skal have kunstnere ud i sundhedssektoren og så videre. Men det kræver, at vi ved noget om dem. I Norge har man indsamlet data på, hvor kunstnerne bor og befinder sig. Så hvis de vil satse på at få billedkunstnere ud i folkeskolerne i Nordnorge, så ved de, hvorhen de skal kigge. Så vi presser på hos ministeren for en prioritering af at opsamle noget evidensbaseret data på kunstnere i Danmark – ligesom man har på alle andre områder," siger Lena Brostrøm og fortsætter:

"Mange af de medlemmer, jeg repræsenterer, for eksempel Lukas Graham eller Tim Christensen, er ikke uddannet på konservatoriet. Derfor har vi ikke noget data på dem. Men det er jo i høj grad dem, der leverer økonomi til landet."

Forrige artikel Altinget udnævner ny redaktionschef Altinget udnævner ny redaktionschef Næste artikel Bibliotekarformand: Vi skal blive klogere på vores rolle i fremtiden Bibliotekarformand: Vi skal blive klogere på vores rolle i fremtiden