Tv: Nicolai Wammen præsenterer sommerpakke med fokus på oplevelser

Med finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen præsenterede regeringen torsdag sit udspil til en sommer- og erhvervspakke, som især skal hjælpe de brancher, som har haft det særligt hårdt under coronakrisen. Se pressemødet og få overblikket her. 

Mads Outzen

Det var en positiv finansminister, som lagde ud med at give en oversigt over de økonomiske områder, som oplevede vækst i et år med corona.

Det gjorde han på torsdagens pressemøde, hvor regeringen kom med sit udspil til en økonomisk saltvandsindsprøjtning til de brancher, som "kun hænger i med det yderste af neglene", som finansministeren udtrykte det.
  
"Når vi laver den her pakke, så er det også et udtryk for, at samtidig med at økonomien generelt er i rigtig god gænge, så er der en række virksomheder, som lige akkurat har klaret sig igennem. Dem vil vi gerne have med ind over stregen, så de også kan få glæde af opsvinget, når det kommer," sagde Nicolai Wammen på pressemødet.

Fokus på de store byer 
Regeringens udspil indeholdt, ud over nogle af de initiativer, som vi lærte at kende forrige sommer med blandt andet billig transport rundt i landet, et særligt fokus på turisme i de store danske byer.

“Vi skal lige huske på, at det udfordringsbillede, vi står med i år, er lidt anderledes (end sidste år, red.), fordi vores turisme og oplevelsesøkonomi i de store byer er noget hårdere ramt, end vi kan se det ude i landet, hvor man kom godt igennem sommeren sidste år,” sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Et af de tydelig tegn på den tendens kunne man se på antallet af overnatninger i København, som blev halveret fra 2019 til 2020.

Regeringen lægger blandt andet op til en særlig målrettet sommerpulje, som restauranterne i de fire største byer skal kunne søge og dermed få et kontant tilskud på op til 50.000 kroner til ifølge erhvervsministeren "at give kunderne nogle tilbud og oplevelser”.

Forhandlingerne om regeringens sommerpakker begynder i næste uge, men finansministeren turde ikke love, hvornår der forventes at lande en aftale. 

Fakta

Regeringens forslag til en sommer- og erhvervspakke indeholder initiativer for 1,6 mia. kroner:

  1. En ramme for turist- og oplevelseserhvervene på 800 mio. kr., herunder:
    280 mio. kr. målrettet en kickstart at turismeerhvervet i Danmark
    205 mio. kr. til billigere indenrigstransport i sommerperioden
    315 mio. kr. til tiltag målrettet kulturområdet
  2. En ramme til sårbare ældre på 100 mio. kr.
  3. En ramme til særligt udsatte sektorer på 400 mio. kr.
  4. Udmøntning af reserver på 155 mio. kr. i 2021 og 75 mio. kr. årligt i 2022-2023 afsat i eksportpakken fra december til at styrke dansk eksport, herunder bl.a. med afsæt i anbefalinger fra genstartteams.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00