Mette Frederiksen vil tage "en snak" med presset kulturliv

INVITATION: Statsminister Mette Frederiksen vil sammen med kulturministeren invitere kulturlivet til en snak om, hvordan åndslivet kan sikres i denne tid. Meldingen kommer, mens Joy Mogensen er i stærk modvind og stadig mangler at lande en hjælpepakke til kulturinstitutionerne.

Her tre uger efter regeringens corona-lockdown er der fortsat store dele af kulturlivet, der ikke er omfattet af regeringens ellers omfattende hjælpepakker til lønmodtagere og erhvervsliv.

Nu henvender statsminister Mette Frederiksen (S) sig direkte til kulturlivet på sin facebookprofil, hvor hun inviterer til en ”snak” i selskab med kulturminister Joy Mogensen (S).

”Nu hvor biblioteker, teatre, museer, biografer, koncertsale og højskoler holder lukket – opdager vi, hvor meget vi savner dem,” skriver statsministeren og fortsætter:

”Kulturministeren og jeg vil snart invitere kunstnere, kulturliv, folkekirken og andre til en snak – på video selvfølgelig – om situationen lige nu, og om hvordan vi kan sikre åndslivet i den her svære tid.”

Kulturminister i modvind
Meldingen kommer, mens ministertaburetten hos kulturminister Joy Mogensen mildest talt har været forårslun den seneste uge.

Både hendes folketingskollegaer og det kulturliv, hun er sat til at være minister for, har ikke haft oplevelsen af, at hun har taget sit ressortområde alvorligt.

I mandags var utilfredsheden så stor blandt partiernes medie- og kulturordførere, at flere ytrede ønske om at flytte forhandlingerne fra kulturministerens skrivebord og over i et ministerium, hvor både mandatet og forståelsen for kulturlivets udfordringer var større.

Alligevel lykkedes det ministeren efter hårdt pres fra partierne at lande en medieaftale til 180 millioner kroner onsdag aften, mens flere kompensationsordninger til kulturlivet skal forhandles torsdag eftermiddag klokken 14 – også med Joy Mogensen for bordenden.

”Ikke brug for flere kaffeaftaler”
Kulturordfører Birgitte Bergman (K) ser statsministerens facebookopslag som en erkendelse af, at kulturlivet ikke er blevet taget alvorligt nok.

”Det er gået op for regeringen, at rigtig mange partier finder det her vigtigt. Så jeg håber, at ministeren har noget i posen, når hun kommer til forhandlinger i dag. Kulturlivet har jo ikke brug for flere kaffeaftaler. Nu har vi brug for at få landet nogle aftaler, der kan bruges til noget,” siger hun.

Også Venstres kulturordfører, Britt Bager, vil først og fremmest fokusere sit blik på forhandlingerne i eftermiddag, og siger om statsministerens håndsrækning:

”Der er altid brug for en snak om åndslivet, men det, der er allermest brug for lige nu, er faktisk at finde en konkret løsning, så vi sikrer, at vi også kan tale om åndslivet på den anden side af corona.”

R: Det her er et godt tegn
De Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, var en af de ordførere, der var meget klar i sit ønske om, at flytte forhandlingerne ud af Kulturministeriet.

Hun vælger at se statsministerens opslag som et tegn på, at Joy Mogensen har fået et styrket mandat, hvorfor hun nu også er mere optimistisk.

"Jeg tror ærligt talt, at statsministeren og finansministeren har været optaget af nogle helt andre ting og slet ikke været klar over, hvor meget det har brændt på. Det tror jeg først for alvor, de har forstået nu. Det er sådan, jeg læser Mette Frederiksens udmelding, og jeg tror også, at det betyder noget i forhold til det mandat, hun giver kulturministeren. Og det er i virkeligheden det, vi har efterlyst," siger Zenia Stampe.

I ønskede at flytte forhandlingerne fra Kulturministeriet til et tungere ministerium. Nu skal i alligevel forhandle med Joy Mogensen her til eftermiddag. Hvad har ændret sig?

"Det var spild af tid at forhandle med kulturministeren, hvis hun ikke havde et stærkt mandat og nogle penge. Med statsministerens udmelding i dag læser vi mellem linjerne, at hun har givet Joy Mogensen et stærkt mandat, som kan løse de her problemer. Og så vil vi meget gerne forhandle," siger Zenia Stampe.

Læs hele statsministerens facebookopslag her.

Tanker om kunst, kultur og åndsliv - og alt det, øjet ikke kan se ❤️ Kære alle sammen Mon ikke vi kan blive enige om,...

Slået op af Mette Frederiksen onsdag den 1. april 2020

 

Forrige artikel Bredt flertal indgår aftale om coronastøtte til Mediedanmark Bredt flertal indgår aftale om coronastøtte til Mediedanmark Næste artikel Regeringen aflyser festivaler og større forsamlinger frem til september Regeringen aflyser festivaler og større forsamlinger frem til september