Debat

Morten Løkkegaard til regeringen: Bak kulturlivet op med EU-støtte

Den kulturelle sektor er alvorligt presset efter et års nedlukning. Heldigvis tilbyder EU mange støtteordninger og puljer til den kreative industri. Men det kræver, at regeringen spreder budskabet om EU’s mange muligheder, skriver Morten Løkkegaard (V).

Regeringen bør støtte kulturlivet i at gøre brug af de mange EU-støttemuligheder, skriver Morten Løkkegaard (V).
Regeringen bør støtte kulturlivet i at gøre brug af de mange EU-støttemuligheder, skriver Morten Løkkegaard (V).Foto: Kjerrumgaard/Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Løkkegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter et års nedlukning gisper den kulturelle sektor efter vejret. Selvom genåbningsplanen nu er på plads i Danmark, ser fremtiden for dansk kulturliv stadig lunken ud.

Teatre, spillesteder, museer og andre højborge for vores kultur har lidt voldsomt under krisen, og det samme har kunstnere, musikere, skuespillere og andre fra den kreative industri. Hele kultursektoren er tvunget i respirator for at overleve.

Hjælpepakkerne giver livsnødvendig ilt til mange kulturinstitutioner under krisen, men der er behov for at booste kulturlivet, når genåbningen kommer, så vi alle igen kan nyde det fantastiske kulturliv i hele landet.

Præcis her entrerer EU scenen. For det europæiske fællesskab tilbyder flere muligheder for den kreative industri. Først og fremmest har man vedtaget en stor genopretningsfond til at sparke gang i den europæiske økonomi, og selvom Danmark ikke står til at modtage uendelige store summer, bør regeringen overveje, hvordan vores kulturelle sektor kan få gavn af de knap ti milliarder kroner i EU-midler.

Desværre afslører regeringens plan for genopretningspakken, at kulturlivet ikke får en hjælpende hånd fra Socialdemokratiet. Hvis kulturkanoner for alvor skal lades og affyre nye oplevelser ud over hele Danmark, vil støtte fra EU-fællesskabet være kærkomment ammunition.

Vi må for alt i verden undgå, at tæppet går ned for sidste gang for dansk kulturliv. Det skaber åndelige frirum og fællesskab, som vi i den grad har brug for efter et år i corona-dvale.

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Mange støtteordninger til kulturen  
Der er også andre måder, regeringen kan komme kultursektoren til nød. For eksempel ved at assistere kulturinstitutioner og kunstnere i at søge EU-midler fra forskellige puljer.

Én mulighed er ’Kreativt Europa-programmet’, der er en del af EU’s flerårige budget, og som leverer støtte til kreative kræfter i medlemslande.

Et andet, men nyt vigtigt værktøj for kulturen er en garantiordning, som gør det lettere for kreative ildsjæle at få banklån. Ordningen fungerer som en forsikring for særligt små og mellemstore kulturelle virksomheder, der så kan tillade sig at tage større chance til glæde for os kulturelskere.

Faktisk har den danske virksomhed REinvent Studios for nyligt sikret sig et lån på 195 millioner kroner gennem garantiordningen, som hører under Den Europæiske Investeringsfond. Forhåbentligt kan succeshistorien få andre kreative virksomheders øjne op for potentialet i ordningen, men kulturministeren må samtidig sprede det gode budskab.

Vi må for alt i verden undgå, at tæppet går ned for sidste gang for dansk kulturliv. Det skaber åndelige frirum og fællesskab, som vi i den grad har brug for efter et år i corona-dvale. Derfor skal regeringen være med til at sikre, at sektoren får del af midlerne fra EU, som kan være med til at genoplive vores kriseramte kulturliv.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00