Debat

Naturkraft: Vi har rigeligt med masterplaner i Vestjylland

DEBAT: Der mangler ikke masterplaner til provinsens attraktioner. Så i stedet for at flytte statslige institutioner vestpå bør staten støtte op om den udvikling, der allerede eksisterer, mener Peter Sand, direktør i Naturkraft.

Foto: Arkiv/Colourbox
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Sand
Adm. direktør, Naturkraft

Ulla Tofte skal have stor tak for i indlægget "Ambitiøse attraktioner er ikke nok, vi mangler en masterplan" at henlede opmærksomheden på, at der bør findes et moderne dannende kulturliv uden for hovedstaden.

Vi er mange, som dagligt arbejder for at udvikle kulturen i provinsen, som bifalder nogle af hovedpointerne i Ulla Toftes indlæg, hvor der efterlyses en masterplan.

Der findes reelt allerede ikke én, men flere masterplaner – senest i form af "Udviklingsplan for Vestkysten", hvor en samlet plan for udviklingen af væksterhvervet turisme blandt andet omfatter anbefalinger om at skabe unikke signatur-attraktioner langs vestkysten.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er en masterplan, som igen kobler direkte til initiativet fra Region Midtjylland kaldet "Internationale Oplevelsesfyrtårne", der blev iværksat af vækstfora for mere end ti år siden.

Det er altså ikke planer, der mangler i vores hjørne af Danmark.

Det er naturligt uden for Valby Bakke at tænke holistisk og i samarbejde på tværs af sektorer.

Peter Sand
Direktør, Naturkraft

Staten bør hellere støtte end flytte
Personligt synes jeg, at det ville være udtryk for reel udvikling af et Danmark i balance, hvis staten valgte at støtte signifikant op om denne udvikling frem for alene at flytte statslige institutioner og modvillige ansatte.

Det skaber mere reel værdi, sammenhæng og udvikling, hvis staten bakker op om skabelsen af stærke, helårsåbne attraktioner.

DI har i en analyse fra sidste uge estimeret, at attraktionerne i Danmark skaber en samlet omsætning på mere end en milliard kroner, men hvorfor stoppe her?

Samtidig arbejder vi målrettet med i det vestjyske at skabe sammenhæng mellem vores investeringer. Så når vi om godt et år slår dørene op for en ny attraktion i udkanten af Ringkøbing – Naturkraft – så har vi samtidig tænkt fremme af naturvidenskabelige kompetencer fra ble til ph.d., strategisk klimasikring af Ringkøbing, fremme af byens rekreative muligheder og meget mere.

Vi tænker således målrettet i at have en masterplan. Ikke i en enkel form, men på flere niveauer, hvor vi arbejder på afledt at skabe værdi og effekt lokalt, regionalt som nationalt.

Holistiske tanker i provinsen
Det er naturligt uden for Valby Bakke at tænke holistisk og i samarbejde på tværs af sektorer, hvorfor det er min påstand, at man får større værdi direkte af investeringer i provinsen som afledt værdi, end når man investerer milliarder i konkurrerende science-museer i hovedstaden.

Jeg under whiskybæltet alt det bedste og nyder selv med familien de mange muligheder, hovedstaden byder. Men som Ulla Tofte peger på, er den kritiske masse for en given type af attraktioner ved at være nået i og omkring København.

Omvendt er der en række steder i Danmark, hvor der er et uudnyttet potentiale, ligesom det vil have en større bred samfundsmæssig værdi at satse på provinsen i fremtiden.

Nye attraktioner vil "drukne" i København, som i forvejen har en overflod af tilbud og muligheder, mens attraktioner uden for hovedstaden er en lokal løftestang for identitet, stolthed og innovation som sammenhængskraft og i sidste ende skabelsen af nye arbejdspladser, læring og tiltrækningskraft.

Læs også

I turismeanalysen fra DI er kultur og oplevelser en dokumenteret styrkeposition at have i international sammenhæng og et regulært trækplaster. Når vi i disse år udvikler vores turisme – også uden for hovedstaden – bør vi have det for øje.

I løbet af 2019 vil man i Vestjylland – som konsekvens af vores nye erhvervsfremmesystem – danne landets største destination ved en sammenlægning af turismeselskaberne for Varde og Ringkøbing-Skjern Kommuner, hvilket igen direkte understøtter udviklingsplanen for vestkysten.

Det overordnede mål er at skabe Nordeuropas førende helårs-kystdestination. Det er en reel ambition båret af en positiv udvikling af alle de facetter, som udgør et spændende og attraktivt ferieophold.

Det er således ikke kun i hovedstaden, at man skaber ambitiøse attraktioner med mening og substans. Vi har et erklæret mål om at skabe en attraktion, der blandt andet skal understøtte den nationale naturvidenskabsstrategi og dermed samfundsudviklingen som helhed.

Attraktioner med transformativt potentiale
Når en kulturinstitution tilhører attraktionskategorien, kunne det måske være fristende for nogle primært at tænke i lettilgængelig underholdning og maksimering af billetindtægterne. Men det ville være uambitiøst.

I stedet bør det være ambitionen med attraktioner som eksempelvis Naturkraft, at man har det, vi kalder et transformativt potentiale. At det danske samfund ikke skal være det samme, uanset om attraktionen eksisterer eller ej.

Tværtimod skal den på innovativ og inspirerende vis sætte sit aftryk på samfundet ved at udgøre det bedst mulige oplevelsesmæssige supplement til den naturvidenskabelige undervisning i folkeskolen og på gymnasiet.

Det er netop først, når forskellige teorier akkompagneres og omsættes til storslåede oplevelser, at alting går op i så høj en enhed, at den livslange fascination bliver vækket, at vi kan være relevante for besøgende på tværs af alder og nationalitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Sand

Bestyrelsesformand, Kattegatcentret, bestyrelsesmedlem, Stevns Klint Experience Aps, konsulent, Maltfabrikken, Ebeltoft
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00