Kommentar af 
Ulla Tofte

Ulla Tofte: En politisk masterplan skal afhjælpe sammenklumpning af attraktioner

KOMMENTAR: Flere naturvidenskabelige museer klumper sig sammen i København i disse år. Hvis politikerne ønsker at udbrede kultur til hele landet, skal de også bidrage med langsigtede masterplaner, skriver Ulla Tofte.

Teknisk Museum drømmer om at flytte ind i Svanemølleværkets bygninger i Nordhavn. Museet vil dermed blive et af flere naturvidenskabelige museer omkring Østerbro i København.
Teknisk Museum drømmer om at flytte ind i Svanemølleværkets bygninger i Nordhavn. Museet vil dermed blive et af flere naturvidenskabelige museer omkring Østerbro i København.Foto: Magnus Møller/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tofte
Direktør for M/S Museet for Søfart

Svanemølleværkets tre røde skorstene knejser over Københavns havn som et monumentalt symbol på industrialiseringens, byudviklingens og velfærdssamfundets storhedstid.

Her, hvor metroen er på vej, S-togsstationen summer af mennesker, og et stort nyt boligkvarter skyder op, drømmer Teknisk Museum om at rykke ind.

Det er ikke så underligt, at valget faldt på netop denne bygning, da museet begyndte at spejde efter en ny lokation til det store museum, hvis samling indeholder nogle af landets mest spektakulære genstande.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det synes oplagt at placere museet i en ikonisk bygning på et sted, hvor det i fremtiden vil vrimle med københavnere og turister. Forventningerne til besøgstallet er da også højt. Tallet 500.000- 600.000 gæster årligt har været nævnt.

Flere museer omkring Østerbro
To kilometer længere mod nord ligger Experimentarium. Åbnet i 1991 i Tuborgs gamle tapperihaller, ombygget og genåbnet i 2017 og for nylig kåret som et af verdens bedste science-centre.

I en tid, hvor Statens Museum for Kunst rykker til Thy, og Det Kongelige Teater danser ballet i Vestjylland, virker det lidt underligt, at netop de naturvidenskabelige attraktioner klumper sig sammen i hovedstaden.

Ulla Tofte
Administrerende direktør, M/S Museet for Søfart

Her har man 500.000 gæster årligt, der boltrer sig på de 9000 m2 store indendørs arealer, hvor mulighederne for at udforske naturens love nærmest synes uendelige. Teknologi, innovation og videnskab går hånd i hånd og tilbyder videbegærlige børn og voksne en heldagsoplevelse i godt selskab med Newton, Ørsted og Einstein.

Lidt længere mod syd i et nedlagt posthus i hjertet af Østerbro ligger Enigma.

Museet udløber af det gamle Post-og Telemuseum, der havde 250.000 gæster årligt, og i dag er man i fuld gang med at planlægge indretningen af et museum med fokus på kommunikation – teknologisk såvel som immaterielt.

De store samlinger med alt fra postdiligencer til faxmaskiner er på magasin, men tanken er, at vi om nogle år kan morse, kode og filosofere over kommunikationens indflydelse på verdens gang i almindelighed og vores dagligdag i særdeleshed.

Enigma ligger i bogstaveligste forstand ovenpå en kommende metrostation og midt i en bydel, hvor familier er vant til at stå i kø efter kulturoplevelser. 

Kun halvanden kilometer fra Enigma er det store, nye Statens Naturhistoriske Museum på vej. Private fonde har skudt knapt en millard kroner i projektet, og når det står færdigt i 2022, ventes mere end 400.000 gæster årligt at besøge museet, hvor hvalskeletter, dinosaurer og sjældne meteoritter vil være blandt trækplastrene.

Hvor godtfolk er...
Med andre ord; for de heldige, der bor på Østerbro eller i Hellerup, vil bydelen om føje år bugne af store, nye attraktioner.

Og alle andre vil også kunne vælge og vrage mellem tilbuddene på de fire nye attraktioner, der sjovt nok har science-vinklen som fælles træk. 

Man siger, at hvor godtfolk er, kommer godtfolk til. Spørgsmålet er imidlertid, om der er godtfolk nok til så høj en koncentration af attraktioner på et relativt lille område?

Og endnu mere – stemmer placeringen blandt hovedstadens allermest ressourcestærke borgere overens med det generelle ønske blandt museer og attraktioner om at være noget for et bredt udsnit af landets befolkning?

I en tid, hvor Statens Museum for Kunst rykker til Thy, og Det Kongelige Teater danser ballet i Vestjylland, virker det lidt underligt, at netop de naturvidenskabelige attraktioner klumper sig sammen i hovedstaden.

Bevares, alle kan da tage et tog, en metro eller bilen til de kommende kulturpaladser, men det havde måske været bedre, hvis nogen havde sat sig ned og lavet en masterplan.

En masterplan, der kunne være med til at sikre, at der rent faktisk er et tilstrækkeligt stort kundegrundlag for de kommende attraktioner.

En masterplan, der sikrer, at kommunerne er i stand til at yde et tilstrækkeligt stort driftstilskud, når snoren er klippet, og champagnen er drukket.

Og ikke mindst en masterplan der kunne drysse bare et enkelt af de nye lækre sciencecentre og -museer ud over et andet område af Danmark end København Ø eller Hellerup.

Uhensigtsmæssig sammenklumpning
Hvor er naturvidenskaben henne i Odense? Eller i trekantsområdet? Her bor der også mange mennesker, som nok har adgang til kultur, men hvor netop en science-attraktion kunne være med til at få fat i helt nye målgrupper.

I Sydney besluttede bystyret for et par år siden, at det populære Powerhouse Museum skulle rykke fra sin nuværende beliggenhed midt i et velhaverkvarter ud til en forstad, som er rig på social diversitet, men fattig på kultur og oplevelser.

Ikke just en populær beslutning, for masterplaner lugter langt væk af planøkonomi. Og herhjemme er hverken regeringens udflytning af statslige arbejdspladser eller Svend Aukens storcenterforbud i 1990’rne nogensinde blevet populær politik.

Men planer kan være med til at forhindre uhensigtsmæssig sammenklumpning og (for) hård konkurrence.

Så selvom det på alle måder er glædeligt, at Danmark har ambitiøse attraktioner med vokseværk og fonde, der er villige til at betale, er det nok på tide med lidt mere langsigtede planer, når placeringen af de milliarddyre attraktioner fremover besluttes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tofte

Direktør, Det Nationalhistoriske Museum, bestyrelsesmedlem, Dansk Erhverv
cand.mag. i historie og fransk (Københavns Uni. 1998)

0:000:00