Musikere: DR's symfoniorkester og big band er vigtig public service

DEBAT: Regeringen lægger op til en omfattende besparelse på DR, men de må ikke glemme vigtigheden af DR's symfoniorkester og big band. Begge udbreder musikken i hele Danmark, og det er god public service, skriver Anders Laursen fra Dansk Musiker Forbund.

Af Anders Laursen
Formand for Dansk Musiker Forbund

DR SymfoniOrkestret og DR Big Band er en essentiel og vigtig del af public service.

Alene af den grund, at orkestrene dagligt når ud til mange afkroge af Danmark, fra Bornholm til Skagen. Dette sker ikke mindst på grund af, at man har hele DR’s medieapparat i ryggen. Med eminent formidling og kvalitetsoptagelser af DR SymfoniOrkestret og Big Band er de ikke bare DR’s orkestre, men hele Danmarks orkestre.

Hver uge spiller DR SymfoniOrkestret for 350.000 danskere via elektroniske medier, ligesom orkestrets torsdagskoncerter radiotransmitteres til i gennemsnit 7-8 lande. Orkestrets virke må således regnes for at være kerne-public service.

Derudover spiller både DR SymfoniOrkestret og DR Big Band for fulde sale uge efter uge i DR Koncerthuset. DR Big Band er ovenikøbet et af verdens allerbedste big bands, og de er aktive med nyopførelse af dansk musik. Enhver public service-station med respekt for sig selv har et symfoniorkester, fordi alle danskere har ret til god musik.

Musikken når ud til hele Danmark
Behold derfor DR SymfoniOrkestret og DR Big Band i DR i stedet for overvejelserne om at rykke DR SymfoniOrkestret ind under Det Kongelige Teater.

Det vil først og fremmest ødelægge den helt unikke formidling, som DR SymfoniOrkestret i dag har til hele Danmarks befolkning og på tværs af uddannelse og sociale lag.

Dernæst vil det være en dyr fornøjelse at foretage en sådan flytning, hvor man tillige kan frygte, at pengene vil gå fra kunsten til administrationen.

Og for det tredje vil det risikere at ødelægge begge orkestres helt unikke kunstneriske identiteter.

Husk kulturarven
Det er derfor Dansk Musiker Forbunds opfordring, at politikerne midt i de store linjer ikke glemmer, hvad der kan virke som små kommaer. DR SymfoniOrkestret og DR Big Band kan let virke som små kommaer i en ophedet mediedebat om licens, men i det store billede er begge orkestre de store linjer.

Både DR SymfoniOrkestret og DR Big Band er dansk kulturarv, som nu og på lang sigt sikrer en kulturel opdragelse til danskerne og et positivt ansigt ud til resten af verdenen.

Forrige artikel Cepos om bibliotekernes krise: Reformér biblioteksloven Cepos om bibliotekernes krise: Reformér biblioteksloven Næste artikel Lektor om biblioteksdebat: Det handler om, hvad vi vil med samfundet Lektor om biblioteksdebat: Det handler om, hvad vi vil med samfundet